به گزارش آهام ایران، طبق دادههای مرکز آمار، نرخ تورم ۱۲ ماهه در شهریورماه به روند نزولی خود ادامه داده و نرخهای تورم نقطه به نقطه و ماهانه نیز با وجود رشد در مردادماه، تابستان ۱۴۰۲ را با افت به پایان رساندهاند.
شب گذشته جدیدترین آمار و ارقام از نرخ تورم در شهریورماه سال جاری منتشر شد. با این وجود، دادههای تورم شهریورماه، این بار نه از طریق توئیتر مسئولان اقتصادی و نه از تریبون خبرگزاریهای رسمی، بلکه از طریق وبسایت مرکز آمار ایران و در قالب گزارش شاخص قیمت مصرفکننده علنی شد.
گزارشی که بررسی آن نشان میدهد نرخ تورم ۱۲ ماهه به روند نزولی خود ادامه داده و نرخهای تورم نقطه به نقطه و ماهانه نیز با وجود افزایش در مرداد ماه، تابستان ۱۴۰۲ را با افت به پایان رساندهاند.
در شهریورماه امسال برای چهارمین ماه متوالی نزولی شده است. به این ترتیب، این نرخ که معادل درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در ۱۲ ماه منتهی به شهریورماه است، رقم ۴۶.۱ درصد را ثبت کرده است.
با وجود اینکه تورم سالانه در شهریورماه امسال در مقایسه با ماه گذشته، ۰.۶ واحد درصد کاهش یافته اما بررسیها نشان میدهند که این رقم نسبت به شهریورماه سال گذشته رشدی ۶.۵ واحد درصدی را شاهد بوده است.
تثبیت تورم نقطه به نقطه زیر سطح ۴۰ درصدی
یکی دیگر از شاخصهای مهم بررسی تغییرات سطح عمومی قیمتها، تورم نقطه به نقطه است. تورم نقطه به نقطه محاسبه میکند که یک قیمت سبد یکسان از کالاها و خدمات در یک نقطه زمانی، چه تغییری نسبت به قیمت همان سبد در سال گذشته داشته است.
طبق آمارهای مرکز آمار، نرخ تورم نقطه به نقطه در شهریورماه با کاهش ۰.۳ واحد درصدی مواجه شده و به ۳۹.۵ درصد رسیده است. به عبارت دیگر، خانوارهای کشور، در شهریور ماه امسال برای خرید یک سبد یکسان از کالاها و خدمات، بهطور میانگین ۳۹.۵ درصد بیشتر از شهریور ماه سال گذشته هزینه کردهاند.
در این میان، نکته قابل توجه آن است که پس از حذف اثرات کنار گذاشتن ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی در خرداد ماه از آمار تورم نقطه به نقطه، این نرخ برای سه ماه متوالی در کانال ۳۰ درصدی باقی مانده و در این کانال تثبیت شده است.
با این وجود نرخ تورم نقطه به نقطه در کالاها و خدمات متفاوت، ارقام متفاوتی را نیز ثبت کرده است. طوری که بیشترین تورم نقطهای ثبت شده در شهریورماه، مربوط به «هتل و رستوران» با رقم ۵۵.۴ درصد بوده و کمترین تورم نقطه به نقطه نیز در گروه «ارتباطات» با رقم ۱۸.۶ درصدی ثبت شده است.
بازگشت تورم ماهانه به محدوده مجاز
بررسی روند تورم ماهانه نشان میدهد که پس از ثبات نرخ مذکور در خرداد و تیر در سطح دو درصدی، تورم ماهانه در مردادماه با ۲.۴ درصد افزایش یافت. با این وجود این نرخ در شهریورماه بار دیگر به دو درصد کاهش یافته است.
این در حالیست که طبق محاسبات دنیای اقتصاد، برای اینکه نرخ تورم سالانه در پایان سال ۱۴۰۲ به هدف ۳۰ درصدی تعیین شده توسط محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، دست پیدا کند، ضروری است که نرخ تورم ماهانه زیر سطح دو درصدی تثبیت شود.
نرخ تورم ماهانه نیز در کالاها و خدمات متفاوت، نوسان داشته و ارقام متفاوتی را رقم زده است. طبق گزارش مرکز آمار، بیشترین تورم ماهانه در سه گروه «آموزش»، «لبنیات و تخم مرغ» و همچنین «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها» با ارقام به ترتیب ۳.۶ درصد، ۳.۵ درصد و ۳.۴ درصدی ثبت شده است. از سوی دیگر اما گروه «روغنها و چربیها» کمترین تورم ماهانه معادل منفی ۰.۱ درصد را به خود اختصاص داده است.