انرژی یکی از مهمترین زیرساختهای توسعه نوآوری در تمامی سطوح بوده و توجه به مباحث دانش بنیان نیز با تکیه بران بخش از آن جدا نبوده و نیست چرا که نواوری به سازمانها کمک میکند با درنظرگرفتن دانشهای پیشین، اقدام به خلق دانش جدید کنند.
نوآوری یکی از موضوعات بسیار مهم در صنعت انرژی است. از تغییر رویکرد کشورها برای دستیابی به منابع جدید انرژی تجدیدپذیر گرفته تا توسعه فناوری خودکار و سیستمهای یکپارچه همواره با هدف ایجاد یک اکوسیستم پایدار شکلگرفته و «نوآوری» موتور محرک تمامی این اقدامات است.
به گزارش اهام ایران، یکی از مهمترین زیرساختهای توسعه نوآوری توجه به مباحث دانش بنیان است چرا که به سازمانها کمک میکند با درنظرگرفتن دانشهای پیشین، اقدام به خلق دانش جدید کنند. این فرایند میتواند زمان ارزشمندی که برای حل مسائل صرف میشود را کاهش داده و استفاده از منابع سازمان برای تحقق اهداف کلان را بهبود بخشد؛ اما تجربیات شرکتهای برتر در حوزه انرژی نشان داده که پیادهسازی مدیریت دانش با موانع زیادی همراه است.
این جایزه، در چند بخش اصلی فرآیندهای انرژیبر، محصولات و تجهیزات انرژیبر، ساختمانهای غیرمسکونی اداری، و پروژههای صرفهجویی انرژی، ارزیابی و تندیس های مرتبط به شرکت های شاخص در هر حوزه اعطا میشود. جایزه ملی مدیریت انرژی در چند بخش اصلی شامل صنایع و فرایندهای انرژی بر، محصولات و تجهیزات انرژی بر، ساختمانهای غیر مسکونی اداری، و پروژههای صرفهجویی انرژی به شرکتهای متقاضی اعطا میشود.
این جایزه در راستای سیاستهای کلی اصلاح الگوی مصرف به انضمام قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی و قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، با هدف اشاعه فرهنگ صرفه جویی و ایجاد زمینههایی برای ارتقا سطح توانمندی و توسعه مدیریت و کمک به همافزایی دانش و تجربه سازمانها در زمینه مدیریت انرژی و کمک به شرکتهایی که قصد دارند مسیر خود را با رویکردی داوطلبانه و التزام عملی به مسئولیتهای اجتماعی خود، در سطحی بالاتر از حداقلهای استاندارد ادامه دهند، برگزار میشود.
سازمان مدیریت صنعتی از سال ۹۴ و با جلب همکاری و همراهی اصلیترین نهادهای قانون گذار و ناظر در زمینه انرژی شامل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری انرژی برق و سازمان ملی استاندارد ایران، نظام جایزه ملی مدیریت انرژی را پایه گذاری کرده که با گذشت ۹ دوره از برگزاری جایزه ملی مدیریت انرژی، اکنون این جایزه از جایگاه بسیار خوب و مقبولی در بین سازمانهای ایرانی برخوردار است.
بر اساس الگوی تدوین شده برای ارزیابی در این جایزه، موضوعات سیستمی و مدیریتی با در نظر گرفتن شاخصهای مصرف و نتایج حاصل از فرآیندها و همچنین اقدامات بهبود انجام گرفته، به صورتی متوازن مورد بررسی قرار میگیرد. این الگو از یکسو به استانداردهای معیار مصرف، قانون و تعهد شرکتها به رعایت مفاد آن توجه نموده و از سوی دیگر وضعیت گذشته و حال و بهبودهای انجام گرفته را در مورد میزان مصرف انرژی مد نظر قرار داده و نیز نگاهی عمیق به رعایت اصول سیستمی و مدیریت داشته و این سه وجه را در کنار یکدیگر قرار داده است.
این رویداد تا به امروز ۹ دوره را پشت سرگذاشته و اکنون از جایگاهی معتبر و مقبول در بین سازمانهای ایرانی داراست و دبیرخانه جایزه ملی به عنوان تنها مرجع برای ارزیابی سطح عملکرد سازمان در حوزه مدیریت انرژی کشور شناخته میشود.
نظر به آغاز فرآیند دهمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی در سال جاری و با توجه به اهمیت موضوع انرژی و چالشهای مرتبط با آن در کشور، به منظور استفاده حداکثری از ظرفیتهای این جایزه و در راستای توسعه فرهنگ صرفهجویی و التزام عملی به مسئولیتهای اجتماعی شرکتها و همچنین حمایت از این حرکت ملی از طریق ترغیب و تشویق شرکتها برای حضور در فرآیند جایزه ملی مدیریت انرژی، همراهی انجمن ملی و اقتصادی صنایع لوازم خانگی ایران در این مسیر کارگشا خواهد بود.