[su_image_carousel source=”media: 3948″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران گفت: قابلیت جهش ۲۰۰ درصدی در تولید انواع لوامخانگی در کشور با توجه به ظرفیتهای نصب شده وجود دارد.
«عباس هاشمی» امروز (یکشنبه) در نشست خبری با اشاره به آمارهای ۱۰ ماهه تولید لوازمخانگی در کشور، افزود: تولید در سه قلم کالای اصلی یخچال و فریزر با رشد ۳۰ درصدی به یک میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه رسید، ماشین لباسشویی با رشد ۵۳ درصدی رقم ۸۸۰ هزار دستگاه را ثبت کرد و تلویزیون با افزایش ۴۴ درصدی به میزان ۹۹۵ هزار دستگاه تولید شد.
وی با بیان اینکه ظرفیتهای موجود نیاز داخل را بطور کامل تأمین میکند، تأکید کرد: این صنعت قابلیت تبدیل شدن به مرکز (هاب) تولیدی و صادراتی در منطقه با جمعیت بیش از ۴۰۰ میلیون نفری را داراست.
هاشمی خاطرنشانکرد: این مهم با برنامهریزی درست از سوی مسئولان و بسترسازی لازم برای ایجاد تعاملات منطقهای، ایجاد تعرفههای ترجیحی، توسعه روابط اقتصادی و کمک به نقل و انتقال پول دستیافتنی است.
به گفته وی، این انجمن در چارچوب سیاستهای داخلی برای تعمیق ساخت داخل و توسعه پایدار صنعتی کشور، نخستین بار دپارتمان قطعهسازی را در این صنعت راه اندازی کرده که تاکنون دستاوردهای خوبی داشته است.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران تأکید کرد: اکنون در صنعت لوازمخانگی با توجه به گستردگی مواد اولیه، اجزا و قطعات، باید شبکه تأمین مواد اولیه داشته باشیم که این مهم میتواند صنعت کشور را در مقابل وابستگیهای ارزی و تنشهای خارجی محافظت کند.
وی توضیح داد: برای دستیابی به توسعه پایدار، این صنعت باید بتواند به شکل سیستماتیک به شبکه جهانی متصل باشد و براساس تفاهمنامهای با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای اتصال قطعهسازان و شرکتهای دانش بنیان به یکدیگر، امیدواری در این صنعت تقویت شده است.
هاشمی یادآور شد: تفاهمنامهای برای ایجاد کانون «دانش، صنعت و بازار» با معاونت یاد شده امضا، تا ارتباط صنعت و دانشگاه را بوسیله شرکتهای دانشبنیان و بازار تقویت کنیم.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران اضافه کرد: براساس برنامه نوینسازی سیستم توزیع در آینده بسیار نزدیک، عرضه متمرکز لوازمخانگی و برندهای مطرح داخلی در فروشگاههای بزرگ و مراکز عرضهای که تمرکز بر حضور پر رنگ برندهای ایرانی دارند، در دستور کار قرار خواهد گرفت.
برندسازی
وی گفت: وزارت صنعت و این انجمن برای ایجاد سه تا چهار برند ملی در صنعت لوازمخانگی تا افق ۱۴۰۴ تلاش میکنند و تحقق این مهم با توجه به اینکه برای ساماندهی بازارهای صادراتی و صیانت از اعتبار کشور نیاز به مدیریت و ساماندهی داشته و باید از حضور برندهای ناشناخته و بدون شناسنامه، پرهیز شود.
هاشمی افزود: حاکمیت باید با رفع موانع تولید، تسهیل امور واحدهای تولیدی، تأمین مواد اولیه و غیره به بسترسازی بپردازد، اما انجام این کار باید از سوی بخش خصوصی انجام شود.
تأمین ورق فولادی در رینگ فرعی بورس
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران توضیح داد: امروز با وجود همه محدودیتهای ارزی کشور، با توجه به مطرح بودن لوازمخانگی به عنوان یک صنعت پیشرو و در تعامل با وزارت صنعت و بانک مرکزی، اجزا و قطعات و همچنین مواد اولیه مورد نیاز این صنعت در شمار اولویتهای تخصیص ارز قرار گرفت.
به گفته وی، اکنون در موضوع تأمین مواد اولیه داخلی این صنعت که مهمترین آنها ورقهای فولادی، مواد پتروشیمی، مقاطع مسی و آلومینیومی است، بیشترین حساسیت روی فولاد قرار گرفته و وزارت صنعت هم بر شفافسازی و عرضه آن در بورس تأکید دارد.
هاشمی گفت: صنعت لوازمخانگی به انواع خاصی از ورقهای فولادی نیاز دارد و در سالهای گذشته این ورقها بوسیله روش مچینگ عرضه میشد، اما امسال براساس توافق با وزارت صنعت مقرر شد، معرفیشدگان بوسیله سیستم بهینیاب بتوانند در رینگ فرعی بورس این ماده اولیه را تهیه، که دستاورد بزرگی محسوب میشود.
وی با اشاره به برخی مزیتهای عرضه اختصاصی مواد اولیه فولادی در تالار فرعی بورس، خاطرنشانکرد: وقتی مواد در تالار اصلی بورس عرضه شوند، رقابت برای خرید آنها بالاست و در نتیجه قیمت پایه اعلامی با توجه به محدودیتهای عرضه و حاشیه رقابت ایجاد شده، بالا خواهد رفت.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران تأکید کرد: عرضه اختصاصی مواد اولیه در رینگ فرعی بورس کمک میکند تا شرکتها با تقاضای کاذب روبرو نشود و قیمتها به شکل عادلانه به دست تولیدکنندگان برسد.
وی، استمرار تأمین مواد اولیه را دیگر مزیت عرضه در بورس برشمرد که شرکتها میتوانند با توجه به نیازهایشان اقدام به سفارشگذاری کرده و عرضهکنندگان ورقهای فولادی میتوانند تسهیلاتی مانند فروشهای اعتباری بوسیله ال. سی برای واحدها قائل شوند، در مقابل واحدهای تولیدی نیز معطل تأمین مواد اولیه با ابعاد و کیفیت مورد نظرشان یا تأمین از بازار آزاد با قیمتهای گزاف نخواهند شد.
وی گفت: اکنون بیشترین مشکل در تأمین مواد پتروشیمی است که از جمله آنها ABS مورد نیاز تولیدکنندگان یخچال و فریزر و برخی صنایع لوازم خانگی کوچک قابل اشاره است.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران اضافه کرد: تولیدکنندگان محدودی در کشور حضور دارند و باید برای تأمین این مواد هماهنگیهای بیشتری انجام شود، همچنانکه برخی تولیدکندگان داخلی توانمندی بالایی برای صادرات داشتند، اما به دلیل اطمینان نداشتن از استمرار برخی مواد اولیه، نتوانستند قراردادهای صادراتی امضا کنند.
گفتنی است خبرنگاران خبرگزاری صدا و سیما، واحد مرکزی خبر، شبکه تلویزیونی ایران کالا، خبرگزاریهای ایرنا، ایسنا، مهر، فارس، دنیای لوازم خانگی، روزنامه همشهری، روزنامه صمت، روزنامه اطلاعات، روزنامه دنیای اقتصاد، روزنامه کسب و کار، دنیای سرمایهگذاری، کانال خبری تیتر ۲۰، پایگاه خبری ال کا ایران، تصلا، خبرایران، سه راه و… در این نشست حضور یافته و سوالات خود را از ایشان پرسیدند.
هوشمندانه و مشروط برای حضور خارجیها در بازار ایران برنامهریزی کنیم
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا درخصوص به باز شدن فضای سیاسی بینالمللی و احتمال لغو تدریجی تحریمها، تصریحکرد: شرکتهای خارجی علاقهمند به بازگشت و حضور مجدد در بازار بزرگ ایران هستند، اما این بار باید هوشمندانه و مشروط با آنها به صحبت بپردازیم، به طوری که عمق همکاریها افزایش یابد.
هاشمی افزود: در سالهای گذشته خروج برندهای مطرح خارجی از کشورمان به اجبار و تحت فشار آمریکاییها اتفاق افتاد، این در حالی است که اکثر آنها خواهان استمرار حضور در بازار ایران بودند.
وی گفت: همین خروج اما برکاتی با خود به دنبال داشت که از جمله آنها صنعت داخلی به خودش آمد و توانست راه توسعه خود را پیدا کند.
به گفته هاشمی، امروز رشد بسیار خوبی در تعمیق ساخت داخل انواع لوازمخانگی در کشور اتفاق افتاده و بسیاری اقلام که در گذشته باید معطل تخصیص ارز آنها از سوی بانک مرکزی میبودیم، به همت و تلاش متخصصان و مهندسان داخلی ساخته میشود.
وی یادآور شد: با این حال، تهیه و تأمین برخی اقلام در داخل بهصرفه نیست و همچنان نیازمند واردات است.
تولید ۲۵ میلیون دستگاه لوازمخانگی در افق ۱۴۰۴
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران، در ادامه از برنامهریزی وزارت صنعت برای تولید ۲۵ میلیون دستگاه لوازمخانگی در کشور در افق ۱۴۰۴ خبر داد و افزود: این هدف با توجه به بازار بزرگ ۴۰۰ میلیونی کشورهای منطقه و همسایگان و گردش مالی ۲۷ میلیارد دلاری آنها در تأمین لوازم خانگی در نظر گرفته شده است.
هاشمی خاطرنشانکرد: صنعت لوازمخانگی در سال ۹۹ جهش خوبی در تولید تجربه کرد، بهطوری که با آمار ۹ سال اخیر قابل قیاس نیست.
وی دلایل این مهم را کافی و رو به توسعه بودن ظرفیتهای منصوبه تولید، همچنین کسب سهم بیشتری از بازار با توجه به عدم حضور برندهای خارجی عنوان کرد.
دلیل تفاوت های آماری انجمن و وزارت صمت
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران در پاسخ خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به تناقضات آماری انجمن و آمارهای وزارت صمت، به طور معمول هر واحد تولیدی آماری برای تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود در سایت بهین یاب قرار میدهد که باید مورد حسابرسی قرار گیرد تا تایید شود، اما برخی اوقات واحدها در زمان مقرر نسبت به ورود آمار و دادهها اقدام نمیکنند.
وی یادآوری کرد: اختلاف آمارها از قبل هم وجود داشته و این آماری که امروز در جلسه از تولیدات چند قلم لوازم خانگی مطرح شد، در حقیقت آخرین آمار ۱۰ ماهه وزارت صمت و کارشناسی شده است که ما هم از آنها استفاده کردیم.
ممنوعیت واردات جلوی پویایی تولید را میگیرد
هاشمی در پاسخ به پرسش خبرنگار شبکه ایران کالا درخصوص افزایش قیمتها و در مقابل صحبت وزیر صمت از صادرات لوازم خانگی، خاطرنشان کرد: در دوران جنگ تحمیلی و پس از آن شعار خودکفایی به دفعات داده میشد که اقتضای همان زمان بوده استف اما امروز و در اقتصاد باز جهان دستیابی به خودکفایی الزامی نیست، یا نیاز نیست صفر تا ۱۰۰ درصد یک محصول را خودمان تولید کنیم یا اشباع بازار داخلی را ابتدا به انجام برسانیم.
وی بیانداشت: این حرف البته برای مواد اولیه همچون مس، فولاد، آلومینیوم، مواد پتروشیمی و غیره مصداق دارد و باید ابتدا تمرکزمان را بر تأمین بازار داخل بگذاریم.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران تاکید کرد: حتی اگر مواد اولیهای به هر دلیلی در حال صادر شدن است، باید حواسمان باشد که به کجا صادر میشود و نکند به کشورهای رقیبمان صادر کنیم.
وی اظهار داشت: در صنعت لوازم خانگی از نظر کیفی و تیراژ از توان لازم برخورداریم و به شخصه موافق ممنوعیت واردات این کالاها برای ابدالدهر نیستم، زیرا جلوی پویایی تولیدی را میگیرد و علاوه بر آن مصرفکنندگان ما حق انتخاب دارند.
به گفته هاشمی، باید موضوع صادرات یا توجه به بازار داخل در اختیار بخش خصوصی باشد تا انتفاع خود را انتخاب کند.
لزوم توجه به مقیاس اقتصادی طرحها
وی در پاسخ به پرسش خبرگزاری تیتر۲۰ درخصوص تعریف مراجع فرادستی از ساخت داخل، گفت: در اینکه عمقسازی تولید قطعات به نفع کشور و توسعه پایدار صنعتی و اقتصادی کشور است هیچ شکی وجود ندارد، اما این مسئله متناسب با ماهیت کالاها با یکدیگر فرق دارد.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران افزود: یکی از الزامات که در تولید قطعات در داخل و بومیسازی آنها میتواند نقشآفرین باشد، موضوع مقیاس اقتصادی آن است، بطور مثال کمپرسور برودتی یخچال از ابتدا وارداتی بوده و حدود ۲۰ سال پیش دو کارخانه کمپرسورسازی در قزوین و شیراز با ظرفیت اسمی ۱.۲ میلیون دستگاه درسال به وجود آمدند، اما از ابتدا هدفگذاریشان اشتباه بود.
وی بیان داشت: امروز کمترین ظرفیت تولید کمپرسورها در جهان کمتر از ۱۰ میلیون دستگاه در سال نیست و علاوه بر آن، واحدهای موجود به دنبال ادغام با یکدیگر به منظور تولید رقابتی هستند.
هاشمی ادامه داد: موضوع دیگری که باید مد نظر قرار بگیرد سرعت تغییرات فناوری در صنعت است و در صورتی که این سرعت خیلی بالا باشد، حتما باید بتوانیم مشارکتکننده خارجی جذب کنیم.
وی، تولید تلفن همراه را مثال زد که به منظور داخلیسازی حقوق ورودی آن را به ناگاه از ۴ به ۶۰ درصد افزایش دادند که در نهایت هیچ دستاوردی برای کشور نیز نداشت.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران یادآور شد: به تازگی برخی از داخلی سازی تولید ماژول تلویزیون در کشور سخن به میان میآورند، در حالی که این قطعه ۶۰ درصد ارزش CBU تلویزیون را تشکیل میدهد و باید گفت این مهم نیازمند دست کم ۱۰۰ میلیون یورو سرمایهگذاری است، این در حالی است که کل نیاز تلویزیون این کشور به ماژول سالیانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه است و بر این اساس باید دقت کنیم کجا میخواهیم سرمایهگذاری کنیم.
انجمن کار اقتصادی انجام نمی دهد
وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا انجمن صنایع لوازم خانگی کشور به دنبال راهاندازی فروشگاههای زنجیرهای و محلی برای توزیع محصولات اعضای این انجمن است؟ گفت: انجمن کار اقتصادی انجام نمیدهد اما خود را موظف میداند که در راستای سیاستهای اعضا و مصالح کشور حرکت کند.
هاشمی موضوع برندسازی را یادآور شد و افزود: در این زمینه بارها اعلام کردهایم که دولت باید به بسترسازی بپردازد و انجمن به عنوان یک ان.جی.او و بخش کاملا خصوصی باید به ارائه نظر و ایده پرداخته و بخش خصوصی را تشویق کنند تا توانمندیهایشان را بروز داده و تولیدکنندگان با هم تعامل کنند.
وی گفت: امروز در همه نقاط جهان برخلاف گذشته سیستم های عرضه مویرگی جایگاه خوبی ندارند و افراد و خانوادهها ترجیح میدهند به جای رفتن به منطقهای همچون «امین حضور» با آلودگی و سر و صدای زیاد، در فروشگاههایی همچون «ایران مال» حضور یابند.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران ادامه داد: امروز در جهان فروشگاههای عرضه متمرکز بسیار موفق هستند، زیرا علاوه بر برخورداری از آرامش و امکاناتی همچون پارکینگ، مراکز بسیار تمیز بوده و حتی خانوادهها میتوانند در آنها به تفریح بپردازند.
دولت نباید رقیب بخش خصوصی در تولید شود
وی یادآور شد: اخیراً خبر رسیده که یکی از نهادها به دنبال تولید لوازم خانگی است، این در حالی است که بخش خصوصی ما باهوش بوده، چابک عمل کرده، به موقع هزینه و حرکت میکند و دولت نباید به رقیب بخش خصوصی تبدیل شود.
بدون موافقت سازمان حمایت امکان افزایش قیمت محال است
هاشمی در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری مهر در خصوص علت گرانیهای لوازم خانگی و اینکه آیا به تازگی درخواستی برای افزایش قیمتها بوده یا خیر؟ توضیح داد: قیمت لوازم خانگی متاثر از برخی پارامترها است و در تولید این محصولات سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نظارت مستقیم دارد.
وی گفت: با وجود اینکه لوازم خانگی مشمول قیمتگذاری تکلیفی نیست، اما مواد اولیه آن همچون مس، آلومینیوم، برنج، پتروشیمی و فولاد همگی مشمول قیمتگذاری جهانی هستند؛ یعنی به طور مثال در ورقهای فولادی قیمتها از متال بولتن گرفته شده، در نرخ روز ارز و همچنین حاشیه رقابتی که در بورس اتفاق میافتد ضرب شده و به دست میآید.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران بیان داشت: خوشبینانه آن است که مواد اولیه به اندازه کافی در بورس عرضه شود، این در حالی است که ایامی را به یاد میآوریم که مواد اولیه در بورس تا ۴۰ درصد بالای قیمت پایه معامله شده یا تولیدکننده به ناچار با چند برابر قیمت از بازار آزاد خریداری کرده است؛ بر این اساس نهادههای تولید متناسب با قیمت و متناسب با میزان مصرف شان در قیمت تمام شده لوازم خانگی تاثیرگذار هستند و بدون موافقت سازمان حمایت امکان افزایش قیمت از سوی واحدهای تولیدی محال است.
وی افزود: در این زمینه یا باید تابع قوانین اقتصاد آزاد باشیم، یعنی هزینههای تولید با سود عادلهای جمع شده و به قیمت تمامشده برسیم که در این صورت واحدها نمیتوانند به دلخواه خود قیمتها را افزایش دهند.
هاشمی اضافه کرد: در حالت دوم، اگر دولت و حاکمیت دغدغه مردم را دارد باید مکانیسمی تعریف تا تعادل در قیمتها حاکم شود، نه اینکه قیمت مواد اولیه جهانی بوده اما قیمت کالای نهایی به صورت دستوری تعیین شود.
۲ میلیارد دلار، ارزش لوارم خانگی قاچاق
وی همچنین در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه همشهری گفت: واردات لوازم خانگی به صورت رسمی تقریباً به صفر رسیده است و فقط کالاهایی که مجوز قبلی داشته و در گمرکات باقی ماندهاند در حال طی کردن مرحله ورود خود به کشور هستند.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران افزود: در سالهای اخیر سهم تولیدکنندگان داخلی در بازار به مراتب افزایش یافته است و اکنون میتوان گفت به طور قانونی ۹۵ درصد سهم بازار را کالاهای داخلی تشکیل میدهند.
وی بیان داشت: در برخی اقلام مانند اسپلیت یونیت، ماکروویو، سشوار، اتو و ظرفشویی، تولید داخلی تکافوی نیازها را نمیدهد و سرمایهگذاری کمتری در سالهای گذشته انجام شده بود، اما امروز سرمایهگذاران به آن توجه داشتهاند و شاید در یکی دو سال آینده بیش از ۸۰ درصد این کالاها را نیز بردر داخل تأمین کنیم.
هاشمی اظهار داشت: در موضوع قاچاق کالاها، قابلیت قاچاقپذیری، فاصله بین عرضه و تقاضا از آن کالای خاص و همچنین سلیقه مصرفکننده باید در نظر گرفته شود.
وی یادآور شد: هر چند سهم کالای لوازم خانگی قاچاق از بازار باید با استناد به مدارک و مستندات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز باشد، اما این ستاد به طور عمومی ارزش لوازم خانگی قاچاق را دو میلیارد دلار تخمین میزند، این در حالی است که ۶.۵ تا ۷ میلیارد دلار گردش مالی این صنعت در داخل است.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران تاکید کرد: هیچ ممنوعیتی در رابطه با واردات اجزا و قطعات لوازم خانگی به کشور وجود ندارد مگر این که در سایت توان ایران مطابق لیست اقلامی که ساخت داخل آنها مورد توجه قرار گرفته، تصمیم گرفته شود که به یک قطعه مجوز ورود ندهند.
وی گفت: در بسیاری از اقلام لوازم خانگی حداقل ۴۰ درصد بومیسازی انجام شده است و با قیمت امروز دلار وارد کردن یک محصول هیچ صرفهای ندارد.
نگران واردات بی رویه در صورت لغو تحریمها هستیم
هاشمی در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار بانک اطلاعات لوازم خانگی گفت: متاسفانه هنوز برخی در جامعه با جایگاه انجمن صنایع لوازم خانگی کشور به درستی آشنا نیستند که این انجمن با مشورت دستگاهی اجرایی و حاکمیتی قرار گرفته و از آن نظر خواهی میشود.
وی تاکید کرد: انجمن صنایع لوازم خانگی صدای واحد این صنعت در راستای سیاستهای کلی کشور است و ارتقای این صنعت و تقویت جایگاه بخش خصوصی در تدوین قوانین و مقررات را دنبال میکند.
هاشمی بیان داشت: یکی از موارد مورد تاکید این انجمن، ثبات قوانین و سیاستگذاریهای مدنظر است؛ به طور مثال اینکه برای مدت ۵ سال ممنوعیت واردات این کالاها تداوم داشته باشد، حتی اگر دوباره به برجام بازگردیم یا پولهای بلوکه شده کشور پس داده شود.
وی تاکید کرد: ما نیز همچون تولیدکنندگان داخلی نگرانیم که در صورت گشایشهای سیاسی و اقتصادی اتفاقات نامبارک گذشته و انجام واردات بیرویه تکرار شود.
دولت باید برنامه درازمدت برای صادرات داشته باشد
وی در پایان در پاسخ به خبرنگار روزنامه صمت گفت: صادرات باید به صورت سیستماتیک انجام شده و دولت برنامه دراز مدت برای صادرات تعیین کرده و به آن پایبند باشد؛ در این راستا ثبات قوانین و مقررات لازم است.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران تاکید کرد: توان صنعت لوازم خانگی ایران از نظر تیراژ قابل قبول است، اما وقتی قرار است وارد مسابقهای شویم که در حقیقت ماراتن جهانی است، مشخصات و مختصات داخلی به تنهایی جواب نمیدهد و باید مسائل را جهانی دید؛ در این راستا سازمان توسعه تجارت باید ببیند که بازارهای هدفش را کجاها باید تعریف کند و این مهم باید با مطالعه را به صورت دراز مدت اتفاق بیفتد.
وی در خاتمه با اشاره به کلامی از رهبر معظم انقلاب که «باید از تولیدات داخلی حمایت شود: ابراز امیدواری کرد با ظرفیتهای موجود و توانمندیهایی که در چند سال اخیر ایجاد شده، حاکمیت نیز قدر این مسئله را بداند.