هشتاد و چهارمین جلسه شورای گفتوگوی استان تهران به منظور بررسی تبعات قطعی برق در عملکرد صنایع طی ماههای آینده و نیز راهکارهای کاهش خسارات این قطعی برگزار شد. در این جلسه، همچنین مسائل و مشکلات صنعت لوازم خانگی از جمله قوانین و بخشنامههای مخل کسبوکار و نیز اثرات قاچاق بر این صنعت به بحث گذاشته شد.
به گزارش اتاق تهران، بعد از واکاوی تبعات قطعی برق در این جلسه، بررسی مسایل و مشکلات صنعت لوازم خانگی از جمله قوانین و بخشنامههای مخل کسبوکار و نیز اثرات قاچاق بر این صنعت با ارائه گزارشی از سوی رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی آغاز شد.
علیرضا محمدی دانیالی، در این جلسه در ابتدا با اشاره به ظرفیتهای این صنعت مبنی بر «ایجاد ۳۰۰ هزار اشتغال مستقیم و یک میلیون نفر اشتغال غیرمستقیم» و «گردش مالی معادل ۶ میلیارد دلار در سال» به میزان عمق ساخت داخل در محصولات این صنعت نیز پرداخت و عنوان کرد که عمق ساخت داخل در تولیداتی نظیر یخچال و فریزر، لباسشویی و مایکروویو به ۷۰ درصد رسیده و این شاخص در مورد تلویزیون ۳۴ درصد است.
دانیالی همچنین گفت که رشد تولید محصولات منتخب در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ معادل ۷۳ درصد بوده و آمار کل تولید لوازم خانگی در ۹ ماهه اول ۱۴۰۰ برابر ۱۲ میلیون و ۲۰ هزار دستگاه است. به گفته او عراق، افغانستان، شمال آفریقا، ایتالیا و کشورهای حوزه CIS به عنوان مقاصد صادراتی لوازم خانگی ایران است. او در ادامه به موضوع قاچاق پرداخت و گفت: برآوردها از حجم قاچاق معادل ۴۰ درصد بازار لوازم خانگی است و از ۶ میلیارد دلار محصولات لوازم خانگی موجود در بازار، ۲.۵ میلیارد دلار آن کالای قاچاق است.
دانیالی در ادامه به عوامل اثرگذار بر گسترش قاچاق اشاره کرد و قیمتگذاری دستوری و موانع قانونی، خلأها و ابهامات منتج از قوانین ضربدری و بعضاً متناقض که مانع اجرای دقیق فرآیند مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کشور شده، همچنین تصمیمات شتابزده نظیر الزام درج قیمت تولیدکننده روی محصول، محدودیتهای اعمال شده از سوی بانک مرکزی از جمله در فرآیند تخصیص ارز و وجود فشارهای مالی روی تولیدکنندگان را جزو این عوامل برشمرد.
او همچنین ورود کالا تحت عناوینی چون تهلنجی، ملوانی، پیلهوری، کولبری و مناطق آزاد و تجاری را نیز در گسترش قاچاق موثر دانست و در ادامه راهکارهایی را برای کاهش ورود کالاهای قاچاق به کشور را مورد اشاره قرار داد.
در ادامه، علی نقیب، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران، نیز گفت: در شرایطی که مقررات به درستی اجرا نمیشود و بخشنامههای پرتعداد و ضد و نقیض صادر میشود، صنعت با مشکل کمبود نقدینگی دست به گریبان بوده و مورد حمایت قرار نمیگیرد و مدام با برخوردهای تعزیراتی مواجه است، چه انتظاری از صنایع وجود دارد؟ پدیده قاچاق به صنایع نفوذ کرده و باید با آن مقابله کرد. صنعت لوازم خانگی به طور حتم میتواند رشد کند اما نه در شرایطی که دست و پای آن بسته باشد.
قاسم نوده فراهانی، رئیس اتاق اصناف، هم با اشاره به اینکه قاچاق، تولید و اشتغال در کشور را تحت تاثیر قرار میدهد، گفت: کالای قاچاق، کیلومترها راه میپیماید و وارد شهرها میشود و هنگامی که وارد واحدهای صنفی میشود با آن برخورد صورت میگیرد در حالی که باید با ورود کالای قاچاق در مبادی کشور مقابله شود.
در ادامه، رضا گلی که به نمایندگی از گمرک در این نشست حضور یافته بود، با اشاره به اینکه قاچاق نوعی تخلف گمرکی محسوب میشود، افزود: طبق ماده ۱۶ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مبارزه با این پدیده بر عهده ستاد است.
او با اشاره به اینکه کنترلها باید از مبدا صورت گیرد، افزود: بازرسی همه کانتینرها به دلیل محدودیت امکانات، میسر نیست و برای بررسی محمولهها نیازمند تجهیزات مدرنی نظیر ایکسری هستیم که اکنون تنها ۱۷ الی ۱۸ ایکسری در حال بهرهبرداری است.
محمدرضا مرتضوی، رئیس خانه صنعت و معدن و تجارت استان تهران، هم خواهان برخورد و جمعآوری کالاهایی که توسط انجمن لوازم خانگی به عنوان کالای قاچاق معرفی میشود، شد. دیدگاه محمدرضا نجفیمنش، دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز این بود که ترویج استفاده از کالای ایرانی به عنوان یکی از راههای مبارزه با کالای قاچاق مورد پیگیری قرار گیرد.
پس از آن، رئیس هیات مدیره انجمن لوازم خانگی با بیان اینکه این میزان قاچاق شایسته هیچ کشوری نیست، ادامه داد: تولید ما نسبت به سال ۱۳۹۹ دو برابر شده اما این کالاها به دلیل کاهش قدرت خرید مردم در انبارها مانده است. علاوه بر این، در شرایطی که شاخص رقابتپذیری در کشور ۹۹ بوده و شاخص سهولت کسبوکار ۱۲۷ است، چگونه میتوان از صنعت لوازم خانگی انتظار ارتقای رقابتپذیری را داشت. ضمن آنکه تولیدکنندگان، هزینه ۱۵ درصدی انتقال پول را نیز متحمل میشوند؛ در عین حال، خرید مواد اولیه از اروپا بسیار سخت شده و بخش عمده مواد اولیه از چین تامین میشود. او افزود: اگر مشکلات اقتصاد کلان برطرف شود، هم کالای ما رقابتی خواهد شد و هم رضایت مصرفکننده جلب میشود.