به گزارش آهام ایران؛ نگاهی به روند تحولات صنایع لوازمخانگی کشور نشان میدهد که این صنعت با وجود بهرهمندی ۱.۷ درصدی از تعداد بنگاههای صنعتی، کمتر از ۱.۵ درصد ارزشافزوده کل صنعت را به خود اختصاص میدهد. به بیان دیگر، طی یک دهه اخیر، این صنعت نتوانسته خروجی متناسب با تعداد بنگاههای فعال خود را داشته باشد. با توجه به روند کاهشی تشکیل سرمایه صنعت لوازمخانگی در دوره بررسی، این نگرانی وجود دارد که روند عملکرد این صنعت طی سالهای آتی با نزول بیشتری همراه باشد. پس ضرورت پیگیری سیاستهای ناظر بر این صنعت در یک مسیر نظاممند و مدون بیش از پیش مشخص میشود.
فائزه هدایت نظری، یکی از نویسندگان کتاب « بازآفرینی یک صنعت»، در خصوص اهمیت تدوین این کتاب، گفت: صنعت لوازم خانگی از مهمترین صنایع به لحاظ عملکرد در سطح بخش خصوصی و سیاستگذاری از سوی مقامات دولتی مانند وزارت صمت هموار مورد توجه بوده است.
سهم پایین صنعت لوازم خانگی در ایجاد ارزش افزوده
او که حائز مدرک دکترای تخصصی در رشته مدیریت بازرگانی – بازاریابی است در توضیح سهم ۷/۱ بنگاههای تولید لوازم خانگی از بنگاهداری کشور، توضیح داد: این صنعت پیشران و ساخت محور اما توانسته تنها ۵/۱ درصد ارزش افزوده ایجاد کند که خود نشان از آن دارد که این صنعت نتوانسته عملکرد مناسبی نسبت به تعداد بنگاههای فعال خود در این صنعت داشته باشد.
وی با بیان این که این کتاب نگاه ویژهای در تعیین مسیر جهانی و ایجاد ارزشافزوده صنعت لوازم خانگی دارد، خاطرنشان کرد: این صنعت نیاز دارد تا نگاه جامع بر حوزههای مختلف ایجاد کند و سیاستگذاری لازم برای تحول صنعت لوازم خانگی با تمرکز بر توسعه زنجیره ارزش انجام گیرد.
تصویر جامع صنعت لوازم خانگی در کتاب بازآفرینی یک صنعت
به گفته او از ویژگیهای مهم این کتاب که میتوان به آن اشاره داشت، تلاش برای به تصویر کشیدن دستهبندی بخشهای مختلف محصولات لوازم خانگی به منظور سیاستگذاری و ورود آن بازار جهانی با توجه به تاریخچه عملکرد صنعت لوازم خانگی و آیندهنگری با افق دید وسیع برای آن بوده است.وی با بیان اینکه صنایع لوازم خانگی جزو پیشگامان صنعت کشور به شمار میآید، افزود: این کتاب سعی دارد تا با شناسایی نقاط قوت کشورهای صاحب صنعت لوازم خانگی، این صنعت را در ایران با استفاده از آموزههای آنان در مسیر پیشرفت قرار دهد؛ چرا که این کتاب تدوین شده تا کمک کنندهای باشد برای صنعت لوازم خانگی کشور. کتاب بازآفرینی یک صنعت براساس زنجیره ارزش به عنوان یک عامل مهم در توانمندسازی و رقابتپذیری این صنعت متمرکز شده است، موضوعی بود که در ادامه هدایت نظری به آن پرداخت و گفت: درک زنجیره ارزش و تمایز قائل شدن بین آن و زنجیره تامین میتواند باب جدیدی باشد تا بتوان با تکیه بر ان آمار قابل اتکایی را به منظور دستیابی به اطلاعات حلقههای فعال ( قبل، حین و بعد تولید) در این صنعت در اختیار گرفت. وی نگاه دیگر تدوینکنندگان کتاب را معرفی صنعت لوازم خانگی به عنوان صنعتی پیشگام عنوان کرد و گفت: بررسی جایگاه کشور و ارائه راهکار، قطعا رقابتپذیرسازی این صنعت و اتصال آن به زنجیره ارزش امکانپذیر خواهد بود چرا که با این دستاورد از توسعه محصول، فروش و بازاریابی، خدمات پس از فروش و حتی بحث بازیافت نیز ممکن خواهد شد. اما هر یک از موارد نیاز به تحقیق و توسعه ویژهای است که در این کتاب به آن پرداخته شده است. توجه به فرآیند تولید و بحث کیفیت و تنوع بخشی از موارد دیگری است که در این کتاب مورد توجه ویژه قرار گرفته، موضوعی بود که هدایت نظری به آن اشاره داشت و بیان کرد: با تنوعبخشی به محصولات در کنار ارتقای کیفیت موجب ارتقای قدرت رقابتپذیری محصولات لوازم خانگی خواهد شد.
به گفته وی، این کتاب تلاش دارد تا راهبردهای لازم را به لحاظ هزینه، کیفیت و تحویل به موقع و فرآیند سخت محصول موردارزیابی قرار داده و بهترین راهکار را در اختیار قرار دهد؛ بر همین اساس محصولات را به انرژیبر و غیر انرژیبر و محصولات واسطهای تفکیک کرده است. در حوزه محصولات واسطهای تلاش بر این است تا اجزاء و قطعات مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرند. هدایت نظری تاکید کرد: این کتاب تلاش میکند تا تحلیل جامعی بر وضعیت عملکرد تولیدکنندگان قطعات و محصولات واسطهای انجام دهد و نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدهای پیش روی این صنعت را به لحاظ اثربخشی مورد بررسی قرار دهد. وی به توجه کتاب بازآفرینی یک صنعت به موضوع فناوری در صنعت لوازم خانگی اشاره داشت و گفت: بر اساس مطالعات فناوریهای سطح پایین، متوسط و هایتِک اثرگذاری زیادی بر تولیدات میتواند داشته باشد و میتواند زنجیره ارزش را از ابتدا تا انتهای تولید بر محصولات مرتبط کند، چرا که فناوری بخش جداییناپذیر صنعت لوازم خانگی است. به اعتقاد تدوینکننده این کتاب کشورهای اثرگذار در بخش لوازم خانگی نشان داده که بدون وجود فناوریهای روزآمد موفقیتی برای صنعت لوازم خانگی متصور نخواهد بود، لذا در این مسیر وجود شرکتهای دانش بنیان اجتنابناپذیر مینماید. به گفته هدایت نظری، این کتاب وضعیت تحلیل و بررسی صنعت لوازم خانگی براساس معیارهای مطرح شده را مورد دقتنظر قرار داده و اهم فرصتها و تهدیدهایی را که صنایع لوازم خانگی با آن مواجه است و همچنین رفتار تدافعی در برابر آنرا که منبع از اصل حفظ بقاء و به حداقل رساندن نقاط ضعف این صنعت است را نیز از نظر دور نداشته است.
یکی از نویسندگان کتاب بازآفرینی یک صنعت در انتهای سخنان خود در خصوص جایگاه انجمن لوازم خانگی ایران نیز گفت: این انجمن به عنوان یک نهاد ملی که نماینده بخش خصوصی نیز است، جایگاه مهمی در این صنعت داشته تا تلاش خود را در حوزه تابآوری و افزایش سهم تولید و اشتغال با همراهی نواندیشان این حوزه بکار گیرد. این انجمن واسط بین بخش خصوصی و دولتی است تا علاوه بر طرح مشکلات تسهیلگر روند تولید و آینده روشن صنعت لوازم خانگی در کشور و ارتقای جایگاه آن در جهان با موضوعات فرا کلان باشد.