روغنی: بخشهای دولتی به بخش خصوصی به چشم «هوو» نگاه میکنند/ هاشمی: رتبه خوبی در آمارهای بانک جهانی نداریم
مسائل مربوط به تولید و راهکارهای رفع موانع موجود، طی مناظره ای در باشگاه خبرنگاران جوان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع لوازم خانگی؛ مناظره اقتصادی بین رئیس سابق دفتر لوازم خانگی وزارت صمت و رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی؛ در خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان برگزار شد؛ این مناظره اقتصادی پیرامون موضوعات تولید، مشکلات و رفع موانع آن با حضور عباس هاشمی رئیس سابق دفتر لوازم خانگی وزارت صنعت و ابوالفضل روغنی رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.
در ابتدای این مناظره روغنی در مورد شرایط فعلی صنعت اظهار کرد: ده سال گذشته تقریبا میتوان گفت که رشد صنعتی در اقتصاد کشورمان صفر بوده و این نشانه خوبی برای کشور ما نیست که نتوانستیم رشد مناسبی برای اقتصاد کشور داشته باشیم.
او ادامه داد: اما در دو سال گذشته ضمن تمام سختی ها و ناملایمات، بخش صنعت از چند موضوع خوب بهره برده است.نخست اینکه تحریمها برای ما تهدید بسیار سنگین بوده اما فرصت خوبی را هم ایجاد کرده که خودکفایی و خودباوری و زمینه برای دادن اعتماد بنفس به تولیدکننده داخلی بوده است.
روغنی گفت: همچنین افزایش قیمت ارز علاوه بر مشکلاتی که ایجاد کرد سبب تقویت بنیه داخلی صنعت هم شد. موضوع سوم هم این است که دولت در مورد ممنوعیت واردات حدود ۲ هزار قلم کالا تصمیم گرفت که بسیار به صنایع داخلی کمک کرد.
وی تصریح کرد: در حدود ۶ سال گذشته بخشنامه ها و دستور العمل های یک شبه، تولید و تجارت کشور را نابود کرده است.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران ابراز کرد: وزرای اخیر وزارت صمت هم نتوانستند به خوبی عمل کنند به طوری که رضا رحمانی وزیر اسبق صمت هم نسبت به این موضوع چندین مرتبه اعتراف کرده است.
روغنی افزود: در حوزه صنعت به وزیر صمت بیشتر از نمره ۱۱ نمی توان داد به طوری که طبق بیانات حضرت علی(ع) و همچنین تاکید مقام معظم رهبری، اقتصاد و معیشت باید جزو مهم ترین دغدغه های دولت باشد.
وی بیان کرد: وضعیت کنونی اقتصاد و صنعت ایران با توجه به ظرفیت ها و توانایی هایی که دارد به هیچ عنوان قابل قبول نیست.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد: به تمام این تفاسیر و با توجه به آمار و ارقام های اقتصادی به این نتیجه می رسیم که دولت در بخش اقتصاد به خصوص صنایع توجه بسیار محدود و کمی داشته است.
نگاه به بخش خصوصی باید تغییر کند
در ادامه هاشمی بیان کرد: بالای ۶۰ درصد رشد تولید در صنعت لوازم خانگی نسبت به سال ۹۸ اتفاق افتاد اما اینها فقط بخشی از ماجرا است و تا زمانی که تفکر سیستماتیک در کشور برای حمایت از سرمایه گذاری های مولد نهادینه نشده باشد در صورت هرگونه تحول در سطح بینالمللی ممکن است مجددا از برندهای خارجی وارد بازار کشور شوند.
او افزود: باید نگاه ها به حضور بخش خصوصی در این زمینه تغییر کند و فضا به نحوی باشد که آنها بتوانند به راحتی فعالیت کنند. وزارت صمت به عنوان متولی اصلی بخش حمایت از صنعت تمام تلاش خود را برای رفع موانع تولید انجام میدهد اما همه امور در وزارت صمت حل نمیشود و به دستگاههای دیگر کشور نیز ارتباط دارد.
رتبه خوبی در آمارهای بانک جهانی نداریم
هاشمی گفت: در مجموع شاخصهای کلان اقتصادی کشور سیر نزولی دارد، یعنی آمارهای بانک جهانی در زمینه شاخصهای فضای کسب و کار، رتبه ایران را بعد از ۱۵۰ نشان میدهد که شایسته کشورمان نیست.
رئیس سابق دفتر لوازم خانگی وزارت صنعت همچنین گفت: وقتی چند سال است که مقام معظم رهبری شعار سال را با موضوع تولید انتخاب میکنند، نشاندهنده یک برنامه یکساله نیست بلکه باید برای آنها برنامههای توسعه پنج ساله دیده شود.
او افزود: باید برای بهبود رتبه کشور در تمام پارامترهای مورد نظر بانک جهانی برنامه ریزی کنیم. دستگاههای اجرایی حلقههای یک زنجیر هستند یعنی اگر وزارت صنعت توانسته باشد وظیفه خود را به درستی انجام دهد، باز هم به تنهایی کافی نیست یعنی نباید جزیرهای عمل کنیم.
واحدهای تولیدی، فرزندان وزارت صمت هستند
هاشمی بیان کرد: هر جایی که یک واحد تولیدی به مشکل برمیخورد ۵۰ درصد از آن مربوط به وزارت صنعت است یعنی مشکل در هر دستگاه اجرایی دیگری باشد، واحد تولیدی فرزند وزارت صنعت است نیاز به حمایت وزارت صنعت خواهد داشت.
او ادامه داد: تغییرات پی در پی و اتوبوسی در حوزه مدیریت وزارت صمت در سال های اخیر و همچنین مصوبات پیدرپی دولت و ستاد تنظیم بازار که گاهی با یکدیگر متضاد بودند، آسیب جدی به رتبه ایران در شاخصهای اقتصادی وارد کرد.
زور وزیر صمت هم به هیات دولت نرسید
در ادامه مناظره روغنی بیان کرد: نکته قابل توجه این است که بسیاری از روسای جمهور قبل از به قدرت رسیدن دم از حمایت از صنایع کشور می زنند اما به هیچ عنوان آن میزان که وعده داده بودند ،عمل نکردند.
وی افزود: این موضوع هم در کشور ثابت شده است مدیران دولتی هر زمانی که به حرف بخش خصوصی گوش داده اند، توانستند تصمیمات خود را به بهترین نحو ممکن اجرایی کنند.
رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران بیان کرد: وزیر صمت به عنوان بزرگ ترین متولی صنعت کشور شناخته می شود بخشی که تقریبا مهم ترین بخش اقتصاد کشور است پس دولت ها و وزرا در این بخش به هیچ عنوان عملکرد خوبی نداشته اند و زور وزیر صمت هم به دولت نرسید.
روغنی با ذکر این مطلب که در برخی موارد اعمال ممنوعیت می تواند اثر خوبی داشته باشد، ادامه داد: به عنوان مثال در دوره های گذشته ارز ارزان قیمت در اختیار واردکنندگان لوازم خانگی قرار داده می شد و لوازم خانگی خارجی با کیفیت های خوب و قیمت های مناسب در اختیار مردم قرار می گرفت.
وی تصریح کرد: امروزه به این موضوع افتخار می کنیم که با اعمال ممنوعیت در واردات لوازم خانگی، حداکثر بازار را نمونه های داخلی تامین می کند با این شرایط که از لحاظ کیفیت هم با نمونه های خارجی رقابت می کنند.
رئیس کمیسیون صنایع اناق بازرگانی ایران با اشاره به تجمیع وزارت صمت ابراز کرد: مهم ترین دلیل ادغام وزارت صنایع و بازرگانی این بود که این دو بخش منسجم تر باشند چراکه بسیاری از معاونت های خود در وظایف خود، تصمیمات مشابه داشتند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان