کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات معتقدند نیازمند سند حکمرانی در حوزه اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی هستیم زیرا پیش بینی می شود تا پایان ۲۰۳۰ بازار جهانی تحول دیجیتال به بیش از یک هزار میلیارد دلار برسد.
به گزارش اهام ایران، فرصت ها و چالشها در تحول دیجیتال و حکمرانی هوش مصنوعی در هفتمین پیش رویداد بیستمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع با حضور کارشناسان اقتصادی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
محمود لیائی کارشناس اقتصادی در این نشست که روز دوشنبه در صندوق توسعه ملی برگزار شد، با اشاره به اینکه در برنامه هفتم پیشرفت، به حکمرانی دیجیتال پرداخته است، گفت: حکمرانی دیجیتال نیازمند داشتن سیاستهای کلی است که تاکنون دولت ها به آن نپرداخته اند.
وی با تاکید بر اینکه تحول دیجیتال در کشور از چند سال پیش آغاز شده است و پیش از آن کشور از حکمرانی دیجیتال محروم بود، گفت: طبق برنامه هفتم، دستگاه ها موظف هستند تا پایان سال اول برنامه هفتم توسعه حکمرانی دیجیتال توسط دستگاه ها صادر شود از این رو مرداد امسال دستگاه ها باید سند توسعه دیجیتال را آماده کرده باشند.
لیائی افزود: هرچند از کشورهای توسعه یافته عقب هستیم، اما این مسیر شروع شده است و باید دستگاه ها زودتر سند را تهیه کنند و به سمت مسیرهای بعدی حرکت کنند.
این کارشناس حوزه فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه حکمرانی هوش مصنوعی بر تغییر سبک زندگی و افزایش بهره وری کسب و کارها تاثیر میگذارد، گفت: در ایران نیاز به حکمرانی برای استقلال فناوری داریم که متولی اصلی در حوزه حکمرانی هوش مصنوعی، سازمان ملی هوش مصنوعی است که باید برای تدوین استراتژی ملی تلاش کند.
وی خاطر نشان کرد: اکنون سندی را شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه حکمرانی هوش مصنوعی تدوین کرده هر چند که ناقص است. این سند در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
این کارشناس اقتصادی از رقابت چین و آمریکا در بحث هوش مصنوعی خبر داد و گفت: ایران وابسته به فناوری های خارجی و زیرساخت هاست ضمن اینکه چالش هایی در حوزه کمبود استانداردها، قوانین ناکافی، شکاف دیجیتال و بیکاری نیروی کار وجود دارد.
وی اضافه کرد: ابعاد حکمرانی هوش مصنوعی بایستی در حوزه اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد و در تمام ابعاد تحقیق و مطالعه انجام شود.
فناوری ها انتظار مردم را بالا برده است
در ادامه این نشست، حمیدرضا احمدیان از دیگر کارشناسان حوزه فضای اطلاعات و اقتصاد دیجیتال با بیان اینکه انتظار مردم از فناوری ها بالا رفته است گفت: فضای فناوری مردم را کم حوصله کرده و ارتقای آن از مهمترین نیازهای مردم است، در فضای فناوری ها واقعیت هایی اتفاق افتاده است که محرک های تحول های دیجیتال انتظار مردم است.
وی ادامه داد: مردم هر روز ارتقای فناوری را می ببینند از این رو انتظار دارند تا سطح خدمات نیز افزایش پیدا کند.
این کارشناس، با بیان اینکه برای بنگاه های اقتصادی افزایش بهره وری و رقابت پذیری از طریق هوش مصنوعی محقق می شود گفت: فناوری و سکوها تنها بحث تحول دیجیتال نیست بلکه همه مسایل را با یکدیگر باید دید یکی از شاخص های هوش دیجیتال بحث میزان پذیرش خطرپذیری و نحوه مدیریت آن در بنگاه های اقتصادی است اما قوانین سخت منجر به بروز چالش ها می شود.
وی تاکید کرد: نگاه بر هر مساله باید زیست بومی باشد در تحول دیجیتال نیز باید زیست بوم را به صورت کامل و با همه مدل ها دید.
احمدیان با اشاره به اینکه در پایان سال ۲۰۲۳ میلادی بازار جهانی تحول دیجیتال ۴۵۰ میلیارد دلار ارزش گذاری شد گفت: پیش بینی شده است که تا پایان ۲۰۳۰ به بیش از یک هزار میلیارد دلار برسد.
وی عنوان کرد: بیش از ۷۰ درصد سازمان ها بایستی هوش مصنوعی را برای افزایش بهره وری و بهبود تجربه مشترک مورد استفاده قرار دهند، برای شرکت هایی که در حوزه هوش مصنوعی، سرمایه گذاری کنند میانگین رشد بهره وری عملیاتی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد است.
این کارشناس، خاطر نشان کرد: تفاوت ما با دنیا این است که تحول دیجیتال متفاوت تعریف می شود و به عنوان استراتژی ها کامپیوتری طراحی می شود که درست نیست و انتظار می رود که هوش مصنوعی ۴۰ درصد بتواند در بهره وری تاثیر بگذارد ضمن اینکه نگاه ابزاری و علمی در حوزه هوش مصنوعی دو مسیر متفاوت است.
منبع؛ ایرنا