[su_image_carousel source=”media: 2814″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه در مصوبه اخیر مجلس نظر وزارت خارجه لحاظ نشده است، اظهار کرد: رئیسجمهور باید قانون مربوط به این موضوع را امضا و برای اجرا ابلاغ کند و به محض اینکه توسط رئیسجمهور این موضوع ابلاغ شود برای همه دستگاهها از جمله وزارت خارجه لازمالاجرا است.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، سعید خطیبزاده صبح روز دوشنبه در نشست هفتگی خود که با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی به صورت آنلاین برگزار شده بود در پاسخ به این سوال که آیا بیانیه اخیر دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در مورد مصوبه مجلس بیانگر دیدگاههای وزارت خارجه نیز هست یا نه، اظهار کرد: در خصوص بیانیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در ارتباط با این موضوع خود این دبیرخانه باید توضیح دهد ولی همان طور که پیش از این نیز گفتهام در این مصوبه نظرات وزارت خارجه لحاظ نشده است و ما به لحاظ رویه ای و محتوایی ایراد هایی را به این مصوبه وارد می دانیم. در مورد بیانیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نیز همان طور که اشاره کردم خود این دبیرخانه باید توضیح دهد و موضع وزارت خارجه نیز در این زمینه روشن است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در ادامه در پاسخ به این سوال که شما اظهار کردید که مصوبه مجلس هنوز تبدیل به قانون نشده است در صورتی که به تأیید شورای نگهبان رسیده و وزیر خارجه نیز در نشست گفت و گوی مدیترانه اظهاراتی در مورد این مصوبه داشتند و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نیز بیانیه ای را در این ارتباط منتشر کردند، گفت: وزیر امور خارجه در نشست گفت و گوی مدیترانه بر این موضوع تأکید کردند که اگر این مصوبه تبدیل به قانون شود لازم الاجراست.
وی خطاب به خبرنگار پرسشکننده گفت: تمام مراحلی که شما گفتید طی شده ولی یک مرحله هنوز طی نشده که شما به آن اشاره نکردید و آن این است که رئیسجمهور باید این قانون را امضا و برای اجرا ابلاغ کند که چنین اتفاقی هنوز نیفتاده است.
وی ادامه داد: به محض اینکه این قانون توسط رئیسجمهور ابلاغ شود برای همه دستگاهها از جمله وزارت خارجه قابل اجراست. در مورد بیانیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی نیز همان طور که گفتم خود این دبیرخانه باید توضیح دهد.
خطیبزاده با بیان اینکه رئیس شورای عالی امنیت ملی رئیس جمهور است، ادامه داد: من نظری در مورد بیانیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ندارم و خود این دبیرخانه باید در ارتباط با این بیانیه توضیح دهد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در سفر وزیر خارجه سوریه به تهران برنامه ای برای دیدار ایشان با مقام معظم رهبری نیز وجود دارد، گفت: برنامه ملاقات با مقام معظم رهبری طبیعتا در این سطح دیده نمی شود و برنامه ای در این خصوص وجود ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با بحران قره باغ و سفر وزیر خارجه آذربایجان به تهران گفت: ما دیدگاه خود را در ارتباط با بحران قره باغ مطرح کرده ایم و تأکید داریم که باید این بحران به صورت دائمی حل و فصل شود.
وی همچنین با اشاره به برخی از نگرانی هایی که ایران در ارتباط با حضور جریان های تکفیری در نواحی مرزی کشور در پی تشدید بحران قره باغ وجود داشت، اظهار کرد: ما روابط بسیار خوبی با دو کشور آذربایجان و ارمنستان داریم. فکر می کنیم سفر وزیر خارجه آذربایجان به تهران همکاری های فی ما بین دو کشور را تسهیل می کند. انشاالله در آینده نزدیک نیز رفت و آمدهایی نیز با مقامات ارمنستان خواهیم داشت.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ما از هر گونه حل و فصل این بحران در منطقه از طریق سیاسی حمایت می کنیم، گفت: برخی جریان های بدخواهانه در بیرون از منطقه هستند که همکاری های دوجانبه و چندجانبه ما با کشورهای منطقه موجب ناخرسندی و عدم موفقیت آن ها شده است.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که پیش از این گفته شده بود که ایران برای پیش خرید واکسن کرونا در قالب کنسرسیوم کواکس زیر نظر سازمان بهداشت جهانی قصد دارد از دارایی های بلوکه شده خود در کشور کره استفاده کند آیا چنین اتفاقی افتاد و هزینه پیش خرید این واکسن از کجا تأمین شده است، گفت: در مورد بحث واکسن کرونا ما مسیرهای مختلفی را طی کرده ایم. همان طور که پیش از این اشاره کرده ام ما عضو کنوانسیون کواکس هستیم و وزارت بهداشت اعلام کرده که مسیر پیش خرید این واکسن انجام شده است.
این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: در مورد نقل و انتقالات مالی پیشرفت های خوبی داشته ایم که در این ارتباط باید بانک مرکزی و وزارت بهداشت اظهار نظر کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه این تنها مسیر ما برای تهیه واکسن نبوده است و بخش خصوصی نیز اقداماتی را انجام داده است، افزود: ما در وزارت خارجه این مسیر را تسهیل کرده ایم و آمادگی داریم به محض اینکه وزارت بهداشت در چارچوب دستورالعمل های خود و مقررات آماده اعزام هیأت های ارزیابی شد این کار را انجام دهیم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با تغییرات رخ داده در معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه و انتقادات برخی از نمایندگان در ارتباط با عملکرد این معاونت گفت: تغییر معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه یک تغییر اداری بود. آقای انصاری معاون دیپلماسی وزارت خارجه به سن بازنشستگی رسیده بودند و قوانین در این زمینه روشن است و در همین چارچوب پس از بازنشستگی فرد جدیدی جایگزین ایشان شدند.
وی همچنین با دفاع از عملکرد معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه اظهار کرد: در امر تبادلات خارجی و روابط اقتصادی ایران با کشورهای دیگر وزارت خارجه نقش هماهنگ کننده و تسهیل کننده را دارد و دستگاه های بیشماری در کشور هستند که مسئولیت توسعه صادرات را بر عهده دارند.
خطیبزاده ادامه داد: وزارت خارجه در بسیاری از این ابعاد نه پول این کار را دارد و نه قانون چنین اختیاری را به او داده است و دوستانی که در ارتباط با عملکرد معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه اظهار نظر می کنند باید به نقش وزارت خارجه و وظایف آن در حوزه گسترش صادرات و تبادلات اقتصادی توجه کنند.
وی همچنین با تأکید بر اینکه معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه معاونت بسیار موفقی بوده است، خاطر نشان کرد: در چند روز آینده بزرگ ترین طرح مشترک همکاری های دو جانبه بین ایران و افغانستان (راه آهن خواف-هرات) افتتاح می شود. همکاری های اقتصادی ما با کشورهای همسایه مان چندین میلیارد دلار است و این ها همه ناگهانی رخ نمی دهد.
خطیب زاده خاطر نشان کرد: ما از رسانه ها و خبرنگاران می خواهیم که نگاه جناحی نداشته باشند چرا که وزارت خارجه دستگاهی فراجناحی و حاکمیتی است.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد روابط ایران و عراق و برخی از تلاش ها جهت خدشه وارد کردن به این روابط گفت: روابط ایران و عراق چند لایه، تاریخی و مردمی است. این روابط طبیعی است و مصنوعی نیست و اگر کشور و قدرتی هم بخواهد جنس این روابط را تغییر دهد با موانع زیادی روبرو است.
این دیپلمات ارشد کشورمان در همین چارچوب تأکید کرد: ایران و عراق مرزهای بسیار طولانی دارند. روابط مردمی و پیوست های مذهبی دارند و کسی نمی تواند به راحتی در این مسیر خللی ایجاد کند.
وی همچنین در مورد روابط عراق با کشورهای همسایه اش اشاره کرد و گفت: ما معتقدیم گسترش روابط عراق با کشورهای همسایه اش به ایجاد صلح و ثبات در منطقه کمک می کند. ما از این موضوع حمایت می کنیم.
سعید خطیبزاده همچنین با اشاره به سفر فیصل المقداد، وزیر خارجه سوریه به تهران گفت: این اولین سفر خارجی وزیر خارجه جدید سوریه است . این سفر به دعوت آقای ظریف انجام شده است و وزیر خارجه سوریه علاوه بر در دیدار با همتای ایرانی خود با تعداد دیگری از مقامات کشورمان از جمله حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان نیز دیدار و رایزنی میکند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: وزیر خارجه آذربایجان روز چهارشنبه به دعوت آقای ظریف به تهران سفر میکند و علاوه بر دیدار با وزیر امور خارجه، با تعداد دیگری از مقامات کشورمان دیدار و رایزنی خواهد کرد.
وی با انتقاد شدید از سیاستهای منطقهای عربستان گفت: ریاض مسئول بسیاری از گرفتاریها در جهان عرب و منطقه است.