به گزارش آهام ایران، همایش توسعهپایدار تجارت ایران و عراق در افق ۲۰۲۵ در اتاق بازرگانی ایران برگزار و در ان بر افزایش تجارت با این کشور تاکید شد. در این همایش مسوولان ایرانی و عراقی و همچنین نمایندگان بخشخصوصی بر اهمیت رابطه تجاری ایران و عراق تاکید کردند و راهکارهای افزایش حجم تجارت میان دو کشور را موردبررسی قرار دادند.
کشور عراق در ۲۰سال گذشته رابطه بسیار نزدیکی با ایران در حوزههای سیاسی، امنیتی، فرهنگی و اقتصادی داشتهاست. تبلور این رابطه مطلوب را میتوان در میزان مبادلات تجاری دو کشور جستوجو کرد.
در سالهای گذشته عراق یکی از شرکای تجاری مهم ایران محسوب میشدهاست. در سال۱۴۰۱ حجم صادرات ایران به این کشور بیش از ۱۰میلیارد دلار بوده که چیزی در حدود ۲۰درصد از حجم صادرات ایران است. همچنین در ۵ ماهه ابتدای امسال میزان صادرات ایران به این کشور معادل ۵/ ۳میلیارد دلار محاسبهشده که رشد ۵/ ۱۸درصدی را نسبت به مدت مشابه سالگذشته نشان میدهد.
این رشد صادرات در حالی صورتگرفته که در همین مدت صادرات ایران به سایر کشورها کاهش قابلتوجهی داشتهاست، بنابراین این آمارها به روشنی نشاندهنده اهمیت استراتژیک کشور عراق در نقشه تجارت ایران است.
با این حال چالشهایی در رابطه تجاری میان ایران و عراق نیز وجود دارد. یکی از مهمترین مسائل در رابطه با تجارت دو کشور آن است که گرچه عراق یکی از مهمترین بازارها برای ایران است، اما حجم واردات ۲۶۳میلیون دلاری ایران از عراق نشان میدهد که تاکنون منافع مشترک میان ایران و عراق ایجاد نشدهاست. عمده کشورهایی که تجارت بالایی با عراق دارند تلاش دارند تا با واردات کالا، انگیزه این کشور را برای تجارت افزایش دهند.
در همین رابطه در این همایش سخنرانان بر اهمیت نهادسازی و ایجاد بانک مشترک برای تسهیل تجارت تاکید کردند. علاوهبر این، مسوولان اتاق ایران و عراق اعتقاد دارند در صورتیکه موانع صادراتی به عراق از میان برداشته شود، حجم تجارت ایران و عراق میتواند به ۳۰میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
یکی از سخنرانان این همایش مدیرکل دفتر غرب آسیا سازمان توسعهتجارت، فرزاد پیلتن بود که در صحبتهای خود به اهمیت استراتژیک تجارت با عراق اشاره و تاکید کرد برای توسعهتجارت با این کشور در بلندمدت باید نهادسازی را در دستور کار قرار داد. او در همین این مقام مسوول با اشاره به هدفگذاری برای رسیدن به تجارت ۲۰میلیارد دلاری به عراق گفت: «آنچه در سازمان توسعهتجارت برای رسیدن به این هدف در دستور کار قرارگرفته، نهادسازی است. ما تصمیم گرفتیم در دولت جدید با مشارکت بخشخصوصی اقدام به تاسیس نهادهای جدید کنیم از جمله تشکیل مراکز تجاری که این امر میتواند به اندازه چند رایزن تجاری در خدمت تجار باشند. همچنین ما به تقویت شرکتهای مدیریت صادرات تاکید داریم و شرکتهای بخشخصوصی را در این زمینه شناسایی کردهایم. رابطه گفت: عراق شریک اول گروه تجاری ما در جهان و شریک اول ما در حوزه برق آسیا است.
رئیس اتاق مشترک ایران و عراق، یحیی آلاسحاق، سخنران دیگر این همایش بود. او در سخنان خود به توسعه بازار عراق در سالهای آتی اشاره و تاکید کرد برای این منظور باید برنامهریزی در دستور کار قرار گیرد. آلاسحاق در همین رابطه گفت: روابط تجاری ایران و عراق در کوتاه و بلندمدت یک رابطه استراتژیک است و حجم معاملات تجاری ایران و عراق میتواند به ۲۰میلیارد دلار برسد و بعضا گفته میشود امکان افزایش آن تا ۳۰میلیارد دلار وجود دارد، ضمن اینکه این حرف شعار نبوده و کاملا دستیافتنی است.
رئیس اتاق مشترک ایران و عراق با بیان اینکه بازار عراق سنگلاخ است و برای توسعهتجارت با این کشور نیازمند عزم جدی هستیم، گفت: سال گذشته با وجود تمام مشکلات ۱۱میلیارد دلار صادرات به عراق داشتیم، بنابراین عدهای که بتوانند الزامات را فراهم کنند در این بازار موفق خواهند بود. بهرهمندی از بازار عراق مانند هر بازار دیگری نیازمند اقدامات حرفهای است و لازم است سازمانها و نهادها کارهای مرتبط با خودشان را برای توسعهتجارت با این کشور فراهم کنند.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، جهانبخش سنجابیشیرازی سخنران دیگر همایش راهکارهای توسعهتجارت پایدار ایران و عراق در افق ۲۰۲۵ بود. سنجابیشیرازی در صحبتهای خود به اهمیت تعادل در تراز تجاری با عراق تاکید کرد و گفت: در همایش امروز میخواهیم آینده روابط تجاری ایران و عراق را در افق ۲۰۲۵ بسنجیم و جایگاه خودمان را در این بازار پیشبینی کنیم. در حالحاضر تراز تجاری ما با عراق ۱۰میلیارد دلار است که ۹۵درصد آن به نفع ما است اما لازم است پیشبینی کنیم که با توجه به اتفاقات و رویدادها و اقدامات، وضعیت تجاری ما با عراق چگونه است.