در نشست کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و احداث اتاق ایران شیوه تدوین سند راهبردی توسعه صادرات بررسی شد؛ فعالان اقتصادی و تشکلها برای تدوین این سند باید اولویتها را باهمافزایی هم مشخص کنند.
به گزارش اهام ایران، نشست کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و احداث اتاق ایران برگزار شد. در این نشست تدوین سند راهبردی توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی و لزوم تشکیل کمیته توسعه گفتوگو شد.
در ابتدای نشست علی نقوی، کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و احداث اتاق ایران گفت که کمیسیون تلاش میکند اقداماتی را برای توسعه صدور خدمات فنی مهندسی انجام دهد و در این راستا نسبت به تشکیل کمیته توسعه اقدام کرده. قطعاً کمیسیون میتواند با اتکا به جایگاه اتاق، در تقویت صدور خدمات فنی و مهندسی اقداماتی داشته باشد.
حسین وثوقی، نایبرئیس کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و احداث اتاق ایران درباره بازاریابی خدمات فنی مهندسی گفت: هرگونه طراحی، مدیریت، ساخت، اجرا، تعمیر، نگهداری، بهره برداری، آموزش، مشاوره و نصب یک طرح مشخص در خارج از کشور را در آیین نامه، صادرات خدمات مهندسی می گویند. در بخش اقتصاد خدمات ۱۲ شاخه وجود دارد شامل ارتباطات، مهندسی، توزیع، آموزش، زیست محیطی و غیره که یکی از آنها، شاخه خدمات فنی مهندسی است.
وثوقی افزود: در مورد بازازریابی خدمات فنی مهندسی، در وهله اول آمیختهٔ بازاریابی در دسته بندی بازاریابی خدمات فنی مهندسی قرار میگیرد که چنانچه بتوان ترکیبی از این آمیختهها داشت، میتوان در حوزه بازاریابی به توفیقاتی دست یافت. این آمیختهها عبارتند از کالا، مکان، قیمت و توزیع که البته در حوزه بازاریابی خدمات سه آمیخته دیگر نیز به آن اضافه میشود شامل فرآیند، پرسنل، شرایط فیزیکی و بهره وری.
او ادامه داد: در بحث کالا در حوزه خدمات، از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۹۹، تعداد ۹۰۰ پروژه به عنوان خدمات مهندسی از کشور صادر شده است. صادرات به ۲۱ کشور جهان از جمله کشورهای آسیای میانه، جنوب خلیج فارس، آفریقا، آمریکای لاتین، روسیه، قفقاز، عراق، جنوب شرق آسیا در بحث موقعیت صورت گرفته است.
او تصریح کر د: حجم کل صادرات خدمات مهندسی در دنیا ۲۰.۲ تریلیون و حجم کل صادرات خدمات مهندسی ایران ۲.۰۳۲ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ است که نسبت به سال قبل حدود ۰.۰۹ درصد افزایش داشته است.
وثوقی اظهار کرد: در بخش ترویج مطابق با آیین نامه حمایت از صدور خدمات مهندسی مصوب سال ۱۳۸۸، دستگاههای اجرایی شامل سازمان توسعه تجارت، بانک مرکزی، معاون برنامه ریزی رییس جمهور، وزارت امور خارجه، انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی و دستگاههای ذیربط هستند که اتاق برای ورود به بحث بازاریابی و ترویج خدمات فنی مهندسی با این دستگاهها در ارتباط است. در حوزه فرآیند مطابق با اصلاحات آیین نامهها، شرکتهای صادرات خدمات مهندسی دانش بنیان تعیین شدهاند که از مشوقهای صادرات خدمات فنی مهندسی است.
نایبرئیس کمیسیون خدمات فنی و مهندسی و احداث اتاق ایران گفت: در سال ۱۴۰۱ در کشور ۵۶۵۰۰ شرکت مهندسی شامل ۵۳۰۰۰ شرکت پیمانکاری و ۳۵۰۰ شرکت مشاورهای در کشور فعالیت دارند که این تعداد رشد سالانهای حدود ۱۰ درصد را نشان میدهد. در شرایط جغرافیایی کشور که مسیر کریدورهای شرق و غرب بوده و موقعیت استراتژیک دارد مورد توجه باید باشد.
او تاکید کرد: اصلیترین مشکل صدور خدمات فنی و مهندسی، موضوع ضمانت نامههای بانکی هم در مرحله زمان برگزاری مناقصه و هم به عنوان حسن انجام کار، مورد نیاز هست. اخیراً، با توجه به شرایط کنونی و تحریمها، پیشنهاد شده است که از محل پولهای بلوکه شده ایران در سایر کشورها، میتوان از بانکهای کشورهای مقصد استفاده کرد مانند کشور عراق و کشورهایی مانند ترکیه و یونان که امیدوار هستیم این مسیر زودتر هموار شود.
در ادامه محمدرضا انصاری، رئیس انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران گفت: صادرات خدمات فنی و مهندسی در سیر تحول خود در اوایل دهه هفتاد، از حضور فعالان اقتصادی فرهیختهای برخوردار بوده است و کمیسیون صدور خدمات فنی و مهندسی و احداث نیز در اتاق ایران در راستای همین تحول شکل گرفت.
انصاری ادامه داد: از سال ۱۳۷۲، حدود یکسال مذاکره با مجلس و دولت بطول انجامید تا صادرات خدمات فنی و مهندسی که تا آن موقع محدودیت داشت، به نتیجه برسد. در آنموقع برای خروج یک دستگاه خودرو باید به سه برابر قیمت در گمرک ضمانت نامه تأمین میشد تا اجازه خروج صادر شود. موانع دیگری نیز وجود داشت.
او تصریح کرد: پس از یازده جلسه مذاکره با نمایندگان مجلس وقت، در سال ۱۳۷۳ قانونی وضع گردید که تا الان هم مؤثر هست و مسیر را برای صدور خدمات فنی مهندسی هموار کرده و از صادرات خدمات فنی و مهندسی حمایت گردید. گفته میشد که صادرات خدمات فنی مهندسی یک دوازدهم خدمات است و خدمات هم بخشی از کل اقتصاد است.
به گفته انصاری صادرات خدمات فنی مهندسی در دنیا پیشتاز توسعه صادرات و توسعه اقتصاد است و حتی برای صادرات کالا نیز پیشتاز است. امروزه در دنیا رقابتهای سنگینی برای صادرات خدمات فنی مهندسی صورت میگیرد و حتی گاهی رقابت خشن هم صورت میگیرد.
انصاری افزود: در کشور، دستگاههای ذیربط به این امر واقف میباشند اما وظیفه معرفی صادرات خدمات فنی و مهندسی هنوز باقیست و ما باید روی این قضیه کار کنیم. کمیسیون اقتصادی دولت پس از گذشت یکسال بمنظور تصویب آیین نامه خدمات فنی مهندسی نشستی را ترتیب داده است. پس از وضع مصوبه سال ۱۳۷۳، کمیته ماده ۱۹ که تا امروز جاری هست، منتج شد و آیین نامه خدمات فنی مهندسی بخوبی مصوب شد و توانست بسیاری از مشکلات فعالان این حوزه را مرتفع کند امروز، ظرفیت صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور، در ده سال گذشته، ۳۵ میلیارد دلار در سال ظرفیت صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور است با ملاحظه کشورهای هدف که محاسبات لازم برای صدور ضمانت نامهها و سایر موارد صورت گرفته است.