در حالی اولین رویداد بههمرسانی نوآوریها و چالشهای فناوری لوازم خانگی با هدف بههمرسانی بین بخشهای عرضه و تقاضای نوآوری با محوریت کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار لوازم خانگی در بیستویکمین نمایشگاه بینالمللی لوازم خانگی ایران برگزار شد که بسیاری از این اتفاق بهعنوان یک امر مثبت و تقویتکننده ارتباط بین دانشگاه و صنعت نام میبرند.
به گزارش روابطعمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، در همین زمینه نظر دکتر فاطمه عظیمزاده، رئیس مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، که پیش از این تفاهمنامه همکاریای مابین این مرکز و انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با هدف توسعه و ارتقای خدمات اطلاعرسانی به محققان و سرعت بخشیدن به کاوشهای علمی و کاربردی در سطح صنایع پیشران کشور ازجمله صنعت لوازم خانگی منعقد شده بود؛ را جویا شدیم. وی معتقد است: «اگر بخواهیم نگاه عملیاتی به ارتباط بین دانشگاه و صنعت داشته باشیم؛ یکی از راهها استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان است که معمولا شرکتهای کوچک و متوسطی هستند که هزینههای کمتر اما انعطافپذیری و چابکی بیشتری دارند.» در ادامه مشروح این گفتوگو میآید.
ارزیابی شما از بیستویکمین نمایشگاه بینالمللی لوازم خانگی چیست؟
درمجموع، ارزیابیها از بیستویکمین نمایشگاه بینالمللی لوازم خانگی بسیار مثبت است و باید از اعضای انجمن صنایع لوازم خانگی ایران برای برگزاری این نمایشگاه تقدیر و تشکر کرد. یک نقطه بسیار خوب که در این نمایشگاه رعایت شده بود و شاید کمتر سابقه داشته باشد؛ برپایی غرفه شرکتهای دانشبنیان بود که نیازهای صنعت را در کنار اقدامات دانشگاه به زیبایی نمایش میداد. این امر میتواند شروع خوبی باشد برای اینکه ما بتوانیم فعالیتهای صنعت و دانشگاه را به صورت عملیاتی در کنار هم ببینیم.
جایگاه نظرسنجی و اطلاع از دیدگاه مخاطب در پیشبرد اهداف سازمانی بهویژه در حوزه صنعت کجاست؟
هیچ کسبوکاری بدون توجه به مخاطب موفق نخواهد شد؛ اگر مخاطب از کیفیت و نوع خدمتی که به او ارائه میشود راضی نباشد قطعا به یک مشتری پایدار تبدیل نخواهد شد. برای اینکه یک کسبوکار یا صنعت بتواند توسعه پیدا کند؛ هم باید مشتریان خود را به مشتریانی وفادار تبدیل کند و هم باید بتواند مشتریان جدیدی را جذب نماید. برای تبدیلشدن مشتریان فعلی به مشتریان وفادار، قطعا باید رضایت مصرفکنندهای که از این خدمات استفاده کرده است، جلب شود و نظرسنجی بهعنوان راهی برای شناخت نظر مشتریان و مخاطبان درباره خدمات و کالاها به کار گرفته میشود. از طرف دیگر، برای اینکه مشتری جدیدی به سیستم اضافه کنیم، لازم است نیازها و سلیقه او را بشناسیم تا بتوانیم خدمات مورد نیازش را ارائه کنیم و رضایتش را برای اینکه در ازای خدمتی که به او ارائه میشود هزینهاش را پرداخت کند؛ به دست آوریم.
درمجموع، هر صنعتی نیاز به تغییر و دگرگونی دارد تا بتواند به سمت جلو حرکت کند و این تغییر و دگرگونی نمیتواند بدون در نظر گرفتن نیازها و سلیقه مخاطب بهخوبی اتفاق بیفتد.
ارتباط بین بدنه دانشگاه با صنعت لوازم خانگی چقدر از شعار به عمل نزدیک شده است؟
من فکر میکنم اینها گامهای اولیه و پیشنیازی است برای اینکه ما بتوانیم ارتباط بین صنعت و دانشگاه را طراحی کنیم و برای آن برنامهریزی جدی داشته باشیم. ولی، شاید مهمترین نکته این باشد که در کنار همهی شعارهایی که سر داده میشوند، یک گام عملیاتی کوچک برداشته شده است و با توجه به نوع همکاری که امروز میان انجمن صنایع لوازم خانگی ایران و مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی شکل گرفته، میتوان گفت اراده اعضا بر این است که این همکاری گسترش پیدا کند. اگر به صورت عملیاتی این فعالیت و همکاری را گسترش دهیم، یعنی گرد هم آییم و گامهای بعدی را طراحی، پیشبینی و برنامهریزی کنیم؛ قطعا این امر میتواند یک شروع و سرفصل خوبی باشد و امیدوارم به یک نمونهی موفق که قابلیت اجرا در دیگر مکانها را دارد، تبدیل شود.
شرکتهای دانشبنیان و استارتاپها در تقویت ارتباط بین دانشگاه و صنعت چه نقشی را ایفا میکنند؟
اگر بخواهیم نگاه عملیاتی به ارتباط بین دانشگاه و صنعت داشته باشیم؛ یکی از راهها استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان است که معمولا شرکتهای کوچک و متوسطی هستند که هزینههای کمتر اما انعطافپذیری و چابکی بیشتری دارند.
اگر وضعیت بنگاههای موفق در دنیا را بررسی و مطالعه کنیم؛ میبینیم چنین روندی در ارتباط با آنها نیز اتفاق افتاده، اما برای اینکه بتوانیم این کار را بهتر انجام دهیم، به زیرساختهایی نیاز داریم تا سرعت فعالیت مجموعهها و شرکتها افزایش یابد. همچنین، لازم است موانع موجود در ساختارهای اداری و قوانین ما برداشته شوند. از طرف دیگر، صنایع باید بپذیرند که در کنار استفاده از یکسری از کالاهای وارداتی، باید به این شرکتها جهت ارتقای کیفیت محصولاتشان یاری رسانند. دیگر اینکه، لازم است مزیتهای رقابتی شناسایی شوند که در این مسیر به یک حمایت دوطرفه نیاز است.
علاوه بر اینها، لازم است نیازهایی که در حوزه صنعت وجود دارند به صورت واقعی مطرح شوند؛ برای مثال بستر SID میتواند بستر مناسبی برای معرفی نیازهای صنعت به دانشگاه باشد و از طرف دیگر جامعه دانشگاهی به سمت این نیازها برده شود تا در ادامه یکسری از خروجیها در مسیری قرار بگیرند که نیازهای واقعی حوزه صنعت بهصورت علمی توسط دانشگاه بررسی و نتایج آن اعلام شود.
لازمه موفقیت در انجام این کار؛ طراحی یک مسیر شفاف از ورودیها، فرآیند طیشده و خروجیهاست. تا به امروز در بخش ورودی مواردی تعریف شده است، اما آن بخشی که برای انجام پروژه و نهایتا دریافت خروجی نیاز به ارزیابی نهایی داشته کمتر اتفاق افتاده است. اگر این قسمت به خوبی طراحی شود میتواند مکمل خوبی باشد برای اینکه فرآیند عملیاتی دیده شود و خروجیها قابل استفاده باشند.