به گزارش آهام ایران به نقل از بازار، در حالی که نگاه مسئولان برای ترمیم اقتصادی به سمت توسعه بازارهای خارجی و کالاهای ترانزیتی است اما این مسیر با چالشهای بسیاری روبرو است.
سیاست دولت سیزدهم برای توسعه تجارت اگر چه با موفقیتهایی در این مسیر همراه شده است و توانسته شاخص آمار های صادراتی را نسبت دو سال گذشته کمی بهبود ببخشد اما بنا بر اظهار نظر فعالان حوزه صادرات هنوز مسیر صادرات کالا ناهموار و با چالشهای فراوان همراه است که طبیعی است.
جزیره ای عمل کردن نهادهای متولی ترانزیت، پیمان سپاری ارزی، افزایش سن ناوگان حمل و نقل باری و تحریمهای ظالمانه هر یک به نوبه خود مشکلاتی را برای توسعه صادرات رقم زده است که بخشی از آن ربطی به تحریم نداشته و باید با تصمیمگیریهای داخلی آن را حل کرد.
شاهین محمدیان کارشناس حوزه گمرک دراینباره، میگوید: در حال حاضر به واسطه تغییرات سیاسی که در منطقه به وجود آمده است فرصت بسیار مناسبی برای ایران پدید آمده تا به تسهیل ترانزیتی و تقویت راه های ارتباطی با سایر کشور ها بیش از گذشته توجه کند.
وی با اشاره به تحولات اخیر منطقه و جنگ اوکراین اظهار کرد: روسیه حجم ترابری بینالمللی بسیار بالایی دارد، در دو سال قبل حدود ۱۲۰۰ میلیون تن صادرات و واردات داشته است و لذا جنگ با اوکراین موجب شده تا مسیر های ترانزیتی خود را تغییر دهد.
محمدیان کارشناس حوزه گمرک میافزاید: اقتصادی بودن مسیر حمل کالا و زمان تحویل کالا برای تمامی تجار مهم و با ارزش است و اگر زمان مشخصی برای تحویل کالا نباشد، تاجر نمیتواند برای کار خود برنامهریزی داشته باشد؛ ولی هنوز در راهآهن کشور ما موعد تحویل کالا در مقصد تعهد نمیشود و به دلیل مشکلاتی که هنوز در حوزه ترخیص و یا ترانزیت داریم قریب به اتفاق کالاهای صادراتی و ترانزیتی با تاخیر در جابجایی روبرو هستند.
این کارشناس حوزه صادرات و واردات گفت: آینده اقتصاد روسیه به تسهیل ترابری ترانزیتی به مقصدهای مختلف وابستگی دارد و از این رو مسیر ایران هم برای روسیه اهمیت دارد لذا آن ها به دنبال این هستند که ترابری انبوهی را از ایران عبور دهند و کریدور شمال – جنوب را تا حدی جایگزین کریدور عبوری خود از کانال سوئز بکنند.
این کارشناس تاکید میکند: در حال حاضر ما بیش از هر زمان به تسهیل ترابری ترانزیتی و بهبود مدیریت در این زمینه نیاز داریم یعنی نباید اجازه بدهیم که کالا روی زمین بماند و و به دلیل تاخیر در مشمول افزایش هزینه سربار شود.
وی با بیان اینکه هنوز ما در گمرکات کشور با معطلی و فرسایش زمان روبرو هستیم میگوید: متاسفانه به همین نکات ریز در تسهیل ترانزیت و تقویت ناوگان حمل و نقل بین المللی کمتر توجه کردیم و لذا با توجه به تقاضایی که وجود دارد، اگر نتوان به این تقاضا پاسخ داد، تقاضا معطل ما نمیماند و از جای دیگری پاسخ داده میشود و نتیجه آن می شود که امروز ترکیه به یکی از رقبای اصلی ما در این حوزه تبدیل شده است.
محمدیان می گوید: اقتصادی بودن مسیر حمل کالا و زمان تحویل کالا برای تمامی تجار مهم و با ارزش است و اگر زمان مشخصی برای تحویل کالا نباشد، آن تاجر نمیتواند برای کار خودش برنامهریزی داشته باشد؛ ولی هنوز در راهآهن کشور ما موعد تحویل کالا در مقصد تعهد نمیشود و به دلیل مشکلاتی که ما هنوز در حوزه ترخیص و یا ترانزیت داریم قریب به اتفاق کالاهای صادراتی و ترانزیتی با تاخیر روبرو هستند.
در حالی که چشم مسئولان برای ترمیم اقتصادی به سمت توسعه بازارهای خارجی و کالاهای ترانزیتی دوخته شده است اما این مسیر با چالش های بسیاری روبرو است.
سیاست دولت سیزدهم برای توسعه تجارت اگر چه با موفقیت هایی در این مسیر همراه شده است و توانسته شاخص آمار های صادراتی را نسبت دو سال گذشته کمی بهبود ببخشد اما بنا بر اظهار نظر فعالان حوزه صادرات هنوز مسیر صادرات کالا ناهموار و با چالش های فراوان همراه است.
جزیره ای عمل کردن نهادهای متولی ترانزیت، پیمان سپاری ارزی، افزایش سن ناوگان حمل و نقل باری و تحریم های ظالمانه هر یک به نوبه خود مشکلاتی را برای توسعه صادرات رقم زده است که بخشی از آن ربطی به تحریم نداشته و باید با تصمیم گیری های داخلی آن را حل کرد.