نایبرئیس اتاق ایران، با اشاره به اینکه چالش جذب نیروی کار ماهر، از رتبه هفدهم چالشهای کسبوکار در سال ۱۴۰۲ به رتبه سیزدهم در سال گذشته رسیده است، تأکید کرد: مهارتآموزی باید تقاضامحور باشد.
به گزارش اهام ایران، نایبرئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، گفت: چالش جذب نیروی کار ماهر، طی یک دهه در دنیا از ۳۶ درصد به دو برابر در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته و در ایران نیز از رتبه هفدهم چالشهای کسبوکار در سال ۱۴۰۲ به رتبه سیزدهم در سال گذشته رسیده است.
پیام باقری، ادامه داد: در زیستبوم آموزش مهارتهای حرفهای، ذینفعان مختلف اعم از اتحادیهها، انجمنهای کارگری و کارفرمایی، اتاقهای بازرگانی سراسر کشور، دولت و حاکمیت و مراکز آموزشی و بهویژه سازمان فنی و حرفهای باید ظرفیتهای خود را به کار بگیرند تا مشکل تأمین نیروی کار ماهر مرتفع شود.
او تأکید کرد: باید تلاش کنیم مهارتآموزی تقاضامحور و هدفمند باشد و نیروی کار بتواند از این مهارت آموخته شده، در بازار کار استفاده کند.
سطوح سهگانه مداخله اتاقهای بازرگانی در مهارتآموزی تقاضامحور
باقری با اشاره به عضویت ۷۵ هزار نفر در اتاق ایران، اظهار کرد: اتاق ایران میتواند در سه سطح در این رابطه به ایفای مسئولیت خود بپردازد. اول در سطح حاکمیت، که اتاقهای بازرگانی در حوزه تبیین راهبردها و سیاستها میتوانند مشارکت داشته باشند. در سطح دوم، میتوانند نقش میانجی و واسط را بین حوزه آموزش و کسبوکار برقرار کنند. مشابه کاری که اخیراً بین اتاق ایران و سازمان فنی و حرفهای شکل گرفت و در سطح سوم هم ورود مستقیم آنها به آموزش است.
او ادامه داد: آمار بینالمللی نشان میدهد در سال ۲۰۲۴ یکمیلیون و ۸۰۰ هزار نفر گواهی صلاحیت را در این مسیر دریافت کرده و ۶۰۰ هزار دوره آموزشی برگزار شده است. بنابراین اتاقهای بازرگانی پتانسیل بسیار گستردهای دارند. اتاق ایران ۳۴ اتاق در سراسر کشور دارد که یک شبکه گسترده در سمت تقاضا است.
باقری، گفت: مشکل اصلی ما همرسانی بین عرضه و تقاضا است. رسالت اصلی ما به عنوان اتاق و سازمان فنی و حرفهای اتصال عرضه به تقاضا از طریق تقویت مهارت و حرفهآموزی است.
او تأکید کرد: مهارتآموزی حتماً باید هوشمندانه و هدفمند و تقاضامحور باشد. آموزش سنتی دیگر پاسخگو نیست. تفاهمنامهای که بین اتاق ایران و سازمان فنی و حرفهای بر روی این نکته متمرکز شده است.
نایبرئیس اتاق ایران، با بیان اینکه مهارتآموزی دیگر یک انتخاب نیست بلکه یک اضطرار برای کشور است، اظهار کرد: این موضوع باید تبدیل به یک گفتمان ملی شود. اتاقهای بازرگانی پتانسیل خوبی برای شناسایی شکافهای مهارتی هستند و بر این اساس میتوانند با شناسایی دقیق تقاضا، بخش صنعت را برای حرکت به این سمت بسیج کنند.
او با بیان اینکه «شوراهای مهارت بخشی» محل تجلی مشارکت بخش خصوصی با بخش عمومی و حاکمیتی در حوزه مهارتآموزی هستند، افزود: کشورهای موفقی مثل انگلیس و آلمان از این شوراها به درستی استفاده کردهاند. تمام بازیگران و عوامل و ذینفعان درون این شوراها حضور دارند و بنابراین تقاضامحور کردن مهارتآموزی از این مسیر بیرون میآید.
باقری، اظهار کرد: ممکن است در این مسیر، نیازهای تقنینی و حمایتهای حاکمیتی نیاز باشد. باید نقش هر بازیگر اعم از اتاق ایران و یا سازمان فنی و حرفهای و دیگر ذینفعان این زیستبوم مشخص باشد تا هرکدام بر این اساس حرکت کنند.
منبع؛ اتاق ایران