ناظران و تحلیلگران، دیدگاه های مختلفی را در مورد چالش های اقتصادی مختلفی که پیش روی دولت چهاردهم و شخص رئیس جمهور جدید ایران یعنی مسعود پزشکیان وجود دارد، مطرح می کنند.
به گزارش اهام ایران، مدت زمان زیادی از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کشورمان و پیروزی مسعود پزشکیان در این انتخابات نمی گذرد. در این راستا، بسیاری از تحلیلگران و صاحب نظران، دیدگاه های مختلفی را در مورد آینده دولت وی و رویکردهای احتمالی که در این دولت اتخاذ خواهند شد، مطرح کرده و یا منتشر میکنند.
در این چهارچوب، یکی از مسائل و حوزه هایی که مسعود پزشکیان در بحبوحه رقابت های انتخاباتی و به ویژه مناظرات تلویزیونی مدام بر آن تاکید داشت، چالش ها و مشکلاتی بوده که مخصوصا در حوزه اقتصادی کشورمان به آن ها دچار هستیم. چالش هایی که مشکلات قابل ملاحظه ای را نیز برای مردم کشورمان ایجاد کرده اند و سبب سخت تر شدن وضعیت معیشتی برای آن ها شده اند. از این رو، مسعود پزشکیان تاکید کرده که با تکیه بر تیمی متخصص و زبده، سعی در مخاطب قرار دادن چالش ها و مشکلات اقتصادی کشورمان دارد و بر آن است تا به کلیه وعده های ارائه شده از سوی خود به مردم در حوزه اقتصادی عمل کند.
با این همه، اینطور به نظر می رسد که مسعود پزشکیان و تیم اقتصادی وی به طور خاص با ۲ چالش مهم و معنادار اقتصادی در ادامه راه رو به رو هستند.
اولا، مساله کسری بودجه و راهکارهای غلطی که تاکنون برای جبران آن از سوی دولت های مختلف کشورمان عملیاتی و اجرا شده از جمه مهمترین دغدغه های دولت پزشکیان خواهد بود. همین کسری بودجه سبب شده تا فارغ از فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم های خارجی و البته تداوم یافتن برخی ناکارآمدیهای ساختاری در اقتصاد ایران، شاهد آن باشیم که موجی از تورم به اقتصاد ایران تحمیل شود و وضعیت معیشتی را برای طیفهای قابل توجهی از مردم کشورمان سخت تر کند.
بر اساس برخی برآوردها، کسری بودجه سال گذشته کشورمان چیزی قریب به ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بوده که انتظار می رود در سال جاری افزایش نیز پیدا کند. معادله ای که به نظر می رسد بخش قابل توجهی از تمرکز و توجهات تیم اقتصادی دولت جدید کشورمان را به خود جلب خواهد کرد.
دوم اینکه در روزهای اخیر شاهد اوج گیری جنجال های قابل توجهی در آمریکا با محوریت وضعیت سلامتی نه چندان مطلوب جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در بحبوحه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ آمریکا بوده ایم. بایدن در مناظره تلویزیونی اخیر خود با ترامپ عملکرد به شدت ضعیفی را از خود نشان داد و همین مساله سبب شده تا داده های نظرسنجی های مختلف در آمریکا به این مساله اشاره داشته باشند که دونالد ترامپ رقیب اصلی وی که پیشتر نیز سابقه ریاست جمهوری آمریکا را داشته، از بخت و شانس بیشتری برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ آمریکا برخوردار شود.
تردیدی نیست که بازگشت ترامپ به کاخ سفید با تشدید فشارهای اقتصادی علیه کشورمان همراه خواهد شد کما اینکه خودِ ترامپ و دولتش بودند که در دوره پشین حضور خود در قدرت، از توافق برجام خارج شده و سیلی از تحریم های اقتصادی و فشارهای سیاسی را علیه کشورمان اعمال کردند و موجی از چالش را برای اقتصاد ایران ایجاد نمودند. از این رو، به نظر می رسد که دولت مسعود پزشکیان و تیم اقتصادی وی بایستی از همین حالا خود را برای سناریوی بازگشت ترامپ به کاخ سفید و تبعات اقتصادی منفی این مساله برای اقتصاد کشورمان نیز آماده کنند.
منبع؛ موج