مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم روز گذشته در نخستین نشست خبری خود اعلام کرد که برای رفع تحریمها و FAFT به مجمع تشخیص نامه مینویسد. او همچنین در این نشست که با حضور بیش از ۳۰۰خبرنگار داخلی و خارجی در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، در پاسخ به خبرنگار «دنیای اقتصاد» در مورد سرنوشت FATF گفت: در رابطه با رفع تحریمها ما چارهای نداریم جز اینکه بحث FATF را حل کنیم.
به گزارش اهام ایران، نامهای هم به تشخیص مصلحت حتما خواهم نوشت، برای اینکه دوباره بحث FATF را به جریان بگذارند تا بتوانیم حلش کنیم و باید حل شود. وی با بیان اینکه در رابطه با مسائل خارجی تلاش میکنیم ارتباطاتمان را با اولویت کشورهای همسایه بهبود ببخشیم، اظهار کرد: در سفری هم که به عراق و اقلیم کردستان عراق و بصره و خود بغداد داشتیم با مسوولان آنجا صحبت کردیم. بیشتر این نگاه را داشتند که برنامههای راهبردی با آنها بنویسیم و پروژههای مشترکی با هم داشته باشیم.
رئیسجمهور افزود: همین کار را میتوانیم با پاکستان و ترکمنستان و آذربایجان و ترکیه و کشورهای همسایه دیگری که داریم داشته باشیم و طبیعتا همان چیزی که گفتید کاملا درست است، لازمه رشد ایجاد بازار آزادی است که بتوانیم ارتباطات و سرمایهگذاریهای خارجی را ایجاد کنیم. دیپلماسی خارجی را بر مبنای عزت و حکمت و مصلحت حتما به پیش میبریم. خبرنگار «دنیای اقتصاد» در این نشست خبری از رئیسجمهور پرسید: در ۵سال گذشته بنابر آمار رسمی یک دهک به فقرای کشور افزوده شده است. در این بین دولت به جز مصرف منابع مختلف که به ناترازیهای بودجهای، بانکی و انرژی دامن زده کاری نکرده است. از منظر کارشناسان راه نجات به جز رشد اقتصادی کشور نیست و این نیز بدون سرمایهگذاری خارجی که متکی بررفع تحریمها و حل مشکل FATF است، امکانپذیر نخواهد بود. دولت شما چگونه میتواند با رفع این موانع به کاهش فقر و ناترازیها در کشور کمک کند؟
ایجاد بستر مناسب برای تولیدکنندگان داخلی
در ادامه این نشست، پزشکیان به پرسشهای خبرنگاران از روزنامهها، سایتها و نشریات مختلف در دو بخش سیاست داخلی و سیاست خارجی پاسخ گفت. پزشکیان در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا، مبنی براینکه برنامههای دولت چهاردهم در زمینه رونق تولید و دستیابی به رشد اقتصادی ۸ درصدی (براساس برنامه هفتم و سیاستهای کلی نظام و رهبری) و همچنین رفع مشکلات مرتبط با ناترازی انرژی از جمله بنزین و برق با توجه به حساسیت مردم و اثر مستقیم هرگونه اقدام در این حوزه بر وضعیت زندگی و سفره مردم چیست، گفت: در رابطه با رونق تولید قدم اول آزاد کردن و ایجاد بستر مناسب برای تولیدکنندگان داخلی است. اکثر تولیدکنندگان در رابطه با FATF با مشکلاتی مواجه هستند و باید در این زمینه تسهیلگری کنیم. وی افزود: از نظر کارشناسان برای حل مشکلات کشور نیازمند سرمایهگذاری خارجی هستیم. رئیسجمهور با بیان اینکه در رابطه با ناترازی، امکان ادامه وضعیت اقتصادی کشور با این روند روزبهروز بدتر میشود. در حوزه انرژی، پولی و محیطزیست ناترازی داریم و اگر رها کنیم روزبهروز وضعیت بدتر میشود، گفت: از شما رسانهها میخواهیم برای حل ناترازیهای کشور به ما کمک کنید و ایده دهید.
لزوم ایجاد اعتماد برای سرمایهگذاران
پزشکیان گفت: اگر بتوانیم در قدم اول در داخل مشکلات را حل کنیم، آن زمان میتوانیم اعتماد و اطمینان را برای سرمایهگذاران، نخبگان و تولیدکنندگان ایجاد کنیم، بنابراین باید بستر را برای کار آنها ایجاد کنیم. او افزود: مساله FATF و مساله برجام و هرگونه ارتباط با دنیا را باید حل کنیم، اشتغال و سرمایهگذاری در کشور به وجود بیاید، نه تنها میتوانیم معضلات را حل کنیم، میتوانیم خود را به چشماندازهای رهبر معظم انقلاب برسانیم. رئیسجمهور تاکید کرد: اولویت اول ما پیدا کردن نگاه و زبان مشترک است؛ دوم باید این نگاه و زبان در چشماندازها، سیاستها و نگاه و برنامهها شکل بگیرد و سوم عملیاتی و طراحی کردن سیستم برای اجرا است که به همه دستگاهها ابلاغ کردیم که برای این منظور برنامه بنویسند.
اعضای دولت چگونه انتخاب شدند؟
وی در پاسخ به سوال خبرنگار هممیهن درباره بالا بودن متوسط سن اعضای دولت که بالای ۵۹ سال است و استفاده از نیروهای جوان در معاونتهای وزارتخانهها، بیان کرد: این حرف کاملا درستی است، بنا را بر این گذاشته بودیم که میانگین سنی وزرا ۵۵ سال باشد. ولی در فراخوانهایی که دادیم و عزیزانی که برای ما سوابق فرستادند و تیمهایی که این سوابق را بررسی میکردند، حدود ۲۰ تیم بودند و به همه کسانی که گفته بودیم میتوانند به ما کمک کنند، شرح حال ارائه بدهند. رئیسجمهور با بیان اینکه این ۲۰ تیم به همراه شورای سیاستگذاری بیش از ۱۰ هزار ساعت کار کردند، اضافه کرد: مدیران ما معمولا طول عُمر[کاری] زیادی ندارند و در روند سازمان پله به پله بالا نمیآیند، بنابراین تعداد مدیرانی که بر اساس ثبات سازمان در سیستم هستند، خیلی کم است.
از جوانان، مذاهب و قومیتها استفاده میکنیم
رئیسجمهور با بیان اینکه برای سازمان اداری و استخدامی دنبال فردی است که مفاهیم مدیریت عملکرد نیروی انسانی را بداند، اظهار کرد: در ۴۵ سال گذشته نیروی انسانی آوردهایم و این اتفاق تکرار شده و نتیجهاش این شده که وقتی به پرونده نگاه میکنیم، نیرو نمیبینیم. البته قول میدهیم حتما از جوانان، خواهران، مذاهب و قومیتها بر اساس شایستگی در مدیریتها استفاده کنیم.
تشریح وضعیت تهران
پزشکیان در پاسخ به سوالی درباره انتقال پایتخت از تهران و عدم امکان ساخت مسکن جدید در تهران، گفت: نشست زمین در تهران از نظر محیط زیستی وحشتناک است. آبهای زیرزمینی رو به اتمام است و تمام سدهایی که در اطراف تهران است، در صورت کاهش بارندگی تمام خواهد شد. برهمین اساس باید پایتخت را به جایی ببریم که امکان توسعه در آن وجود دارد. اکثر شهرهای بزرگ دنیا کنار دریاست. ما یک امکان بزرگ در کنار خلیجفارس داریم که بسیاری از کشورها حسرت آن را میکشند. با ادامه این روند در همه حوزهها به طرف فروپاشی میرویم.
قرار نیست به خاطر اشتباه آدمها را کنار بزنیم
وی در پاسخ به سوال خبرنگار کیهان درباره حضور افراد زاویهدار با مبانی انقلاب و نظام در پستهای کلیدی و اینکه آیا او از این انتصابات خبر دارد، گفت: چیزی که شما میگویید فتنه، من با یک نگاهی در یک صف [به موضوعی] اعتراضی کردهام، شما در صف دیگر اعتراض دیگری کردید؛ شما تصور میکنید حق با شماست، طرف مقابل تصور میکند حق با اوست. اینها تصورات است، هرکس تصور میکند حق با اوست. رئیسجمهور تاکید کرد: نگاه ما این است که همه در چارچوب چشماندازی که رهبری تعیین کردند و سیاستهای کلیای که ابلاغ کردند عمل خواهیم کرد، اگر کسی در گذشته بر اساس نگاهی که شما دارید و شاید حق هم با شما باشد، میخواهد الان کمک کند و آدم توانمندی هم است، به او بگوییم چون در گذشته فلان موضع را اتخاذ کردهاید، چگونه میخواهیم وحدت کنیم و وفاق داشته باشیم؟ پزشکیان گفت: قرار نیست به خاطر اشتباه، آدمها را کنار بزنیم. وفاق یعنی بپذیریم عیبهایی داشتهایم، این عیبها را نادیده میگیریم، میخواهیم بر اساس قانون و رهنمودهای مقام معظم رهبری عمل کنیم، اگر خلاف آن عمل کردند با آنها برخورد میکنیم.
جلوی پروندهسازی را میگیریم
پزشکیان در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درباره لزوم برگزاری کرسیهای آزاداندیشی گفت: کرسی آزاداندیشی این نیست که اگر حرفی بزنیم ضد انقلاب شویم و ما را از پُست و شغلمان بیرون کنند. به دستور رهبر معظم انقلاب از کرسیهای آزاداندیشی حمایت خواهیم کرد و جلوی پروندهسازی علیه منتقدان را خواهیم گرفت. اگر بلد نیستند جواب منتقد را بدهند، نباید منتقد را اخراج کنند، باید خود را اصلاح کنند. رئیسجمهور تاکید کرد: در بررسی پرونده و برگرداندن دانشجویان اخراجی تاکید داریم. منظور این نیست که توطئهگر برگردد؛ توطئهگر باید توسط قوهقضائیه محاکمه شود.
مملکت برای عدهای خاص نیست
پزشکیان در پاسخ به سوال خبرنگار انصافنیوز درباره ابرپروژه مورد نظر رئیسجمهور، گفت: ابرپروژههای مورد نظرم نرمافزاری و دیگری سختافزاری است. آنکه نرمافزاری است، به وحدت و انسجام و وفاق ملی و ایجاد امید و مشارکت و دوباره به صحنه آوردن مردم برمیگردد تا جو ناامیدی که مردم تصور میکردند، مملکت برای عدهای خاص است و بقیه اگر خوششان نیامد، بلند شوند، بروند، از این حالت خارج شوند. اینگونه نیست که تصور کنیم عقل کل ما هستیم و بقیه اگر خوششان نیامد، نباشند؛ البته این چیزی است که حل کردنش به این راحتی نیست و بحثهای نرمافزاری از سختافزاری پیچیدهتر است؛ تغییرات نرمافزاری باید خود را در اندیشه و رفتار نشان دهد و تغییر رفتارها بعضا به دههها میرسد.
منبع؛ دنیای اقتصاد