گزارش جلسه:
پنجمین جلسه کمیسیون صادرات انجمن صنایع لوازمخانگی ایران با حضور آقای زهیر خدابخشنده؛ عضو هیأتمدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و ارمنستان روز شنبه مورخ ۹۸/۰۶/۳۰ در محل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران برگزار شد.
آقای دکتر حبیباله انصاری؛ دبیرکل و رئیس ستاد برنامهریزی و اجرایی انجمن، اهداف و استراتژی انجمن را حول محورهای افزایش تولید، توسعه بازار و افزایش صادرات عنوان کرد که با توجه به محدودیت واردات ایجاد شده میتوان با برنامهریزی صحیح صادراتی و عدم اتکا به بازار داخلی به آن اهداف دست یافت. وی صادرات به افغانستان و عراق را مناسب دانست ولی از شرکتهای صادراتی حاضر در جلسه درخواست کرد تا با نگاه صادراتی وسیعتر، دامنه صادرات محصولات خود را افزایش دهند.
وی بـــا اشاره به تجاربی از سفر به ارمنستان، آفریقای جنوبی و چین عنوان کرد پتانسیلهای فراوانی برای صادرات لوازمخانگی، علیرغم مشکلات بانکی و حملونقل، وجود دارد که باید شناسایی و در جهت ورود به آنها اقدام شود.
وی در ادامه ورود به بازارهای ارمنستان را به عنوان پل ارتباطی برای صادرات مجدد به کشورهای اوراسیا به خصوص روسیه، حائز اهمیت دانست.
آقای دکتر محمود استقلال؛ رئیس کمیسیون صادرات انجمن، ورود به بازارهای اوراسیا از طریق ارمنستان را به دلیل تعرفه صفر صادراتی بسیار مثبت ارزیابی کرد و از شرکتهای صادراتی خواست تا از طریق ارمنستان در جهت صادرات مجدد (خصوصاً روسیه) استفاده نمایند.
وی در ادامه چند سؤال از آقای خدابخشنده به شرح زیر مطرح کرد:
- نحوه سرمایهگذاری و کار در ارمنستان به چه شیوهای است؟
- فعالیت بانکی برای ایرانیان به چه طریقی انجام میشود؟
- واحد پول رایج برای بازرگانی در ارمنستان چیست؟
- زبان رایج چیست؟ و آیا اتاق برای داوری و حل اختلاف اقدامی انجام میدهد؟
وی در ادامه از آقای خدابخشنده درخواست کرد تا برای بازدید از نمایشگاه بینالمللی لوازمخانگی که آبان ماه سال جاری برگزار میشود همراه با تجار و بازرگانان و رایزن ارمنستان حضور یابند.
در ادامه آقای زهیر خدابخشنده؛ عضو هیأت مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و ارمنستان اطلاعاتی را به شرح زیر ارائه نمود:
جمعیت کشور ارمنستان حدود ۳۰ میلیون نفر بوده که عمدتاً با زبان ارمنی، روسی و انگلیسی صحبت میکند. واحد پولی آنها درام ولی بیشتر معاملات با دلار و یورو انجام میگیرد.
برای صادرات مجدد بسیار کشور ارزان و راحتی است ولی کاملاً تابع قوانین بینالمللی بوده و همه ممنوعیت فعالیتهای بانکی و تحریمها را رعایت میکند.
ارمنستان عضو اتحادیه گمرکی اوراسیا بوده که با تعرفه صفر به کشورهای روسیه، بلاروس، قرقیزستان و قزاقستان میتوان صادرات انجام داد و با سایر کشورها، با نظام تعرفهای یکسان تجارت انجام میدهد.
ارمنستان صاحب برند و سبک نیست و تنها صادرات مجدد از طریق آن توصیه میشود که البته باید حداقل ۱۰ درصد ارزش افزوده در خاک ارمنستان انجام و با نام ارمنستان (made in Armenia) انجام شود که این امر با تغییر یک بستهبندی انجام میشود.
مراودات مالی به دلیل تحریمها تنها از طریق صرافیها انجام میشود و کلیه فعالیتهای بانکی و حتی فعالیت بانک ملت مستقر در ارمنستان به حالت تعلیق درآمده است.
حملونقل زمینی و هوایی به راحتی انجام میشود.
ثبت شرکتها به علت تحریم تحت تأثیر قرار گرفته و در حال حاضر حتماً باید با یک شریک ارمنی اقدام به ثبت شرکت گردد و به صورت مالکیت ۱۰۰ درصدی برای ایرانیها امکان پذیر نیست.
اتاق مشترک ایران و ارمنستان در صورت بروز اختلاف، داوری اختلافات و حل مشکلات شرکتها با ارمنستان را مورد رسیدگی و بررسی قرار میدهد.
وی در پایان به حاضرین و سایر شرکتها پیشنهاد داد چنانچه تمایل دارند تا سفیر ارمنستان از واحد تولیدی آنها دیدار نماید، به صورت کتبی درخواست خود را به انجمن ارسال کنند تا اقدامات لازم انجام شود.
در ادامه جلسه آقای افشین شیخی؛ دبیر کمیسیون صادرات انجمن نیز به برگزاری دورههای آموزشی صادرات و ورود به بازارهای صادراتی توسط انجمن اشاره کرد و از حاضرین درخواست کرد چنانچه نظر یا پیشنهاد خاصی دارند حتماً به انجمن اطلاع دهند.
سپس از حاضرین در خصوص تعرفه ترجیحی با ترکیه سؤالاتی را پرسید که حاضرین هم جواب دادند.
وی در پایان از شرکتهای صادراتی درخواست کرد که قبل از انجام صادرات محصولات خود به کشورهای هدف حتماً با صندوق ضمانت صادرات ایران تماس حاصل نموده و از ضمانت و بیمهنامههایی که این صندوق در جهت کاهش ریسکهای احتمالی در نظر گرفته است بهرهمند گردند.
در ایــن جلسه: آقایان حبیباله انصاری؛ دبیرکل انجمن، محمود استقــــلال؛ رئیس کمیسیـــون صادرات، زهیر خدابخشنده؛ عضو هیأتمدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و ارمنستان، افشین شیخی؛ کارشناس صادرات انجمن، محمدهادی یونسی وقار؛ کارشناس صادرات شرکت امرسان، میثم صفائی؛ کارشناس صادرات شرکت چینیزرین ایران، سهیل نصیری؛ کارشناس صادرات شرکت لوازمخانگی کن، محسن صانعی؛ مدیر صادرات شرکت امید آلیاژ فنر، فریبرز زاهدی؛ کارشناس صادرات شرکت بیمکث، محمدعلی خروجی؛ رئیس صادرات شرکت صنایع استیلالبرز، رامین طباطبایی اردکانی؛ قائم مقام مدیرعامل شرکت کاندید، آیدین انشااله زنوزی؛ مشاور بازرگانی شرکت دونار خزر، حامد فریدی؛ کارشناس فروش صادرات شرکت ایستکول، علی خلیلی؛ مدیرفروش شهرستان و بخش صادرات شرکت نیکسان، محمدرضا منصور بقائی؛ مدیرفروش و بازاریابی شرکت ساتیسان و خانمها سارا عقیلی؛ مسئول صادرات شرکت آبسال، اکرم محمدی؛ کارشناس صادرات شرکت سولانسبز، مهیسا قباخلو؛ مدیر بازرگانی شرکت مهرجام سدید، فائزه شاه میرزائی؛ کارشناس ارشد صادرات شرکت دمنده حضور داشتند.