گزارش کمیسیون صنعت اتاق ایران نشان میدهد: زیان روزانه قطعی برق در بخش صنعت به قیمت سال ۱۴۰۲ بیش از ۵۸۴۳ میلیارد تومان بوده و این رقم برای سال جاری با احتساب تورم حدود ۸ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
به گزارش اهام ایران، کمیسیون صنعت اتاق ایران، ضرر و زیان ناشی از قطع برق واحدهای تولیدی را محاسبه کرده و در گزارشی با اشاره به شیوه محاسبات خود، نتیجه را منتشر کرده است.
براساس این گزارش، برای ارزیابی تکانههای وارده ناشی از قطعی برق بر بخشهای مختلف اقتصادی میتوان از سه شاخص به شرح ذیل استفاده کرد (برای محاسبه این سه شاخص از دادههای جداول داده-ستانده و حسابهای ملی استفاده شده است):
۱- شدت تکانه قطعی برق درون بخش (یا رشته فعالیت): این شاخص شدت کاهش ارزش ستانده ناشی از قطعی برق را درون بخش (یا رشته فعالیت اقتصادی) اندازهگیری میکند (جهت سهولت در تحلیل، کمترین تکانه وارده عدد ۱ در نظر گرفته شده و سایر تکانهها به نسبت آن استاندارد شدهاند).
برای مقایسه نسبی هر دو بخش، میتوان عدد تکانه آنها را بر هم تقسیم کرد. برای مثال شدت تکانه قطعی برق بخش صنعت ۱۶ برابر تکانه وارده به بخش عمده فروشی و خرده فروشی است (۱۶ حاصل تقسیم عدد ۲۹۷ بر ۱۹ است).
۲- شدت تکانه وارد بر کل اقتصاد ناشی از تکانه وارده بر هر بخش (یا رشته فعالیت): این شاخص شدت کاهش تولید ناخالص داخلی در کل اقتصاد را ناشی از قطعی برق هر بخش (یا رشته فعالیت) تعیین میکند که از طریق رابطه ذیل قابل محاسبه است (جهت سهولت در تحلیل، کمترین تکانه وارده عدد ۱ در نظر گرفته شده و سایر تکانهها به نسبت آن استاندارد شدهاند).
شدت تکانه وارد بر کل اقتصاد ناشی از تکانه وارده بر هر بخش (یا رشته فعالیت) = شدت تکانه قطعی برق درون بخش (یا رشته فعالیت) × سهم بخش (یا رشته فعالیت) در تولید ناخالص داخلی
برای مقایسه نسبی هر دو بخش، میتوان عدد تکانه آنها را بر هم تقسیم کرد. برای مثال شدت تکانه وارد بر کل اقتصاد ناشی از قطعی برق بخش صنعت ۲۳ برابر تکانه وارده بر کل اقتصاد ناشی از قطعی برق بخش عمده فروشی و خرده فروشی است (۲۳ حاصل تقسیم عدد ۶۶۴۵۵ بر ۲۸۸۵ است).
۳- ضرر اقتصادی بخش به ازای هر روز عدم فعالیت (میلیارد تومان): این شاخص میزان خسارت هر روز عدم فعالیت بخشهای اقتصادی را بر اساس سهم آنها از تولید ناخالص داخلی سال ۱۴۰۲ نشان میدهد. برای نمونه میزان خسارت قطعی هر روز برق صنعت برابر با ۵۸۴۳ میلیارد تومان (به قیمت سال ۱۴۰۲) است که با در نظر گرفتن تورم سال جاری، این رقم تا حدود ۸ هزار میلیارد تومان برای سال ۱۴۰۳ قابل برآورد است.
منبع؛ اتاق ایران