دومین جلسه کمیسیون صادرات انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران در سال جاری، روز ۱۲ خردادماه در سالن کارآفرینان خانه تشکلهای اتاق بازرگانی ایران برگزار شد. مهمان ویژه این جلسه جواد توفیقی، رئیس دفتر اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان در تهران بود.
به گزارش اهام ایران، در ابتدای جلسه رامین رزازی، رئیس کمیسیون صادرات انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران، با تشریح وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور افغانستان خطاب به حاضرین عنوان کرد: وضعیت صادرات به افغانستان در برهه زمانی فعلی بسیار مناسب است. سپس از جواد توفیقی، رئیس دفتر تهران اتاق بازرگانی مشترک ایران و افغانستان اظهار داشت: امنیت سرمایه و جانی که اکنون در افغانستان وجود دارد، قابلمقایسه با چند سال گذشته نیست. طی سالهای قبل، حتی تجار بزرگ این کشور به دلیل ناامنی در خارج از کشور افغانستان حضور داشتند. وی افزود: اگر با یک فرد مطمئن همراه باشید، قطعا مشکلی در انجام معاملات برای تجار پیش نخواهد آمد. تجار و فعالان اقتصادی در ۲۴ ساعت میتوانند ثبت برند در این کشور انجام دهند.
رئیس دفتر تهران اتاق بازرگانی مشترک ایران و افغانستان با بیان اینکه مرزهای تجاری با افغانستان بسیار فعال هستند، توضیح داد: با فساد و رشوه در این کشور برخورد جدی میشود و بزرگترین مزیت رقابتی در افغانستان بحث قیمت است.
بنا به گفته او، جابجایی پول با افغانستان بسیار راحت است و دولت فعلی افغانستان بسیار مشتاق است که بخشی از تولید (بخصوص مونتاژ لوازم خانگی) در خاک افغانستان انجام گیرد. چراکه بحث مونتاژ تعرفههای تشویقی و نیروی کار ارزان را به همراه خواهد داشت.
نماینده اتاق بازرگانی ایران و افغانستان ادامه داد: از فرصت سه سال آینده باید استفاده کرد چراکه بانک صادرات در افغانستان شعبه دایر کرده و تمام صرافیها نیز قادر به مبادله ریالی هستند. با افزایش عمق ساخت داخل تا میزان ۴۰ درصد، واردات آن محصول به افغانستان متوقف میشود.
وی تأکید کرد: بانک صادرات رفع تعهد ارزی نمیکند، بلکه فقط برای حساب موجود نقلوانتقال پول انجام میدهد؛ شرط اولیه صادرات به این کشور، ثبت یک شرکت در افغانستان است. چون افغانستان جزو پیمان مادرید نیست. ثبت شرکت تولیدی در افغانستان و اخذ مجوزهای لازم حدود یکسال بطول میانجامد.
توفیقی اضافه کرد: زمان کوتاه و هزینه کمتر ترانسپورت کالا به افغانستان، ترکیه و عراق از دیگر مزیتهای فعالیتهای تجاری در این کشورهاست. توفیقی با اشاره به این نکته که رشد اقتصادی منفی اصلا در افغانستان وجود ندارد، گفت: قوانین گمرکات در کشورهایی که عضو پیمان مادرید نیستند، یکسان نیست. در حال حاضر استانداردهای مکتوب و منظمی برای صادرات و واردات کشورهایی نظیر افغانستان و عراق وجود ندارد.
رئیس دفتر اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان در تهران وعده داد که دوشنبههای B2B توسط این اتاق در آینده نزدیک در چهار شهر کشور افغانستان دایر خواهد شد. وی خاطرنشان کرد: در صورت علاقمندی شرکتهای تولیدکننده لوازم خانگی ایران، میتوان مقدمات دیدار حضوری تولیدکنندگان لوازم خانگی ایرانی با تجار به اصطلاح گل درشت افغانستان را فراهم کرد.
توفیقی بر آمادگی اتاق بازرگانی ایران و افغانستان جهت حل مشکلات صادراتی واحدهای تولیدی لوازم خانگی ایران تأکید کرد.