وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه دولت چهاردهم به تجارت بینالمللی توجه ویژه دارد، گفت: اگرچه اقداماتی در دولتهای قبلی در این حوزه انجام شده، اما پیمانهای بینالمللی اجرایی نشده بود که در دولت چهاردهم عملیاتی شد.
به گزارش انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران به نقل از روابط عمومی اتاق ارومیه، سیدمحمد اتابک امروز در نشست با فعالان اقتصادی آذربایجان غربی، با بیان اینکه باید مزیتهای استان در نظر گرفته شده و تجارت تسهیل شود، افزود: مشکلات گمرکی و صدور کارت بازرگانی باید مرتفع شود تا آذربایجان غربی از مزیت مرز بیش از این منتفع شود.
وی همچنین با اشاره به سهم کم آذربایجان غربی در اشتغال صنعتی، خاطرنشان کرد: ۲ هزار و ۴۰۰ طرح ناتمام صنعتی در آذربایجان غربی وجود دارد که این طرحهای راکد، ارزشافزوده استان را پایین میآورد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه آذربایجان غربی استانی با مزیتها و موقعیت ژئوپلیتیکی بسیار منحصربهفردی است، افزود: هممرزی با سه کشور از مزیتهای مهم آذربایجان غربی است و سهم تجاری استان باید بیشتر از رقم فعلی میبود و ازاینرو تسهیلگری در حوزه تجارت باید در دستور کار قرار گیرد.
اتابک همچنین با اشاره به مشکلات سامانههای مرزی استان، اضافه کرد: با پیگیریهای صورت گرفته، سامانههای مرزی فعال شده و در حال ارائه خدمات هستند.
وی در پایان بر لزوم توجه به راههای استان تأکید کرده و افزود: راههای مواصلاتی آذربایجان غربی باید از شرایط بهتری برخوردار باشد.
ضرورت تقویت اختیارات استانی و حمایت از صنایع کوچک
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه نیز در این نشست، با برشمردن مهمترین دغدغههای تولید، صادرات و حملونقل استان، خواستار واگذاری اختیارات بیشتر به استان، تسهیل فرآیندهای صنعتی و رفع موانع جدی پیش روی فعالان اقتصادی شد.
قاسم کریمی، با قدردانی از حمایتهای مقامات استان، خواستار تقویت اختیارات مدیرکل صمت آذربایجان غربی برای سیاستگذاری، صدور مجوزها و تصمیمگیریهای حمایتی در حوزه صنایع کوچک و متوسط شد.
وی با اشاره به مشکلات جدی واحدهای تولیدی استان در فرآیند اخذ مجوز بازسازی و نوسازی ماشینآلات، تأکید کرد این چالشها بهطور مستقیم بهرهوری و توان رقابتی صنعت استان را تهدید میکند. همچنین پیشنهاد داد برای تقویت تعامل میان بخش خصوصی و شرکت شهرکهای صنعتی، یکی از اعضای هیأت نمایندگان اتاق در ترکیب هیأت رئیسه شهرکها حضور یابد.
کریمی با بیان ضرورت حمایت مؤثر از صادرکنندگان، خواستار ایجاد امکان مصالحه ریالی برای رفع تعهدات ارزی تا پایان سال ۱۴۰۲ شد و با انتقاد از روند فعلی صدور کارتهای بازرگانی، نسبت به شکلگیری کارتهای یکبار مصرف هشدار داد و بر بازنگری در دستورالعملها و کنترلهای لازم تأکید کرد.
وی در ادامه خواستار ارتقای کمی و کیفی رایزنان بازرگانی ایران در کشورهای هدف شد و گفت: در حالی که ترکیه بیش از ۲۵۰ رایزن بازرگانی دارد، ایران تنها ۲۵ رایزن فعال دارد که باید این وضعیت بهبود یابد و نقش رایزنان بازرگانی بهصورت عملیاتی و در تعامل مستقیم با بخش خصوصی تعریف شود.
رئیس اتاق ارومیه، همچنین بر ضرورت انتقال حسابهای عملیاتی شرکتهای بزرگ صنعتی مستقر در تهران به شعب بانکهای آذربایجان غربی تأکید کرد تا گردش منابع مالی در استان افزایش یافته و امکان تسهیلاتدهی به واحدهای کوچک و متوسط فراهم شود.
وی همچنین به مشکلات حوزه معدن افزود: پیشنهاد میشود در جهت کاهش فشار مالی و کمک به حفظ و رونق پایداری فعالیتهای معدنی، امکان تقسیط حقوق دولتی برای بهره برداران معدن در دستور کار وزارت صمت قرار گیرد.
کریمی مهمترین دغدغه فعلی فعالان اقتصادی در حوزه حملونقل را مشکلات مربوط به کامیونهای کشنده دانست و خواستار تمدید مهلت ویرایش ثبت سفارش، فعالسازی شناسه برای برخی برندها گردید، ایجاد انبار در مرز بازرگان برای جلوگیری از مصادره کامیونها، اجرای سریع آییننامه بند ب ماده ۵۹ قانون برنامه هفتم توسعه که نوسازی ناوگان حمل و نقل را در پی دارد و توقف سهماهه توقیف کشندهها توسط سازمان اموال تملیکی شد.
وی در پایان با اشاره به موقعیت ژئوپلیتیکی استان آذربایجان غربی، آن را دروازه ارتباطی با سه اتحادیه مهم شامل اتحادیه عرب از مسیر عراق، اتحادیه اروپا از مسیر ترکیه و اتحادیه کشورهای مستقل مشترکالمنافع CIS از طریق جمهوری آذربایجان دانست و گفت: این موقعیت ویژه، ظرفیت عرضه و تقاضا برای نزدیک به دو میلیارد نفر را در اختیار ایران قرار داده است. کریمی از حضور وزیر و هیأت همراه برای بررسی مشکلات استان قدردانی کرد.
ایجاد شهرکهای تخصصی در آذربایجانغربی آغاز شده است
استاندار آذربایجانغربی نیز در نشست فعالان اقتصادی آذربایجانغربی با وزیر صمت، تعهدات ارزی و تامین منابع مالی واحدها را یکی از مهمترین مشکلات در حوزه تولید و صنعتی دانسته و افزود: برخی از مقررات و بروکراسیها مانع فعالیت اقتصادی هستند که باید این موانع قانوتی اصلاح و یا مرتفع شوند.
رضا رحمانی همچنین با تاکید بر لزوم همکاری بانکها در اعطای تسهیلات، خاطرنشان کرد: در کشوری مثل ایران که در حال توسعه است، در تامین منابع مالی تولید باید تلاش بیشتری شود. استاندار آذربایجانغربی با بیان اینکه برای توسعه استان برنامه و هدف تعیین شده است، افزود: سهم آذربایجانغربی با وجود منابع، پتانسیلها و ظرفیتها در درآمد سرانه بسیار پایین بوده و ظرفیتها با سهم استان در بسیاری از شاخصهای توسعه همخوانی ندارد.
رحمانی همچنین با اشاره به ظرفیت معادن استان، معدن طلای زرشوران تکاب را عامل ثروتآفرینی برای کشور اعلام کرده و یادآور شد: با وجود این ظرفیت تولید طلا، اما این شهرستان از این ثروتآفرینی سهم چشمگیری ندارد که باید به این موضوع رسیدگی شود.
وی در ادامه با اشاره به فرسودگی ماشینآلات در استان، افزود: علاوه بر نوسازی ماشینآلات که باید به جد آغاز شود، تکمیل زنجیرههای ارزش نیز در آذربایجانغربی در دستورکار قرار دارد.
استاندار آذربایجانغربی در پایان با اشاره به ظرفیت تجارت مرزی در استان، اظهار داشت: توسعه تجارت مرزی در استان به جد پیگیری میشود.