روز سهشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۱، نشست خبری انجمن صنایع لوازم خانگی برای نمایشگاه هامکس ۲۰۲۲ با حضور برخی اصحاب رسانههای منطقهای از جمله شبکههای کرد ست، گلی کردستان، ترند آذربایجان، تی آر تی ترکیه، یو نیوز، فونیک و… برگزار شد. در این جلسه که تولیدکنندگانی از جمله ناسیونال ایران، کن، دمنده و مادیران نیز حضور داشتند، دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران به ارائه آمار و ارقامی از تولیدکنندگان صنایع لوازم خانگی پرداخت و در ادامه پاسخگوی حاضران بود. گزارشی از این نشست را در ادامه از نظر میگذرانید.
نگاهی به آمار و ارقام صنعت، در نشست خبری انجمن صنایع لوازم خانگی
در ابتدای نشست خبری، فرشاد براتی معاون برنامه ریزی، اجرایی و روابط عمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران به تاریخچه روند برگزاری نمایشگاه هامکس ۲۰۲۲ و همچنین وضعیت تولیدکننندگان صنایع لوازم خانگی پرداخت و اصحاب رسانه و همچنین تولیدکنندگان حاضر در این مراسم را معرفی کرد.
در ادامه نشت خبری انجمن صنایع لوازم خانگی، مهندس عباس هاشمی ضمن اشاره به آمار و ارقامی از این صنعت گفت: «پتانسیلهای بالایی در صنعت لوازم خانگی ایران، در هر دو طیف قطعهسازان و محصولسازان وجود دارد. صنایع لوازم خانگی ایران به طور میانگین ۸۵ الی ۹۰ درصد نیاز بازار داخلی را تامین می کنند، البته در برخی از گروههای کالایی نوسان وجود دارد اما در صنایع لوازم خانگی بزرگ تقریبا ۷۰-۷۵ عمق ساخت داخل داریم.»
هاشمی با بیان اینکه اعضای انجمن صنایع لوازم خانگی ایران هم اکنون ۸۵ درصد سهم بازار را پوشش میدهند، گفت: هم اکنون این توان را داریم که علاوه بر پوشش و تأمین نیاز داخل با بهرهگیری از تعاملات سازنده با کشورهای منطقه بازارمان را گستردهتر کنیم.
به گفته دبیر انجمن، صنایع لوازم خانگی ایران از لحاظ جایگاه داخلی پس از نفت و گاز و خودرو، سومین رتبه را دارد و به نوعی موتور پیشران صنایع بالادستیای همچون فولاد و پتروشیمی و در نتیجه عاملی مؤثر در حرکت به سوی اقتصاد بدون نفت است.
مقصد لوازم خانگی صادراتی کجاست؟
عباس هاشمی در ادامۀ توضیحات خود در نشست خبری انجمن صنایع لوازم خانگی، توانمدی و قابلیت صادرات صنعت لوازم خانگی کشور را سالانه ۴۰۰ میلیون دلار عنوان کرد و عمدۀ مقاصد صادرات را عراق، افغانستان، کشورهای حوزۀ خلیج فارس، شمال آفریقا، کشورهای حوزه CIS و همچنین برخی کشورهای اتحادیه اروپا بر شمرد.
به باور دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، توانمندی این صنعت به مراتب بالاتر آمار و ارقام فعلی بوده و میتواند به بیش از ۲ میلیارد دلار برسد که این مورد همکاریهایی را میطلبد.
هاشمی این همکاریها را چنین تشریح کرد: «خبرنگاران کشورهای دیگر نمایشگاه، این بزرگترین رویداد صنعت لوازم خانگی کشور را اطلاع رسانی کرده و امیدواریم به واسطه این گزارشها، انجمنهای متناظر در کشورهای دیگر این پیغام را به بخش تولید و تجارت خود منتقل کنند.»
صنعت رو به بلوغ لوازم خانگی ایران
در ادامۀ این نشست برخی از خبرنگاران حاضر، سؤالاتی از دبیر انجمن مطرح کردند که عمدتاً در حوزۀ ممنوعیت واردات بود. در همینباره هاشمی در پاسخ به خبرنگار شبکه گَلی کردستان عراق گفت: «در مورد نگرانی از انحصار در صنعت لوازم خانگی؛ واحدهای صنعتی و انجمن ابدا موافق ممنوعیت واردات به صورت دراز مدت نیستند. ۶ سال قبل بخشهای تحقیق و توسعه، دانش بنیان، ایجاد مراکز نوآوری یا توسعه خدمات پس از فروش، روند رشد خود را آغاز کرده بودند ولی این رشد با سرعت و حجم فعلی نبود. بعد از مباحث تحریم توفیقی در جهت صنعت لوازم خانگی رخ داد تا خود را پرورش بدهند. بنابراین نه انجمن و نه واحدهای تولیدی دید طولانی مدت در مورد ادامه ممنوعیت ندارند بلکه آن را به ضرر خود صنعت میداند.»
به اعتقاد دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، هم اکنون میتوان بلوغ را در صنعت لوازم خانگی حس کرد و رقابت کاملا نزدیکی بین واحدها جریان دارد به نحوی که این تولیدکنندگان برای گرفتن سهم بازار داخلی و صادرات رقابتی جانانه دارند و ورود شرکتهای دانش بنیان نیز باعث توسعۀ شبکههای خدمات پس از فروش و مشتری مداری شده است.
صنعت لوازم خانگی هیچ رانتی دریافت نمی کند
در ادامه نشست خبری انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، هاشمی در ادامه و در پاسخ به خبرنگار ترند آذربایجان گفت: «صنعت لوازم خانگی هیچ رانتی دریافت نمیکند، زیرا مواد اولیۀ آن یعنی پتروشیمی، آلومینیوم، مس و… بر اساس قیمت های جهانی و نرخ روز ارز محاسبه و در بازار بورس عرضه میشود.»
دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی همچنین با اشاره به تسهیلات بانکی با نرخ بهره ۲۲ درصد و محاسبۀ دیرکرد آن گفت: «علیرغم تأمین مواد اولیه با قیمت جهانی، سیاستهای سرکوب قیمتی دنبال می شود و واحد تولیدی مجبور است به نرخ ستاد تنظیم بازار بفروشد، بنابراین رانتی وجود ندارد.»
دبیر انجمن در پایان خاطرنشان کرد: «انجمن صنایع لوازم خانگی ایران به دنبال آن نیست که امکانات به واحدهای خاصی داده شود و باید این امکانات در اختیار تمام تولیدکنندگان قرار بگیرد، در همین راستا انجمن تعاملاتی را با فولاد مبارکه، تأمین کنندگان پتروشیمی و… داشته است.»