به گزارش اهام ایران، جنگ روسیه و اوکراین سبب شده تجارت این کشور با آمریکا، ۷۰درصد کمتر شود و بازار انرژی خود را در اروپا از دست دهد. وابستگی روسیه به کالای چینی در حال افزایش است و این مسئله آینده اقتصاد این کشور را تحت تأثیر قرار میدهد.
در هفتاد و نهمین گزارش از سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی»، مجموعهای از تحولات اخیر در دولایه جهانی و منطقهای محیط ژئواکونومیک ایران ارائهشده و آخرین روندها و پیشبینیهای اقتصادی تهیهشده توسط بزرگترین نهادهای اقتصادی بینالمللی، در قالب دادههای تازه مورد واکاوی قرار گرفتهاند.
با گذشت قریب به دو سال از تهاجم روسیه به اوکراین، جهان همچنان متأثر از پیامدهای اقتصادی آن است. مسدود شدن حجم بالایی از داراییهای ارزی روسیه، تحریم تجارت کالاهای کلیدی این کشور، عدم دسترسی به سیستم پرداخت بین-المللی به موازات افزایش فشارهای اتحادیه اروپا برای جلوگیری از دور زدن تحریمها، سبب شده تا علاوه بر کاهش ۷۰ درصدی تجارت با آمریکا، وابستگی روزافزونی هم به کالاهای چینی ایجاد شود که یقیناً آینده اقتصاد روسیه را به شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد.
چین هم با افزایش ۶۰ درصدی سهمیه بخش خصوصی از واردات نفت، فرصت مغتنمی برای صادرکنندگان نفت متحد با خود، از جمله روسیه و ایران برای فروش نفت به این کشور فراهم آورده است. از سوی دیگر هند پس از ارائه مجوز تجارت با ارز ملی خود (روپیه) با ۱۸ کشور به برخی از بانکها، در تلاش است تا دلار را از تجارت نفت حذف کرده و تسویههای تجاری با بزرگترین صادرکنندگان، از جمله امارات و عربستان را با روپیه انجام دهد.
اروپا هم علیرغم توقف واردات گاز از روسیه، حجم گاز مایع وارداتی خود را از آمریکا افزایش داده؛ موضوعی که به عقیده کارشناسان، در کنار بازگشایشی مجدد یکی از کارخانجات گاز مایع در تگزاس، سبب شده تا آمریکا در سال ۲۰۲۳ عنوان بزرگترین صادرکننده گاز طبیعی جهان را به خود اختصاص دهد.
در سطح منطقه و در ادامه برنامههای اصلاحی، عربستان به موازات انجام مذاکراتی در باب تقویت مراودات حمل و نقل زمینی با اردن، به دنبال ارتقای همکاریهای تجاری و اقتصادی با این کشور است. همچنین توافقنامهای را با مصر و در باب احداث یک کارخانه تولید آمونیاک سبز در منطقه اقتصادی کانال سوئز امضا کرده تا جای پای خود را در بازار هیدروژن سبز که در آینده تقاضای بالایی را به خود جلب خواهد کرد، محکم کرده باشد.