پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در مهرماه سال ۱۴۰۲، اگرچه نشان میدهد شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل و ماه قبل افزایش داشته، اما زیر پوست این آمار بیانگر آن است که تولید و به ویژه فروش صنایع بورسی در دو سال اخیر روندی کاهشی داشته است. همچنین افت شاخص ماهانه و نقطهبهنقطه «رشته فعالیت خودرو و قطعات»، میتواند به عنوان سرعتگیر رشد صنایع در مهرماه شناخته شود.
به گزارش آهام ایران از دنیای اقتصاد، پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در مهرماه سال۱۴۰۲ در بخش صنعت و معدن اگرچه حاکی از رشد تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل و ماه قبل است، اما بررسی روند بلندمدت این شاخص طی بازه زمانی طولانیتر نشان میدهد رشد میانگین متحرک سهماهه شاخصهای تولید و فروش فعالیتهای صنعتی نسبت به دوره مشابه سالقبل کاهش داشتهاست. این روند کاهشی بهویژه در بخش فروش حاکی از بحران تقاضا در صنعت است که طی گزارشهای تحلیلی به آن پرداخته خواهد شد.
شاخص تولید شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سالقبل در مهرماه سال١۴٠٢، با افزایش ۲.۲درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۵.۳درصدی مواجه شدهاست. در این ماه نسبت به ماه مشابه سالقبل، از بین ١۵رشته فعالیت صنعتی بورسی ١١رشته فعالیت افزایش در شاخص تولید و ۴ رشته فعالیت کاهش در شاخص تولید را تجربه کردهاند. رشتهفعالیتهای «تجهیزات برقی»، «دارو» و «لاستیک و پلاستیک» بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشتهفعالیتهای «خودرو و قطعات»، « کاشی و سرامیک» و «چوب و کاغذ» بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشتهاند. همچنین در مهر ماه سال١۴٠٢ نسبت به ماه قبل، رشتهفعالیتهای « فلزات پایه» «سایر کانی غیرفلزی» و «دارو» بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشتهفعالیتهای «کاشی و سرامیک»، «خودرو و قطعات» و «تجهیزات برقی» بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشتهاند. بررسیها همچنین حاکی از آن است که شاخص تولید شرکتهای معدنی بورسی نسبت به ماه مشابه سالقبل با افزایش ۲۲.۵درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ۰.۷درصدی مواجه شدهاست.
طی مهرماه سال١۴٠٢، شاخص فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سالقبل با افزایش ۲.۸درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۱.۳درصدی مواجه شدهاست. در این ماه نسبت به ماه مشابه سالقبل ١١رشتهفعالیت افزایش در شاخص فروش و ۴رشتهفعالیت کاهش در شاخص فروش داشتهاند. رشته فعالیتهای «سایر کانی غیرفلزی»، «تجهیزات برقی» و«کاشی و سرامیک» بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش نسبت به ماه مشابه سالقبل و رشتهفعالیتهای «خودرو و قطعات»، «محصولات فلزی بهجز ماشینآلات و تجهیزات» و «چوب و کاغذ» بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش داشتهاند.
همچنین در این ماه نسبت به ماه قبل، رشتهفعالیتهای «لاستیک و پلاستیک»، «محصولات فلزی بهجز ماشینآلات و تجهیزات» و «سایر کانی غیرفلزی» بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش و رشتهفعالیتهای «کاشی و سرامیک»، «تجهیزات برقی» و «خودرو و قطعات» بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش ثبت کردهاند.شاخص فروش شرکتهای معدنی بورسی هم نسبت به ماه مشابه سالقبل با افزایش ۹.۶درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ۱۰.۵درصدی مواجه شدهاست. در مهرماه سال١۴٠٢ نرخ رشد ماهیانه قیمت فعالیتهای صنعتی بورسی رشد مثبت یکدرصدی را ثبت کردهاست، همچنین رشد نقطهبهنقطه با کاهش ۰.۹واحددرصدی نسبت به ماه قبل، به ٢۴درصد رسیدهاست. گفتنی است میانگین سالانه شاخص قیمت نیز در مهرماه سال١۴٠٢ روند نزولی یک سالاخیر خود را ادامه داد و با ۱.۳واحددرصد کاهش نسبت به ماه قبل، میزان ۲۶.۴درصد افزایش را نشان میدهد.
شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی
در مهرماه سال۱۴۰۲، تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سالقبل افزایش ۲.۲ و ۲.۸درصدی را تجربهکرده است. همچنین نسبت به ماه قبل شاخص تولید و فروش به ترتیب افزایش ۵.۳ و ۱.۳درصدی داشتهاند. طی سهماهه منتهی به مهرماه سال۱۴۰۲، رشد میانگین متحرک سهماهه شاخص تولید افزایش ۰.۳درصدی و شاخص فروش آن کاهش ۴.۷درصدی را نشان میدهند.
شاخص قیمت فعالیتهای صنعتی بورس
در مهرماه سال١۴٠٢ نرخ رشد ماهیانه قیمت فعالیتهای صنعتی بورسی رشد مثبت یکدرصدی را ثبت کردهاست، همچنین رشد نقطهبهنقطه با کاهش ۰.۹واحددرصدی نسبت به ماه قبل، به ٢۴درصد رسیدهاست. گفتنی است میانگینسالانه شاخص قیمت نیز در مهرماه سال١۴٠٢ روند نزولی یک سالاخیر خود را ادامه داد و با ۱.۳واحددرصد کاهش نسبت به ماه قبل، میزان ۲۶.۴درصد افزایش را نشان میدهد.بررسی شاخص قیمت رشتهفعالیتهای بورسی نشان میدهد در مهرماه سال١۴٠٢، رشتهفعالیتهای «شیمیایی بهجز دارو» و «سایر کانی غیرفلزی» بالاترین نرخ رشد ماهیانه و رشتهفعالیتهای «فلزات پایه» و «سیمان» بالاترین نرخ رشد نقطهبهنقطه را تجربه کردهاند.رشته فعالیت دارو در مهرماه، نرخ رشد ماهیانه منفی ۰.۴درصدی داشتهاست.
همچنین رشد نقطهبهنقطه رشته فعالیت دارو نسبت به ماه پیش افزایشیافته و به ۳۳درصد رسیده و میانگین سالانه قیمت نیز ۶۰درصد افزایش داشتهاست.یکی از رشتهفعالیتهای دیگری که در ماههای ابتدایی سال١۴٠١ مشمول حذف ارز ترجیحی شد، رشتهفعالیت غذایی و آشامیدنی بهجز قند و شکر بود. بررسی روند قیمتها در این رشتهفعالیت هم بعد از گذشت چند ماه از اعمال این سیاست جالبتوجه است. براین اساس با حذف ارز ترجیحی مواد اولیه رشتهفعالیت غذایی و آشامیدنی بهجز قند و شکر، رشد ماهیانه شاخص قیمت این رشتهفعالیت در اردیبهشت و خرداد سال١۴٠١ به حدود ۴۵ و ۵٠درصد رسید، اما در ماههای بعد و پس از تخلیه اثر این شوک بهشدت کاهش یافت، اما پس از افزایش در ماههای اخیر، در مهرماه رشد ماهیانه مثبت ۰.۲درصدی داشتهاست. بهطور مشابه رشد نقطهبهنقطه شاخص قیمت در این رشتهفعالیت هم کاهشی شده و در مهر ماه به ١٠درصد رسیدهاست؛ گفتنی است میانگین سالانه قیمت در این رشتهفعالیت از فروردین نزولی بوده و به ۵٠درصد رسیدهاست.