جلسهی بررسی مشکلات و مسائل پیرامون صنعت لوازم خانگی ازجمله قیمتگذاری دستوری با حضور چند برند برتر و بزرگ کشور در محل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، در ابتدای این جلسه؛ دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با بیان اینکه هماکنون قیمتگذاری دستوری به یک معضل جدی و اساسی برای صنعت لوازم خانگی بدل شده است، گفت: متاسفانه همهی ارکان دولت در قضیه قیمتگذاری ورود میکنند و این درحالیست که سامانه ۱۲۴ (سامانه اطلاعرسانی قیمت کالا و خدمات) بهنوعی غیر فعال شده است و کارایی ندارد.
عباس هاشمی با اشاره به تعامل شکل گرفته میان انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی، اتاقهای بازرگانی ایران و تهران، دانشگاهها و مراکز علمی معتبر کشور افزود: قصد ما از ایجاد تعامل و روابط سازنده این بود که به صورت علمی و کارشناسی شده اعلام کنیم که روش سرکوب قیمتی و قیمتگذاری دستوری، روش درستی نیست و در نهایت به ضرر مصرفکننده تمام خواهد شد.
وی با ابراز تاسف از اینکه در شرایطی سیاست قیمتگذاری دستوری دنبال میشود که قیمت نهادههای تولید افزایش چند برابری داشته است، در این زمینه توضیح داد: در چند ماه اخیر شاهد افزایش نرخهای جهانی مواد اولیه و نوسانات ارزی بودیم و این درحالیست که به این پارامترها باید حاشیه رقابت در بورس و کف عرضه را اضافه کرد. مضاف بر اینکه، نرخ تورم سالانه رقم بالایی است و تمام این موارد نشان میدهد نمیتوان سیاست سرکوب قیمتی را ادامه داد.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با اشاره به جلسه انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با مهدی طغیانی، رئیس کمیته بهبود محیط کسب و کار مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در این جلسه راهکارهای لازم را ارائه کردیم. علاوه بر این، اخیرا پروژهای با همکاری اتاق بازرگانی تهران و اندیشکده سیاستگذاری و پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف به مرحله نهایی رسید که به صورت علمی سیاست سرکوب قیمتی را رد میکند و بهزودی نتایج آن اعلام عمومی خواهد شد.
قیمتگذاری به نفع اقتصاد ملی نیست
رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران نیز با بیان اینکه سعی کردیم عملکرد انجمن را شفافتر، فعالتر و تخصصیتر کنیم، گفت: انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در جهت نقشآفرینی هر چه شایستهتر خود در این مسیر به کمک و مشارکت همه اعضای انجمن و دست اندرکاران صنعت لوازم خانگی نیاز داریم.
علیرضا محمدی دانیالی با اشاره به اینکه برای تحقق رشد و توسعه اقتصادی به یک دولت مقتدرِ توسعهگرا و یک بخش خصوصی سازماندهیشده قوی نیاز است، افزود: دولت و بخش خصوصی برای رسیدن به توسعه اقتصادی باید در کنار هم باشند. متاسفانه، دولت کار خودش را میکند و بخش خصوصی اهمیت تشکلگرایی و دفاع از منافع خود را جدی نگرفته است.
وی با تاکید بر اینکه دولتها در هیچ کجای دنیا یکشبه اختیاراتشان را به بخش خصوصی واگذار نکردهاند، افزود: این هدف زمانبر است و بهواسطه مبارزات بلندمدت و برنامهریزی شده به دست میآید؛ اینگونه نیست که دولت یکشبه اعلام کند قیمتگذاری ممنوع است، همه باید کمک کنند تا در نهایت این مهم به نتیجه برسد.
رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با بیان اینکه در جلسهای که با رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان داشتیم، اعلام کردیم که قیمتگذاری به نفع صنعت لوازم خانگی، مردم و در مفهومی وسیعتر به نفع اقتصاد ملی نیست؛ گفت: از یک طرف تولیدکنندگان در بخش فروش مشکل دارند و از طرف دیگر قدرت خرید مردم بهشدت کاهش پیدا کرده است. دولت ضمن کنترل تورم تولیدکننده باید بتواند جوابگوی این مشکلات باشد.
وی همچنین از تشکیل کارگروه لوازم خانگی در زیرمجموعه کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران به ریاست علیرضا کلاهی صمدی جهت پیگیری مطالبات این بخش خبر داد.
مشکلات صنعت از زبان تولیدکنندگان برتر
در ادامه این جلسه، مدیران چند برند معتبر داخلی به برخی مشکلات و چالشهای صنعت لوازم خانگی اشاره کردند.
سلطانحسین فتاحی، مدیرعامل شرکت امرسان، با اشاره به دغدغههای تولیدکنندگان لوازم خانگی، گفت: متاسفانه، در حال حاضر صنعت لوازم خانگی هم با رکود و هم با تورم مواجه است و لازم است تدابیر ویژهای در این زمینه اندیشیده شود.
به گفته وی؛ علاوه بر مشکلاتی که به دلیل اعمال سیاست قیمتگذاری دستوری به صنعت تحمیل شده است؛ امروز تولیدکنندگان با مشکل فروش مدتدار دست به گریبانند که این امر باعث طولانی شدن پروسه زمانی بازگشت سرمایه به چرخه تولید است، بیش از حتما باید این موانع برای بهبود وضعیت صنعت از مسیر آنها برداشته شود.
مدیرعامل شرکت دیپونیت در ابتدای سخنان خود با اشاره به زیان انباشته چند هزار میلیاردی خودروسازان، گفت: در صورت ادامه سیاست قیمتگذاری دستوری، صنعت لوازم خانگی به حال و روز صنعت خودرو دچار خواهد شد.
محمدحسین منصوری وضعیت صنعت لوازم خانگی در چند ماه گذشته از مطلوبیت چندانی برخوردار نبوده است، افزود: متاسفانه، بالا رفتن نرخ دلار، افزایش قیمت مواد اولیه و بهای قطعات چینی، کرهای یا نرخهای جهانی، افزایش چندبرابری و سرسامآور بهای اجاره کانتینر، تورم افسارگسیخته و غیره؛ تولیدکنندگان را با چالشهای جدی مواجه کرده و لازم است یک خط مشی مشخص تعریف شود.
مدیرعامل شرکت لوازم خانگی مادیران با بیان اینکه صنعت لوازم خانگی مهجور مانده است، گفت: متاسفانه اینگونه تصور میشود که این صنعت فاقد متولی است. با توجه به بالا رفتن هزینههای داخلی، افزایش هزینه بستهبندی، گرانی نرخ دلار، افزایش هزینه تبلیغات با وجود رکود عمیق در بازار؛ تولید مقرون به صرفه نیست و تولیدکنندگان در شرایط عدم اطمینان قرار گرفتهاند.
محمود قهاری با اشاره به حجم بالای تولید توسط تولیدکنندگان داخلی، خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی، قیمتگذاری دستوری به ضرر تمام بازیگران دخیل در این صنعت است.
علیرضا موسوی مجد، مدیرعامل شرکت سام الکترونیک، با اشاره به گرفتاری تمام تولیدکنندگان بهویژه در چند ماهه اخیر، گفت: علاوه بر مشکلاتی که مطرح شد؛ باید بگویم هزینههای سربار بسیار بالاست و این درحالیست که تیراژ تولید پایین بوده و این موارد باعث نابودی تدریجی توان تولید شرکتهای فعال در صنعت لوازم خانگی خواهد شد.
زهرا فلاح، مدیرکل خرید شرکت گلدیران، با اشاره به عوامل دخیل در تولید محصولات لوازم خانگی، گفت: طی ماههای گذشته شاهد تغییرات نرخ ارز و همچنین رشد قیمتهای جهانی مواد اولیه بودیم که برای همه غافلگیرکننده بود. در داخل هم بهموازات قیمت قطعات داخلی رشد داشته و به دغدغه تولیدکنندگان تبدیل شده است.
مشاور شرکت پاکشوما با اشاره به نوسانات ارزی، گفت: علاوه بر افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمت توسط پیمانکاران داخلی، بازار ارز نوسانات زیادی را به نمایش گذاشته و این در شرایطی است که این مشکلات را باید در کنار رکود فعلی بازار قرار داد.
حسن سلطانی ادامه داد: افزایش هزینه حملونقل داخلی و هزینه برق قابل توجه است و به اینها باید ناکارآمدی سیستم دولتی را اضافه کرد. اینها سبب ایجاد یک درهمپیچیدگی اقتصادی شده و هماکنون یک وضعیت مبهم به دلیل بروز تورم و رکود عمیق را شاهد هستیم. متاسفانه عدم بهرهوری عامل مضاعفی است که عرصه را بر تولیدکنندگان تنگ کرده است.