به گزارش آهام ایران، طبق مشاهدات میدانی خبرنگار روزنامه «دنیایاقتصاد» و سوال از بازدیدکنندگان و همچنین غرفهداران، رضایت عمومی از نمایشگاه لوازم خانگی هامکس ۲۰۲۳ وجود داشت. بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی لوازم خانگی ایران (هامکس ۲۰۲۳)، در حالی اخیرا و از ۳ تا ۶ آبان ماه با همکاری انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران و شرکت نمایشگاههای کشور و با حضور معاون صنایع عمومی وزارت صمت، رئیس کمیسیون صنایع مجلس و جمعی از مدیران و تولیدکنندگان صنایع لوازم خانگی در محل نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد که با استقبال بسیار خوب بازدیدکنندگان و همچنین تولیدکنندگان مواجه شد.
تعداد ۳۰۹ واحد صنعتی در این نمایشگاه حضور داشتند که از این تعداد ۲۶۰ شرکت داخلی و مابقی خارجی بودند. شرکتهای خارجی شامل دو کشور چین و ترکیه بودند که به دلیل برخی مسائل مانند تحریمها، حضور دیگر کشورها در این نمایشگاه میسر نشده بود. البته به دلیل ممنوعیت واردات لوازم خانگی، تلاش خوبی از سوی انجمن برای حضور قطعهسازان خارجی در این نمایشگاه انجام شده بود که تعدادی قطعهساز خارجی لوازم خانگی برای حضور در نمایشگاه هامکس ۲۰۲۳ اقدام کرده بودند. اما تفاوت بزرگ این نمایشگاه با سال قبل، تفکیک لوازم خانگی انرژیبر (استفاده از برق و گاز) با دیگر لوازم خانگی مانند وسایل پلاستیکی آشپزخانه و همچنین چینی و بلور بود که این نمایشگاه در دو گروه لوازم برقی کوچک و بزرگ، گازسوز و همچنین زنجیره تامین برگزار شد.
البته انجمن صنایع لوازم خانگی قصد دارد بهزودی یک نمایشگاه دیگر تحت عنوان هامکس پلاس برگزار کند که اختصاص به لوازم خانگی غیرانرژیبر خواهد داشت که معطوف به کالاهای صادراتی این شرکتها خواهد شد. طبق اعلام انجمن ملی صنایع لوازم خانگی، این رویداد با سه محور اصلی امیدآفرینی و کاهش مهاجرت جوانان، نقش زنان در توسعه صنعت لوازم خانگی و نقش صنعت لوازم خانگی در کاهش اثرات تحریم و اقتصاد مقاومتی و با رتبه A پلاس برگزار شده است. البته به موجب نقش صنعت لوازم خانگی در ایجاد اشتغال پایدار به عنوان دومین صنعت پیشران در کشور، انجمن ملی صنایع لوازم خانگی به عنوان مجری بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی صنعت لوازم خانگی طرح «میز اشتغال» را با هدف ورود کارجویان مرتبط با صنعت لوازم خانگی به این حوزه طراحی و برنامهریزی کرده است.
رضایت از افزایش تولید
معاون وزیر صمت که برای افتتاح این نمایشگاه حضور داشت، از طرحهای توسعه تولید لوازم خانگی ابراز خشنودی کرد و تاکید داشت آمار تولید در این صنعت رشد خوبی داشته است. محمدمهدی برادران گفت: در گذشته مشکل کمبود قطعات لوازم خانگی در کشور را داشتیم به طوری که واردات هم ممنوع بود و تولید داخل هم کفایت بازار داخلی را نمیداد. خوشبختانه امروز در نمایشگاه لوازم خانگی یا در بازار به خوبی میتوان دید که کمتر از دوسال خطوط جدید لوازمخانگی فعال شده به طوری که آمار رشد ما نسبت به ۶ماه نخست سال گذشته ۱۶درصد رشد پیدا کرده است. وی به افزایش تیراژ تولید پرداخت و تصریح کرد: رشد صنعت لوازمخانگی کشور بسیار مطلوب است و در نظر داریم این صنعت را هرچه بهتر رشد دهیم در واقع امروز در برخی از محصولات لوازم خانگی به تولید ۹۰ درصدی در داخل کشور رسیدهایم.
معاون وزیر صمت مشتری مداری در صنعت لوازم خانگی را بسیار مهم خواند و افزود: وزارت صمت به شدت رضایت مشتری در بحث لوازم خانگی را دنبال میکند و در صورتی که مشتری ابراز گلایه کند سازمان حمایت ورود میکند. البته طبق آییننامه انجام شده گارانتی لوازم خانگی از ۱۲ ماه به ۲۴ ماه افزایش یافته است و یک موضوع جدید دیگر هم این است که اگر مشتری از کالای خریداری شده رضایت نداشت میتواند آن را تعویض کند. وی با بیان اینکه قرار است صادرات کالا افزایش یابد خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه صنعت لوازم خانگی از دیگر صنایع متمایز است هیچ انحصاری در حوزه لوازمخانگی نداریم. در ابتدای دولت باتوجه به سخنان رهبری مبنی بر حمایت از کالای ایرانی این مسیر را پیش گرفتیم. به طور کلی هم صنعت خودرو باید مانند صنعت لوازم خانگی پیش برود.
او در پایان با تاکید بر اینکه در نمایشگاه لوازم خانگی از شرکتهای دانشبنیان برای حضور و ارائه خدمات دعوت کردهایم گفت: به نوعی تبادل دانش در این مسیر در حال انجام است. صنعت لوازمخانگی یک صنعت پیشران در کشور است و قیمتهای لوازمخانگی رقابتی شده است. به گزارش «دنیایاقتصاد»، اما معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت همان روز و در گفتوگویی خارج از موضوع نمایشگاه لوازم خانگی، خبر مهمی به صنعتگران و تولیدکنندگان کشور داد و اعلام کرد: الزام به سپردهگذاری در ثبتسفارش برای کاهش بار اضافی به واحدها بهزودی با هماهنگی بهعمل آمده بین وزارت صمت و بانک مرکزی حذف خواهد شد و با هماهنگیهای بهعمل آمده توسط وزارت صمت و بانک مرکزی در حوزه نقدینگی، الزام به سپردهگذاری در ثبتسفارش بهزودی حذف خواهد شد.
در حقیقت الزام به سپردهگذاری در ثبتسفارش یکی از مشکلات تولیدکنندگان برای واردات کالای مواد اولیه است که به دلیل طولانی بودن مهلت تخصیص ارز، تمدید آن و مسدودسازی سپرده نزد بانکها چالشهایی را برای آنها به وجود آورده است. حالا با تاکید محمدمهدی برادران مبنی بر برطرف شدن سپردهگذاری ثبتسفارش، تولیدکنندگان و صنعتگران به خصوص در حوزه لوازم خانگی، در آستانه برطرف شدن یکی از موانع این صنعت هستند.