به گزارش آهام ایران؛ تزریق نوآوری و فناوری در صنایع پیشران و دارای ظرفیتهای بالایی همچون صنعت لوازم خانگی، به ویژه با تمرکز بر رقابت پذیری و توسعهی صادرات بیش از پیش مهم و اساسی است. این سخنی است که در گفتگو ما با ویراستار علمی کتاب بازآفرینی یک صنعت به آن اشاره میشود در اهمیت تدوین آن میگوید: اگر رتبهی ۱۲۸ ایران در جهان از لحاظ شاخص سهولت کسب و کار و در عین حال رتبه ۱۵ دستوریترین اقتصادهای دنیا را در کنار بیماریهای مخربی نظیر پدیدهی قاچاق، نرخ تورم صنعتی و… بگذاریم، خود به تنهایی گویای وضعیت نامطمئن محیط کسب و کار در ایران است.
این جا است که جای خالی اسناد سیاستی که ارتقای شاخصهای کلیدی بهبود محیط کسب و کار و تکالیف هر یک از بازیگران صنعت کشور اعم از دولت، فعالان بخش خصوصی، صنعتگران، انجمنها و تشکلهای ملّی و اقتصادی و… را به تصویر کشد، بیش از پیش احساس میشود. این مجلد نیز که در استمرار رویکرد تشکلگرایانه و نظاممند مؤسس ارجمند انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، مهندس محسن خلیلی عراقی به سرانجام رسید نیز دال بر اهمیت وجود این مهم دارد. بخش خصوصی که عمدتاً با محدودیتهای منابع مالی و سرمایهای و… روبرو است نمیتواند در انتظار ارائهی سند سیاستی توسط دولتمردان بماند و از این رو پیش قدم شدن پدر صنعت ایران در ارائهی این مجلد به جامعهی صنعتی کشور، گامی ارزنده برای توسعهی صنعت، نه تنها در بخش لوازم خانگی که در تمام صنایع پیشران دیگر خواهد بود.
وجود این مجلد، چه کمکی به ارتقا کمی و کیفی صنعت لوازم خانگی میتواند داشته باشد؟
تدوین و اجرای سیاستهای توسعهی صنعتی از جمله مهمترین برنامههای هر کشور به سمت توسعهی پایدار اقتصادی است.
گرچه رشد اقتصادی پیش شرط بهبود وضعیت معیشت مردم بهعنوان مخاطب اصلی صنعت لوازم خانگی است لکن وجود سند سیاستی پیشنهادی، هم از منظر اشتغالزایی و هم از منظر افزایش تولید کمی و کیفی محصولات تولیدی بر رشد اقتصادی کشور قابلیت اثرگذاری مثبت داشته و رویکرد فراگیری که به طیف سه گانهی ذینفعان کلیدی صنعت لوازم خانگی مشتمل بر لوازم خانگی انرژیبر، غیر انرژیبر و اجزاء و قطعات در این اثر دیده شده، میتواند ابزار کارآمد و کمکی مهمی برای سیاستگذاران ناظر بر این صنعت باشد.
آیا این کتاب ناظر بر مقوله فناوری و نوآوری شرکتهای دانش بنیان و فناورانه بوده است؟
تزریق نوآوری و فناوری در صنایع پیشران و دارای ظرفیتهای بالایی همچون صنعت لوازم خانگی، به ویژه با تمرکز بر رقابت پذیری و توسعهی صادرات بیش از پیش مهم و اساسی است. گرچه این مهم ناقض تکالیف دستگاههای مربوطه در تسهیلگری و حمایتگری از مجموعههای دانش بنیان به ویژه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری که اخیراً در عنوان نیز، واژگان اقتصاد دانش بنیان را به عنوان یک رویکرد محوری به خود میبیند نیست، لکن تدوین و تهیهی تولیدات دانش محورانهی فاخری همچون این مجلد که مقوله شرکتهای دانش بنیان و فناور و نیز معاونت مذکور و کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار لوازم خانگی را نیز به عنوان یکی از بازیگران کلیدی این اکوسیستم به خود میبیند، میتواند خلأ سند کلان صنعتی در کشور را تا حد بسیار زیادی پر نموده و جهت دهی مناسبی به استفادهی مطلوب از ظرفیتهای دانش محورانهی کشور و تقویت بخش تحقیق و توسعه در بخش لوازم خانگی داشته باشد.
تحلیل شما از محیط کسبوکار صنعت لوازم خانگی به عنوان دومین صنعت پیشران کشور چیست؟
اگر بخواهیم با شاخصها صحبت کنیم بیشک سهم ۵/۱ درصدی صنعت لوازم خانگی از ارزشافزودهی کل صنعت، با میزان و جایگاه مطلوب فاصلهی معنا داری دارد. مشابهاً از منظر صادرات نیز توان صنعتی کشور در این بخش از صنعت بیش از میزان کنونی ۷/۰ درصدی از سهم صادرات غیر نفتی کشور بوده و همچنین ضروری است برنامهریزیها به سوی افزایش سهم حدود ۸ درصدی ارزشی لوازم خانگی از کل صادرات بخش صنعت ارتقاء یابد. لذا بهرهگیری از تولیدات علمی راهبردی نظیر این مجلد میتواند مدد رسان دولتمردان و سیاستگذاران در جهت پشتیبانی و حمایتگری و خاصه ارتقای این شاخصها باشد.
شما جایگاه انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران را در راستای افزایش جایگاه این صنعت را چگونه ارزیابی میکنید؟
انجمن ملّی و اقتصادی صنایع لوازم خانگی ایران نشان داده با ایجاد همگرایی و همافزایی بین دو طیف اصلی محصول سازان و قطعه سازان و توان کارشناسی برگرفته از کمیسیونهای تخصصی خود، به شایستگی توانسته نائل به جایگاه بازوی مشورتی وزارت صمت به عنوان متولی اصلی صنعت و دیگر نهادها و سازمانهای ذیربط شده و با قرار داشتن تلاش دارد در پنجمین دهه از حضور مؤثر خود در عرصهی صنعت و اقتصاد کشور به عنوان نمایندهی قانونی صنعت دوم کشور به ایفای نقش ذاتی خود بپردازد.
جایگاه کتاب بازآفرینی یک صنعت را در توسعه صنعت لوازم خانگی با تجربه شما به عنوان مدرس و مؤلف کتب تخصصی در حوزههای علوم اجتماعی و رفتاری و مدیریت، چیست؟
در این مجلد وضعیت موجود دستهبندیهای سه گانهی محصولات صنعت لوازم خانگی از ابعاد مختلف به تفصیل مورد کاوش قرار گرفته و با ذکر منابع و مراجع مربوطه با ارائه سند سیاستی پیشنهادی که با بهره از تجربهی کارشناسی جمعی از اساتید و خبرگان فن به رشتهی تحریر در آمده، ترسیمگر سیمای جامعنگر و کاربردی از حرکت یکپارچه و هدفمند فعالان این صنعت پیشران و مجموعه دستگاههای مرتبط با دومین صنعت بزرگ کشور است.در طول انجام ویراستاری علمی این اثر نیز، این باور بیش از پیش در من عمیقتر شد که بیشک این دستاورد ارزشمند علمی میتواند مکمل اقدامات دولتمردان در تحقق شایستهی اهداف مندرج در مجموعه اسناد بالا دستی به ویژه در بخش صنعت کشور باشد. مضافاً امید دارم نه تنها این اثر، الگو و نقشهی راهی باشد برای سایر صنایعی که از فقدان سند سیاستی و خط مشی کلان صنایع متبوع خود رنج برده و توأمان با تلاطم محیط کسب و کار دست و پنجه نرم میکنند. بلکه دیگر انجمنها و تشکلهای ملّی نیز بتوانند با تولید سایر آثار مشابه در تقویت توانمندسازی صنعتی ایران عزیز به نقش آفرینی مؤثرتری بپردازند.