دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با بیان اینکه بخش قابل توجهی از مواد اولیه از داخل تأمین میشود، اما به طور کلی مشکلات مربوط به تأمین مواد اولیه، مسالهای نیست که به صورت مقطعی حلوفصل شود، گفت: در حال حاضر در تأمین پلیمر ABS بیشترین مشکل را داریم؛ این ماده که اغلب برای تولید قطعات داخلی یخچال مورد استفاده قرار میگیرد تنها توسط دو واحد پتروشیمی تولید میشود و متأسفانه عرضه آن کافی نیست و همین کمبود عرضه باعث افزایش قیمت میشود.
به گزارش روابطعمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران به نقل از مهر؛ مهندس عباس هاشمی با اشاره به اینکه در تأمین ورق پیشرنگ شده و ورق هات لمینت نیز مشکل داریم، افزود: عدم تأمین به اندازه این مواد روی کیفیت نهایی کالا نیز اثر میگذارد؛ از سویی دیگر تولید داخلی این مواد نه تنها کافی نیست بلکه در کیفیت نیز تعریفی ندارد.
مزایای تامین مواد اولیه چیست؟
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با بیان اینکه از وزارت صمت درخواست کردیم که تا زمانی که ظرفیتسازی مناسبی در تولید داخل صورت نگرفته، تعرفهها را متناسب با میزان تولید تعدیل کنند تا واردات مواد اولیه مورد نیاز تسهیل شود، اظهارکرد: وزارت صمت پیشنهاد را به کمیسیون ماده یک تحویل میدهد و احتمالاً از ابتدای سال ۱۴۰۱ واردات این مواد تسهیل خواهد شد.
وی تاکید کرد: وقتی مواد اولیه مورد نیاز تأمین شود هم تولید افزایش مییابد و هم منجر به افزایش کیفیت میشود و تولیدکننده نیز به راحتی میتواند مواد اولیه را تأمین کند.
دغدغهی صادراتی برای واحدهای صنعتی
مهندس هاشمی در مورد صادرات لوازم خانگی نیز با بیان اینکه با وزیر صمت جلسهای در این زمینه داریم، گفت: بزرگترین مشکل در مسیر صادرات لوازم خانگی رفع تعهد ارزی است. این مشکل برای واحدهایی که عمق ساخت داخل بیشتری دارند، گستردهتر است و این واحدها مورد ظلم واقع شدهاند.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران تصریح کرد: قیمت خرید مواد اولیه تولید داخل بر اساس قیمتهای جهانی و نرخ روز ارز در بازار آزاد محاسبه میشود؛ یعنی واحد تولیدی مواد اولیه ایرانی را با قیمت ارز آزاد میخرد و اگر صادراتی انجام دهد باید ارز حاصل از صادرات را با نرخ نیما که ۵-۴ هزار تومان با بازار آزاد تفاوت دارد، در سامانه نیما عرضه کند؛ در حالی که محصول با نرخ ارز آزاد تولید شده است.
مهندس هاشمی گفت: تداوم این شرایط منجر به برچیده شدن صادرات لوازم خانگی خواهد شد. اقتصاد باید درونزا و برونگرا باشد اما از آن طرف واحدها شدیداً تحتالشعاع تصمیمات دولت هستند و نمیتوانند به راحتی کار کنند.
وی در مورد میزان صادرات لوازم خانگی، اظهار کرد: در ۱۰ سال گذشته میانگین صادرات ۲۷۰ میلیون دلار بوده است؛ گاهی این عدد به ۳۴۰ میلیون دلار و گاهی به ۱۸۰ میلیون دلار رسیده است اما میانگین همان ۲۶۰ تا ۲۷۰ میلیون دلار است.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران تاکید کرد: این اعداد برای لوازم خانگی ایران مناسب نیست. طبق برنامه وزارت صمت باید تا ۲ سال دیگر ۵۰ درصد ارزی که استفاده میشود از محل صادرات تامین شود. بنابراین برنامه دولت باید به سمت تسهیل و افزایش صادرات باشد؛ این مساله یک امر الزامی بوده و تعارفبردار نیست.