کشورهای عضو بریکس در یک هفته گذشته ۲تصمیم مهم گرفتند که میتواند آینده بازار مالی دنیا را تحتتأثیر قرار دهد و به انزوای دلار منجر شود. رونمایی از بریکسپی بهعنوان یک ابزار پرداخت بینالمللی و همچنین ارز بریکس، این سؤال را به همراه دارد که آینده دلار بهعنوان یک ابزار فشار آمریکا به خطر افتاده است؟
به گزارش اهام ایران، کشورهای عضو بریکس در یک هفته گذشته ۲تصمیم مهم گرفتند که میتواند آینده بازار مالی دنیا را تحتتأثیر قرار دهد و به انزوای دلار منجر شود. رونمایی از بریکسپی بهعنوان یک ابزار پرداخت بینالمللی و همچنین ارز بریکس، این سؤال را به همراه دارد که آینده دلار بهعنوان یک ابزار فشار آمریکا بر کشورها به خطر افتاده است؟
بریکسپی بهعنوان یک ابزار نوظهور جایگزین ابزار مالی سوئیفت خواهد شد که موفقیت آن به میزان حجم دادوستد بین اعضای بریکس و سایر کشورهای طرف تجارتی بستگی دارد و به هر میزان که این کشورها در تجارت بینالمللی از بریکسپی استفاده کنند، از قدرت سوئیفت کاسته خواهد شد.
رونمایی پوتین از ارز بریکس
حالا بریکسیها از ارز اختصاصی خود برای به حاشیه بردن دلار رونمایی کردهاند. ارزی که رئیسجمهور روسیه در جریان اجلاس هفته گذشته سران بریکس از آن رونمایی کرد یک اسکناس نمادین ارز واحد بهحساب میآید که روی آن پرچم کشورهای عضو بریکس حک شده و البته هنوز زمان استفاده از آن نهایی نشده است. در روی این اسکناس نمادین، تصویر پرچم ۵کشور برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی و پشت آن پرچم دیگر کشورها ازجمله ایران دیده میشود.
در اجلاس سران چه گذشت؟
به گزارش همشهری، یک هفته قبل از اجلاس سران گروه بریکس که کشورهایی چون روسیه، چین، هند، برزیل، آفریقای جنوبی، ایران، عربستان، امارات، مصر و اتیوپی عضو آن هستند، اعضا از پلتفرم بریکسپی رونمایی کردند که ازجمله مزایای آن میتوان به دلارزدایی از اقتصاد دنیا، تسهیل تجارت بین کشورهای عضو و کاهش فشار تحریمهای غرب اشاره کرد. به این ترتیب، افراد دارنده بریکس پی، بدون نیاز به ابزارهای تحت سلطه کشورهای غربی بهویژه آمریکا، میتوانند تراکنشهای تجاری خود را انجام دهند. این گزارش میافزاید: در جریان اجلاس سران بریکس در کازان روسیه، برای نخستینبار از اسکناس بریکس رونمایی شد که بهگفته ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، ارز بریکس جانشین دلار در آینده خواهد شد.
واکنش ایران چه بود؟
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور: استفاده از پولهای ملی برای مبادلات تجاری، پلتفرمهای جدید بانکی، ارزهای دیجیتال، تقویت بانک توسعه جدید (NDB) و ترتیبات ذخیره احتیاطی (CRA) و اینگونه اقدامات، خواهد توانست جهانی بهتر برای همه بسازد.
بریکس و بریکسپلاس باید سازوکاری شفاف، منصفانه، فراگیر، بدون تبعیض و مبتنی بر قواعد تجارت چندجانبه با نگاه ویژه به جهان جنوب و کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعهیافته طراحی و اجرا کنند؛ چراکه تحریمهای غیرقانونی، آثار ویرانکننده بر روابط بینالملل دارند و مانع دسترسی کشورها به منابع مالی خود میشوند.
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد: پس از ۶۰سال اتحاد جنوبیها علیه شمالیها در حال شکل گرفتن است و کشورهای عضو بریکس میخواهند تا در مقابل سلطه بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و اقتدار دلار قدرت خود را نشان بدهند. فرق این سری با ۶۰سال پیش این است که ۲قدرت از ۵قدرت اول اقتصادی جهان یعنی هند و چین و ۲نوظهور مهم یعنی آفریقای جنوبی و برزیل و کشورهای دیگری مانند روسیه که قدرت سیاسی و امنیتی بالایی دارد، در بریکس حضور دارند. باید همزمان جایگاه ایران را در بریکس تقویت کنیم. ما باید زمینه و بستر لازم را فراهم کنیم تا اگر آن مشکلات انشاءالله رفع شد، استفاده بهتری از این مجموعه داشته باشیم و این برای کشور ما امکانپذیر است تا بتوانیم نتایجی را برای پیشرفت اقتصاد و مردم از این نشستها داشته باشیم.
منبع؛ همشهری