علیرضا کلاهی صمدی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران، با اشاره به زمزمههای احیای برجام، میگوید که برای جذب سرمایه و دانش خارجی باید ایران را به عنوان کشوری معقول، توسعه طلب و شریکی مطمئن معرفی کرده و این تصویر را تبلیغ کنیم.
به گزارش اتاق تهران، یک عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با اشاره به تجربه ایران پس از اجرایی شدن برجام که البته صرفا به آمد و رفت هیاتهای تجاری منتهی شد، گفت: در صورت توافق احتمالی مذاکرهکنندگان در وین، ایران پنجره فرصت محدودی برای بهرهگیری از این فرصت خواهد داشت. از این رو باید نسبت به اعتمادسازی و ساختن تصویری مثبت از ایران اهتمام بورزیم.
کلاهی صمدی با اعلام این مطلب گفت: پس از اجرای برجام در سال ۱۳۹۴، کشور با سیل ورود هیاتهای تجاری مواجه شد و به تعبیری هیجان همکاری اقتصادی با ایران بالا بود. اما این رفت و آمدها نتیجه قابل قبولی به همراه نداشت. در آن مقطع، تعابیر جالبی برای اقتصاد ایران به کار برده میشد. از جمله اینکه ایران آخرین اقتصاد بزرگ دست نخورده دنیاست. یا نظر هیاتهایی که به ایران رفت و آمد داشتند این بود که ایران میتواند به اقتصاد بزرگ تری نسبت به ترکیه تبدیل شود. فعالان اقتصادی کشور نیز این عبارت را با همتایان خارجی خود در میان میگذاشتند که ایران میتواند به هاب منطقه تبدیل شود. همچنین همجواری ۱۶ کشور با ایران، وفور منابع طبیعی، نیروی کار جوان و تحصیلکرده نیز به جاذبههای ایران نزد سرمایهگذاران خارجی میافزود. ضمن آنکه همه ما هم سعی میکردیم این تصویر مثبت را تقویت کنیم.
کلاهی در ادامه گفت: متاسفانه به دلیل برخی سیاستهای اشتباه در داخل و پس از آن، تهدیدات ترامپ، تصویر مثبتی که پس از اجرایی شدن برجام ایجاد شده بود، فرو ریخت. اکنون که بحث احیای برجام مطرح است، بازسازی این تصویر و ایجاد موج مثبت تمایل به همکاری با ایران بسیار دشوار خواهد بود؛ به هر حال صاحبان سرمایه در دیگر کشورها، دریافته اند که مسایل ایران و آمریکا ریشه ای است و همچنین مشخص نیست که رئیس جمهوری آینده آمریکا چه مواجهه ای با توافق احتمالی داشته باشد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با تاکید بر اینکه ایران به سرمایهگذاری خارجی نیاز دارد، ادامه داد: کشور ما بیشتر از سرمایه خارجی به دانش خارجی نیازمند است. اقتصاد ایران به مدیریت و سازماندهی که بنگاه های جهانی در آن استاد شده اند نیاز دارد. کشوری نظیر ترکیه که اکنون به یک صادرکننده بزرگ تبدیل شده، رشد جهشی خود را مدیون حضور و مشارکت شرکتهای خارجی است. در واقع، هسته اولیه رشد در هر بخش از صنعت ترکیه، شرکتهای خارجی بوده اند.
او با بیان اینکه «ایران در حوزه مدیریت بنگاههای بزرگ دچار ضعف است» افزود: شرکتها در ایران زمانی که بزرگ می شوند به جای دست یافتن به مقیاس اقتصادی،کارآمدی و بهرهوری خود را از دست می دهند. آنها در این مقیاس با مشکلاتی مواجه میشوند که بیشتر انرژی شان به جای تحقیق و توسعه، صرف رفع این مشکلات میشود. اوج این مسایل را میتوان در صنعت خودرو مشاهده کرد.
کلاهی صمدی با اشاره به احتمال حصول توافق میان ایران و دولتهای غربی در مذاکرات جاری وین، گفت: در صورت احیای برجام، ایران پنجره فرصت محدودی برای بهرهگیری از این فرصت خواهد داشت. از این رو باید نسبت به اعتماد سازی و ساختن تصویری مثبت از ایران اهتمام بورزیم. علاوه بر برجام، به دلیل بحران بازار انرژی در جهان، ایران میتواند ظرفیتهای خود را در حوزه نفت و گاز تبلیغ کند. در عین حال باید مشارکت فعال با شرکت های معتبر خارجی را نیز در دستور کار قرار دهیم. به هر طریق باید تصویر ایران را بازسازی کرده و از آن، تصویر یک کشور معقول و توسعه طلب و همچنین شریکی مطمئن بسازیم تا سرمایهگذاران خارجی به سوی ایران روانه شوند.