مذاکرات ایران و آمریکا میتواند نقطهعطفی در بهبود اقتصاد کشور باشد. فعالان اقتصادی بر این باورند که رفع تحریمها به کاهش هزینههای تولید، افزایش سرمایهگذاری و رونق صادرات کمک خواهد کرد. با این حال، اصلاحات داخلی همچنان حیاتیترین گام برای پایداری این تحولات است.
به گزارش روابطعمومی انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران، مذاکرات ایران و آمریکا بهعنوان فرصتی برای بازگشت ثبات اقتصادی و جذب سرمایهها به کشور، پس از سالها تحریمهای اقتصادی، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. فعالان و تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که به دنبال این مذاکرات رفع تحریمها میتواند به کاهش هزینههای تولید، افزایش رقابتپذیری و بهبود شرایط تجاری ایران کمک کند. گذشته از اینکه در کوتاهمدت، این مذاکرات امید به آینده را افزایش داده و ریسک سیاسی کشور را کاهش خواهد داد، که زمینهساز سرمایهگذاری داخلی و خارجی خواهد شد.
نسرین اوجاقی دبیر انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران در واکنش به این تحولات و در پاسخ به این پرسش که با توجه به کاهش محسوس قیمت در بخشهای طلا، سکه و ارز، آیا بازار لوازم خانگی شاهد رونق خواهد بود؟، گفت: هرچند در قیمت تمام شده محصولات عوامل متعددی همچون دستمزد که با افزایش حدود ۴۰ درصدی تاثیرات زیادی بر نرخ تمام شده کالاها خواهد گذاشت وجود دارد اما به نظر میرسد کاهش نرخ ارز در میان مدت اثرات مثبتی بر بازار لوازم خانگی خواهد داشت، چرا که هزینه تمام شده بسیاری از قطعات یا محصولات به صورت مستقیم یا غیرمستقیم وابسته به واردات مواد اولیه، ماشین آلات و فناوری هستند و کاهش قیمت دلار میتواند باعث کاهش هزینه تمامشده و افزایش بهرهوری گردد. این کاهش قیمت میتواند رکود در بازار لوازم خانگی را کاهش داده و منجر به افزایش تقاضا شود.
از آنجا که بسیاری از محصولات موجود در بازار لوازم خانگی در سال گذشته و با نرخ بالای ارز تولید شدهاند، آیا منطقی است که در سال جدید با کاهش نرخ همراه شده و به فروش برسند؟
رکود در بازار لوازم خانگی و کاهش قدرت خرید مردم باعث شده که در حال حاضر انبارهای شرکتهای تولیدکننده با محصولات تهیه شده با هزینههای بالاتر پر شده باشد و طبیعی است که فروشندگان تمایل داشته باشند این کالاها را با قیمتهای قبلی یا حداقل بدون ضرر به فروش برسانند، اما بی تردید مهمترین و اصلیترین خواسته تولیدکنندگان، ثبات در نرخ ارز، امکان خرید سهلتر مواد اولیه و ماشینآلات و ارائه محصول با قیمت پایینتر و خروج از رکود حال حاضر فروش است.
فضای تولید لوازم خانگی را پس از موفقیت مذاکرات ایران و امریکا چگونه ارزیابی میکنید؟
موفقیت مذاکرات میتواند آثار مثبتی از جمله کاهش تحریمها، دسترسی به تکنولوژی، قطعات و مواد اولیه با کیفیت و جذب سرمایهگذاری خارجی بهمراه داشته باشد. اما با آزادسازی واردات، چنانچه برنامهریزی دقیقی برای جلوگیری از آسیب به سرمایهگذاریهای انجام شده صورت نپذیرد، در کوتاه مدت تولیدکنندگان داخلی با مشکلات جدی مواجه خواهد شد، اما چنانچه دولت با برنامهریزی دقیق و درست امکان تسهیل تجارت را فراهم آورد در میانمدت افزایش کیفیت تولید داخلی و بهبود فضای رقابتی تاثیرات مثبت خود را بر صنعت نشان خواهد داد.
آیا حضور برندهای مطرح جهان در کنار تولیدات ایرانی موجب رقابت و افزایش کیفی و کاهش قیمت محصولات داخلی خواهد بود؟
وجود رقیب و جلوگیری از ایجاد شرایط انحصار، تولیدات را به سمت بهبود کیفیت، بالا رفتن کیفیت خدمات پس از فروش و قیمتگذاری رقابتی سوق خواهد داد. اما این روند باید با حمایت هوشمندانه از تولید داخلی، بسترسازی برای امکان صادرات و تسهیل تجارت بینالمللی، برنامهریزی برای رشد و جذب سرمایه همراه گردد تا باعث تضعیف صنعتگران این عرصه نشود.
بر این اساس، در صورت موفقیت مذاکرات، انتظار میرود که ایران از دسترسی به خدمات بانکی جهانی، بهبود شرایط حملونقل و بازگشت ارزهای بلوکهشده بهرهمند شود. البته در صورت نتیجهبخش بودن مذاکرات، اصلاحات ساختاری داخلی، نظیر رفع ناترازیهای بودجهای و بهبود فضای کسبوکار، همچنان برای رونق پایدار اقتصادی ضروری است.