حمید زادبوم مشاور وزیر صمت، عدم توسعه مفاهیم تجاری در کشور را یکی از چالشهای نظام تجارت خارجی کشور دانست و گفت: «فقدان تولید صادراتمحور» و «ضعف در آشنایی و عدم انطباق با استانداردها و مقررات حقوقی و تجاری بینالملل» موانع رسیدن به یک الگوی مطلوب در تجارت خارجی است و ایجاد یک نهاد فراوزارتخانهای زیر نظر ریاست جمهوری، ابتکاری برای برونرفت از این چالشها است.
به گزارش اهام ایران، حکمرانی تجارت خارجی مطلوب نیازمند مولفههایی است که با ایجاد تعادل در بخشهای مربوطه اعم از تولید، دیپلماسی تجاری، دیپلماسی اقتصادی و نظام پرداخت فرامرزی میتوان به آن دست پیدا کرد. در این راستا حمید زادبوم مشاور وزیر صمت و رئیس کل اسبق سازمان توسعه تجارت در گفتوگو با مسیر اقتصاد به بررسی اصلیترین پیشنیازهای رسیدن به حکمرانی تجاری مطلوب پرداخت.
تولید صادراتمحور از الزامات حکمرانی تجارت خارجی مطلوب
حمید زادبوم گفت: اساسا ساختار تجاری هر کشوری متاثر از ساختار تولیدی است. به صورت کلی در عرصه تجارت خارجی با دو بخش تجارت کالا و تجارت خدمات روبهرو هستیم. در بخش خدمات در سطح دنیا، خدمات شناخته شده در ۱۲ موضوع تعریف شده و ارزش صادراتی و وارداتی آن به ترتیب ۷.۸۴۰ و ۷.۲۴۴ هزار میلیارد تومان است. این درحالی است که ارزش خدمات صادراتی در ایران بسیار ناچیز است و این بخش تجاری کشور توسعه نیافته است.
وی افزود: قدم اول برای تغییر در روند فعلی و رسیدن به حکمرانی مطلوب در عرصه تجارت خارجی تولید صادراتمحور است. در نتیجه با درنظر داشتن توانمندیهای تولیدی در داخل و انتظارات نسبت به تجارت کالا و خدمات، باید تناسب روشنی وجود داشته باشد.
تجارت خارجی در ایران نیازمند توسعه مفهومی
مشاور وزیر صمت در ادامه گفت: در رویه کنونی نوع برخورد ما با تجارت، صادرات مازاد نیاز داخل با شرکای سنتی است که به صورت مقطعی نیز صورت میگیرد. تجارت خارجی با الزامات و تعاریف مدرن در میان تصمیمگیران، فعالان اقتصادی و دانشگاهیان مفهوم روشنی نیست و کماکان انگاره صدور مازاد تولید وجود دارد.
وی تأکید کرد: زمانی که از تجارت خارجی صحبت میشود، باید در ابعاد جهانی و مفاهیم مرسوم بینالمللی آغاز کنیم که در این سطوح، مفهوم تجارت دارای تعریف مشخصی است.