[su_image_carousel source=”media: 1371″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
[su_note note_color=”#cbcbcb” radius=”2″]شروط جدیدی برای ترخیص دپوییها از گمرک اعلام شد .با پیگیریهای صورت پذیرفته از سوی گمرک، وزارت صمت و بانک مرکزی با ترخیص کالاهای موجود در گمرکات که از اولویت تخصیص ارز بانک مرکزی خارج شدهاند، مشروط به شرایطی موافقت شده است. معاون فنی گمرک، سه شرط جدید انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالاهایی که از اولویت تخصیص ارز بانک مرکزی خارج شدهاند و در گروه کالایی ۲۷ قرار گرفتهاند، را اعلام کرده است.[/su_note]
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، بنابه توضیحات مهرداد ارونقی، شروط اصلی انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالاهای اشاره شده، منوط به «بررسی و تأیید اصالت بارنامه و قبض انبار مربوطه»، «مطابقت با مفاد یکی از بندهای مرتبط با ماده ۱۱ آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات» و« تأیید منشأ ارز مربوطه توسط بانک مرکزی» شده است. همچنین به گفته مهرداد ارونقی، کالاهایی که سود بازرگانی آنها به موجب جدول تعرفه یا تصویبنامههای خاصی از طرف دولت در جهت افزایش تغییر میکند، کالاهایی که ممنوع اعلام میشود و همچنین کالاهایی که شرط ورود آنها در جهت محدودیت تغییر میکند، در صورت انطباق با یکی از شرایط مندرج در ماده ۱۱ قانون مقررات صادرات و واردات و با رعایت مقررات قبل از ممنوعیت توسط دولت یا تغییر شرط ورود یا افزایش سود بازرگانی قابل ترخیص خواهد بود. از سوی دیگر، رییس کل گمرک ایران هم با اعلام اینکه ۶ میلیارد دلار مواداولیه، واسط و ماشین آلات خط تولید در گمرک دپو شده، در خبری اعلام کرد که کالاهای اساسی بدون کدرهگیری از گمرک ترخیص میشوند.
ارزیابیها از آخرین وضعیت کالاهای موجود در بنادر و گمرکات کشور، نشان میدهد، کالاهای دپو شده در گمرکات در سه گروه «کالاهای اساسی، کالاهای غیراساسی غیر کانتینری و کالاهای کانتینری» قرار میگیرند. در گروه نخست، کالاهای اساسی قرار دارند، که بنابر آمار اعلامی، از ابتدا بیش از ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالای اساسی وارداتی به ارزش بیش از ۵ میلیارد دلار از گمرکات کشور ترخیص شده است. اکنون نیز میزان موجودی کالاهای اساسی در بنادر و گمرکات کشور به بیش از ۳ میلیون و ۲۰۰ هزارتن میرسد که بیش از ۲ میلیون تن از این اقلام در بندر امام خمینی(ره) دپو شده است.
از این میزان، حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزارتن از موجودی کالاهای اساسی، مربوط به «ذرت» است. اما آنچه مشخص است اینکه برخی از کالاهای اساسی هنوز ترخیص نشدهاند و در انتظار تامین ارز هستند، بعضی از این اقلام بهصورت اعتباری خریداری شده و به بنادر حمل شدهاند و اسناد مالکیت نیز در اختیار خریدار داخلی قرار دارد و درخصوص مقداری از این کالاها، هنوز مالکیت به صاحب کالا منتقل نشده است. البته به گفته معاون فنی گمرک، با وجود اینکه «گمرک، بانک مرکزی و وزارت صمت»، ترخیص ۵ قلم کالای اساسی «ذرت، جو، کنجاله سویا، دانههای روغنی و روغن خام» را بدون ارایه کدرهگیری بانک بلامانع اعلام کردهاند اما، صاحبان کالا علاقهای به ترخیص این اقلام تا تامین ارز این کالاها ندارند.از سوی دیگر، «کالاهای غیراساسی غیرکانتینری» جزودیگر اقلام دپویی در گمرکات هستند که جزو دسته دوم قرار میگیرندو بیش از ۸۰ درصد این کالاها مواد اولیه یا واسطهای واحدهای تولیدی، ماشینآلات مرتبط با تولید، تجهیزات پروژههای راهبردی و ملی است. آمار منتشر شده از سوی گمرک نشان میدهد، میزان این کالاها در بنادر و گمرکات کشور به بیش از ۳ میلیون و ۴۸۰ هزارتن میرسد که در گروه کالایی ۲۱ تا ۲۷ قرار گرفته و اصلیترین مشکل جهت ترخیص این اقلام، قرار نگرفتن درصف تخصیص ارز و عدم تایید منشأ ارز این کالاها است. اما در دستهبندی «سوم»، کانتینرهای پُر وارداتی موجود در بنادر و گمرکات هستند، که تعداد این کانتینرها بیش از ۲۳ هزار دستگاه کانتینر برآورد میشود.
حال، اما معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران، در تازهترین اظهارات خود سه شرط انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالاهایی که از اولویت تخصیص ارز بانک مرکزی خارج شده و در گروه کالایی ۲۷ قرار گرفتهاند را اعلام کرده است. بنابه توضیحات مهرداد جمال ارونقی، با توجه به مراجعه صاحبان کالاهای گروه ۲۷ به دفاتر ستادی گمرک و متعاقب مکاتبهها و پیگیریهای انجام شده از مراجع ذیربط و ذیصلاح مربوطه از جمله وزارت صنعت و بانک مرکزی، با ترخیص کالاهای موجود در گمرکات که از اولویت تخصیص ارز بانک مرکزی خارج شدهاند با شرایطی موافقت شده است. او، شروط اصلی انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالاهای اشاره شده را منوط به بررسی و تأیید اصالت بارنامه و قبض انبار مربوطه، مطابقت با مفاد یکی از بندهای مرتبط با ماد ۱۱ آیین نام اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات و تأیید منشأ ارز مربوطه توسط بانک مرکزی برشمرد. معاون فنی گمرک، از صاحبان کالا خواست در این زمینه از مراجعه یا مکاتبه با گمرک ایران خودداری و در صورت حائز شرایط بودن کالاهای موجود در گمرکات با هر سه شرط اعلامی، برای انجام تشریفات گمرکی به گمرکات اجرایی مربوطه مراجعه کنند. به گفته ارونقی، کالاهایی که سود بازرگانی آنها به موجب جدول تعرفه یا تصویبنامههای خاصی از طرف دولت در جهت افزایش تغییر میکند، کالاهایی که ممنوع اعلام میشود و همچنین کالاهایی که شرط ورود آنها در جهت محدودیت تغییر میکند، در صورت انطباق با یکی از شرایط مندرج در ماده ۱۱ قانون مقررات صادرات و واردات و با رعایت مقررات قبل از ممنوعیت توسط دولت یا تغییر شرط ورود یا افزایش سود بازرگانی قابل ترخیص خواهد بود. معاون فنی گمرک همچنین عنوان کرده که در مورد کالاهای قرار گرفته در گروه ۲۷، علاوه بر شرط اخیر رعایت سایر شروط اعلامی نیز الزامی است، که چگونگی بررسی و احراز این شروط به همه گمرکات کشور ابلاغ میشود تا برابر دستورالعمل مربوطه نسبت به موارد اقدام کنند.