به گزارش آهام ایران، نخستین رویداد «نظاره جهش تولید دانشبنیان» در بهارستان برگزار شد. در این مراسم که برخی از شرکتهای دانشبنیان حضور داشتند، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهشهای مجلس و محسن دهنوی رئیس فراکسیون اقتصاد دانشبنیان مجلس سخنرانی کردند.
بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه اقتصاد دانشبنیان موجب فروریختن دیوار میان جامعه و صنعت با دانشگاه خواهد شد، گفت: سهم ایران از بازار تولیدات دانشبنیان با وجود تمامی آموزههای دینی و اقدامات تقنینی و اجرایی در این زمینه قابل افزایش چشمگیر است. سهم ایران از بازار صادرات محصولات دانشبنیان با تکنولوژی بالا تنها ۰۱/ ۰ درصد و همچنین سهم از صادرات کالاهای با فناوری بالا از مجموع صادرات کارخانهای کشور، حدود ۸۳/ ۰ درصد است. او ادامه داد: سطح صنایع با فناوریهای بالا عاملی تعیینکننده در عصر جدید و اقتصاد جهانی است. لایحه برنامه هفتم توسعه همچنان در موج دوم که همان موج صنعتی است باقی مانده و به موج سوم و چهارم ورودی پیدا نکرده است؛ در حالیکه موج سوم با قابلیت ثروتسازی بالا، در تحقق رشد ۸ درصدی که در لایحه برنامه هفتم بر آن تاکید شده است، موثر خواهد بود.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با انتقاد از دیده نشدن برنامههای اقتصادی هوشمند در برنامه هفتم توسعه، خاطرنشان کرد: متاسفانه از اقتصاد هوشمند، اقتصاد مجازی، اقتصاد کوانتوم، هوش مصنوعی، اقتصاد زیستی و انرژیهای تجدیدپذیر در لایحه برنامه هفتم توسعه، رد و اثری دیده نمیشود. اقتصاد دانشبنیان از معدود پنجره فرصتهای برنامه هفتم توسعه است. اقتصاد دانشبنیان موضوع نظام حکمرانی است و با وجود تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی و روسای قوا، آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته است و همچنان به عنوان یک مساله و نه راهحل به آن نگاه میشود. نگاهداری تاکید کرد: توسعه اقتصاد دانشبنیان راهحل مسائلی چون مهاجرت نخبگان و اشتغال دانشبنیان کشور است. ارتقای بهرهوری برای دستیابی به رشد اقتصادی در دنیای امروز متاثر از میزان بهرهمندی آنها از فناوریهای پیشرفته است که آن هم در گرو توسعه رویکردهای دانشبنیان است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در این مراسم خطاب به شرکتهای دانشبنیان، گفت: پیش از این به شما قولی دادم و در برنامه هفتم سعی کردیم خلأهای موجود در حوزه دانشبنیان را پرکنیم. البته هنوز این فرصت وجود دارد که اگر اشکالاتی در حوزه دانشبنیان، پژوهش و فناوری وجود دارد آنها را در صحن برطرف کنیم. او با بیان اینکه کاش مبنای توسعه اجتماعی را به توسعه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ارجحیت میدادیم، ادامه داد: اجتماعی کردن نهاد علم بسیار مهم است. بنده شخصا بعد از مدتها به الگویی رسیدهام که باید در هر مجموعهای به ویژه در بخش خصوصی، «هوشمندسازی»، «مردمیسازی» و «شفافسازی» را مورد توجه قرار دهیم که خروجی آن «کارآمدسازی» است.
محمدباقر قالیباف، در این راستا در وهله اول باید مردم را به حقشان آگاه کنیم تا بدانند حقشان چیست و آن را مطالبه کنند. اگر این اتفاق افتاد به معنای آن است که اعتماد میان مردم و همه اجزای حاکمیت از بخش خصوصی و دولتی گرفته تا عمومی غیردولتی برقرار میشود. قالیباف با بیان اینکه اعتماد بزرگترین سرمایه اجتماعی ماست، افزود: اگر در جمهوری اسلامی اعتماد نباشد هیچ کاری نمیتوانیم انجام دهیم. اما اگر این اعتمادسازی صورت گیرد.
قالیباف با انتقاد از هدر رفت نفت به دلیل بهرهوری غلط، اظهار کرد: امروز روزانه ۵/ ۳ میلیون بشکه نفت را به دلیل بهرهوری غلط هدر میدهیم. قیمت هر بشکه حدود ۸۰ دلار است که این میزان در سال، مبلغی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار میشود. بهرهوری با تکیه بر فناوری و دانشبنیان اتفاق میافتد که البته یک موضوع اجتماعی است اگر این منفعت اجتماعی به کشور بیاید همه باید منتفع شوند و بدون شک اول باید مردم و سپس بخشهای دولتی برای رشد و توسعه منتفع شوند.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در حال حاضر فرصتها، امکانات مالی و تسهیلات زیادی را در حوزه دانشبنیان فراهم میکنیم و در برنامه هفتم هم به دنبال توسعه آن هستیم. اما حواسمان باشد که حمایت از فعالیتهای نوآورانه را نسبت به فعالیتهای فناورانه در اولویت قرار دهیم تا بتوانیم رو به جلو با سرعت حرکت کنیم. اگر صرفا بخشهای فناوری را که راهاندازی شده و در قسمتی ایستادهاند، با رانت هول بدهیم؛ به سرنوشت ایرانخودرو گرفتار میشویم.
عملکرد منفی بانک مرکزی
محسن دهنوی، رئیس فراکسیون اقتصاد دانشبنیان مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از عملکرد بانک مرکزی در اجرای قانون جهش تولید دانشبنیان گفت: در بین دستگاههایی که در این قانون وظیفه داشتند کمترین میزان همکاری در حوزه بانک مرکزی و نظام بانکی است. بانک مرکزی همکاری لازم را در اجرای قانون ندارد و مشکلات همچنان باقی است. در حال حاضر شرکت دانشبنیان نمیتواند یک وام سرمایه در گردش بگیرد.