[su_image_carousel source=”media: 2065″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
با توجه به روند افزایشی گرمای هوا در سالهای اخیر شاید خرید کولرهای گازی و اسپلیت بهترین راهکار برای در امان ماندن از گرمای جانسوز و سخت تابستان باشد. البته در این میان قطعا هیچکس دلش نمیخواهد در پایان تابستان هزینهای بالا برای قبض برق پرداخت کند به همین دلیل هم بهتر است که به دنبال خرید یک اسپلیت با کمترین میزان مصرف انرژی باشید یا با ارتقای نمونههای قبلی کاری کنید که میزان مصرف انرژی این وسایل الکتریکی سرمایشی به حداقل ممکن برسد. یکی از موارد مهمی که باید به آن توجه کرد، تناسب اندازه اسپلیت با فضایی است که قرار است آن را خنک کند و موارد دیگر هم به تکنولوژیها و فناوریهای به کار رفته در اسپلیت مورد توجه شما بازمی گردد که در این مقاله به بخشهایی از این موارد اشاره میکنیم.
یک سیستم ویژه فناورانه
یکی از کمپانیهای موفق کره ای (سامسونگ) در تازهترین ایرکاندیشنرها و کولرهای گازی که به بازار ارائه کرده بر موضوع کاهش مصرف انرژی و همچنین زیبایی این محصولات توجه ویژهای داشته است. یکی از تکنولوژیهایی که در ساخت این ایرکاندیشرها به کاررفته تا هوایی خنک و مطبوع را برای کاربران به ارمغان بیاورد، سیستم Wind-Free™ ۲,۰ است. این سیستم، نمونه ارتقا یافتهای از سیستمهای قبلی است که به صورت مثلث ساخته شده بودند و به همین دلیل هم تنها امکان ایجاد ۲۱هزار سوراخ ریز در آن به منظور گردش هوای تازه وجود داشت. این درحالی است که نمونه حاضر که به شکل مستطیل ساخته شده درواقع ۲۳هزار سوراخ ریز (micro-holes) را شامل میشود تا ایرکاندیشنر بتواند به آرامی هوای خنک را در اتاق پخش کند و همه سرما در یک منطقه متمرکز نشود. همین موضوع خود بر کاهش مصرف انرژی تأثیرگذار است چراکه در مدتی کوتاه هوای اتاق خنک میشود و به محض این که دمای اتاق به خواسته کاربر رسید این سیستم هوای تازه را به صورت یکنواخت پخش میکند و دیگر نیازی به خاموش و روشن شدن دائم آن نیست. محققان این کمپانی و طراحان این سیستم فناورانه مدعی هستند که سیستم Mode Wind-Free 2,0 میتواند میزان مصرف انرژی را تا ۷۷درصد نسبت به Fast Cooling Mode کاهش دهد که این، هم خبر خوبی برای جیب مصرف کننده است و هم میتواند دغدغه دوستداران محیط زیست که نگرانی زیادی بابت تغییرات آب و هوایی و همچنین سوراخ شدن لایه ازن در نتیجه افزایش گازهای گلخانهای دارند را برطرف کند. همچنین کاربر با کمک سیستم Wind-Free 2,0 میتواند جهت وزش باد خنک را تنظیم کند.
کنترل از راه دور
طبق گفته محققان و طراحان این فناوری، سیستم Wind-Free 2,0 همچنین به کاربران اجازه میدهد تا ایرکاندیشنر خود را با کمک اپلیکیشن Smart Home App و ازطریق وای فای کنترل کنند. به بیان دیگر میتوان عملکرد این دستگاههای سرمایشی را از راه دور کنترل کرد و مثلا کاربر قبل از رسیدن به خانه میتواند اسپلیت خانه را روشن کند تا هنگام ورود، با خانهای سرشار از هوای مطبوع و خنک مواجه شود و ازسوی دیگر از هدررفت انرژی جلوگیری شود. این ایرکاندیشنرها همچنین به سنسورهای تشخیص حرکت Motion Detect sensors (MDS) مجهز هستند که این موضوع هم در کاهش میزان مصرف انرژی تأثیر زیادی دارد. درصورتی که این سیستم به مدت ۶۰ دقیقه وجود هیچ شخصی را در اتاق تشخیص ندهد وارد فاز ذخیره انرژی (energy saving mode) میشود تا میزان مصرف انرژی به حداقل ممکن برسد و بسیاری این بخش را برگ برنده کمپانی سازنده میدانند.
«اینورتر» این فناوری همه کاره
یکی دیگر از بخشهای اسپلیتها که میتواند در کاهش مصرف انرژی تأثیرگذار باشد اینورترها (معکوس کننده) دیجیتال هستند. اینورترهای دیجیتال به کار رفته در ساخت این اسپلیتها باعث میشود بدون روشن و خاموش شدن متوالی سیستم، دمایی مناسب در اتاق جریان داشته باشد و برخلاف کولرگازیهای بدون اینورتر (inverter)، انرژی بالایی هدر نرود. اما حالا این سؤال پیش میآید که اصولا اینورتر چیست و اسپلیتهای بدون اینورتر با نمونههای جدید چه تفاوتی دارند؟ اینورتر (inverter) درواقع قطعه و وسیلهای برای تبدیل فرکانس است و میتوان آن را تکنولوژی دانست که در بسیاری از لوازم خانگی به کار رفته و سبب کنترل ولتاژ الکتریکی، جریان برق و همچنین فرکانس آنها میشود. اینورترهای موجود در ایرکاندیشنرها میتوانند با تنظیم فرکانس منبع تغذیه کمپرسورهای خود، ظرفیت خنک کننده یا گرمایشی را تغییر دهند و همچنین سرعت کمپرسور را برای کنترل میزان جریان گازخنک کنندههای اسپلیت تنظیم کنند که درنتیجه، میزان مصرف انرژی در چنین اسپلیتهایی کاهش مییابد. ازسوی دیگر اینورترها قابلیت کنترل دقیق دما را دارند و به محض این که اسپلیت به دمای تنظیم شده و مورد نظرکاربر برسد، ظرفیت خود را تنظیم میکند تا هرگونه نوسانات دما را از بین ببرد. درمقابل، ظرفیت سرمایشی یا گرمایشی ایرکاندیشنرهای بدون اینورتر، ثابت است و تنظیم دما تنها با خاموش یا روشن شدن کمپرسور صورت میگیرد که این موضوع سبب میشود انرژی زیادی هدر برود. کمپرسور چنین اسپلیتهایی دائم روشن و خاموش میشوند و به محض روشن شدن میزان مصرف انرژی، بسیار بالا میرود. با توجه به این موارد، اسپلیتهای دارای اینورتر در رده وسایل کم مصرف محسوب میشوند و در این تصاویر تفاوت اسپلیتهای دارای اینورتر و بدون اینورتر را به راحتی میتوان دید.
در اسپلیتهای بدون اینورتر، دور موتور نیز ثابت است و تغییر دما تنها با خاموش و روشن شدن انجام میگیرد به همین دلیل هم انرژی زیادی در این میان هدر میرود. به عنوان مثال وقتی دمای اتاق بالاتر از دمای درنظر گرفته شده توسط کاربر برسد اسپلیت شروع به خنک کردن فضا میکند و اگر دمای اتاق پایینتر بیاید خاموش میشود. اما در اسپلیتهای دارای اینورتر تغییر دما با تغییر دور موتور و بدون خاموش و روشن شدن سیستم صورت میگیرد پس هدررفت انرژی کمتر شده و زمینه ساز افزایش صرفه جویی در انرژی است. به طور کلی میتوان گفت که اسپلیتهای دارای اینورتر و بدون اینورتر درست مانند دو دونده عمل میکنند که یکی با سرعت بالا و عجله میدود و گاهی مجبور به استراحت میشود که در این صورت دوباره مجبور است برای شروع به دویدن، انرژی زیادی مصرف کند اما دونده دیگر با سرعتنی متناسب میدود و در طول مسیر هیچ نیازی به استراحت ندارد. دونده دوم را میتوان به اسپلیتهای دارای اینورتر مشابه دانست و دونده اول عملا درست مانند ایرکاندیشنرهای بدون اینورتر عمل میکند و میزان زیاید انرژی هدر میدهد.
صدا و لرزش کم
یکی دیگر از مدلهای جدید اسپلیت که بهتازگی وارد بازار شده، سری اسپلیتهای مجهز به TRIPLE INVERTER است که کمتر از ظرفیت کمپرسور استفاده میکنند پس انرژی کمتری هم مصرف میشود. درواقع این ایرکاندیشنرها با مجهز شدن به اینورترها در هنگام روشن بودن هم کمترین ویبره و لرزش و سروصدا را تولید میکنند. این کولرهای گازی با بدنهای زیبا و پوشیده از گل ارائه شده و میتوان آن را بخشی از دکور خانه دانست به همین دلیل هم طرفداران زیادی دارد. کندانسور نمونهای دیگر از اسپلیتهای جدید این برند به طور صددرصدی از جنس مس ساخته شده و با کمپرسور اینورتر و سیستم خنک کننده توربو میتوان آن را نمونهای جالب برای خرید دانست. این مدل نیز به فیلترهایی مجهز به تکنولوژی ضد گرد و غبار و ضد باکتری مجهز است.
این خنککنندههای پرکار
همچنین باید گفت اسپلیتهای مدرن به فیلترهایی با نام Easy Filter مجهز هستند و درنتیجه میتوانند گردوغبار، آلرژنها و هرگونه آلودگی و باکتری و ویروس را از فضای اتاق پاک کنند. اسپلیتهای مجهز به سیستم Wind-Free 2,0 همچنین مجهز به خنک کنندههای دوستدار محیط زیست R32 هستند که ضمن کاهش بالای مصرف انرژی، کرما را به طور مؤثر انتقال میدهند و هیچ اثیر منفی بر محیط زیست ندارند چرا که میزان انتشار گازهای گلخانهای و کربن در آنها رقمی بسیار ناچیز است. اما خنک کنندههای R32 چه مزیتی دارند و در اسپلیتها چگونه عمل میکنند؟ در پاسخ باید گفت که وقتی خنک کننده بین واحدهای داخلی و خارجی اسپلیت به گردش درمی آید گرما را منتقل میکند و R-32 نسل جدید خنک کنندهها محسوب میشود که هم تأثیر محیط زیستی ناچیزی دارد و هم گرما را به طور مؤثر میتواند انتقال دهد. با این که انواع مختلف خنک کننده (refrigerant) وجود دارد اما R-32 نمونهای جدی است که بیشترین استقبال از آن شده است چراکه R-32 با انتقال مؤثر گرما میتواند میزان مصرف الکتریسیته را تا ۱۰درصد نسبت به ایرکاندیشنرهایی با خنک کننده R-22 و تا ۳۰درصد نسبت به خنک کنندههای R-410A کاهش دهد. همچنین در مقایسه با خنک کنندههایی همچون R-22 و R-410A که امروزه به طور گسترده در ایرکاندیشنرها مورد استفاده قرار میگیرد، پتانسیل گرمایش جهانی (GWP) R-32، یک سوم کمتر است پس اثر زیست محیطی بسیار کمی دارد که این موضوع در نمودار به خوبی نمایان است.
گفته میشود با افزایش استفاده از خنک کنندههای R-32 در سراسر جهان، تا سال ۲۰۳۰ میزان انتشارگاز گلخانهای دی اکسید کربن تا حدود ۸۰۰میلیون تن کاهش خواهد یافت که این رقم قابل توجهی است. درحال حاضر تنها در ایرکاندیشنرهایی محدود و در کشورهای پیشرفته از این خنک کننده در ساخت اسپلیتها استفاده میشود اما انتظار میرود این روند تغییر کند.