به گزارش آهام ایران به نقل از ایرنا، دولت سیزدهم در راستای دسترسی به بازارهای جهانی، اقدام به برقراری دیپلماسی اقتصادی با سازمانهای بینالمللی کرد تا بتواند مسیرهایی مطمئن برای فعالان اقتصادی و صادرات کالای ایرانی فراهم کند که این موضوع در خنثیسازی اثر تحریمها نقش بسزایی دارد و باعث رشد درآمدهای ارزی و حتی تابآوری اقتصاد کشور خواهد شد.
شانگهای فرصتی طلایی برای افزایش سهم ایران در بازارهای بینالمللی
سازمان همکاریهای شانگهای در سال ۱۹۹۶ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان با هدف همکاریهای چندجانبه اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و مبارزه با قاچاق مواد مخدر پایهگذاری شد و در حال حاضر کشورهای هند، قزاقستان، چین، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان در این پیمان به عنوان اعضای اصلی، افغانستان، بلاروس و مغولستان به عنوان عضو ناظر و جمهوری آذربایجان، ارمنستان، پادشاهی کامبوج، نپال، ترکیه و سریلانکا نیز از شرکای گفتوگوی این سازمان محسوب میشوند.
ایران نیز از ۲۶ شهریورماه ۱۴۰۰ در بیست و یکمین اجلاس سران این سازمان به عنوان نهمین عضو رسمی معرفی شد؛ عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای، فارغ از موضوع سیاسی و امنیتی، نقش اقتصادی این سازمان در منطقه را بسیار پررنگ خواهد کرد.
این سازمان که از نظر فعالان اقتصادی به عنوان قدرت اقتصادی جهانی و منطقهای شناخته میشود، میتواند فرصتهای مناسبی را برای توسعه مبادلات تجاری و افزایش صادرات برای ایران فراهم کند؛ زیرا علاوه بر دستاوردهای سیاسی و امنیتی، مزایای اقتصادی گستردهای را پیشروی تجار ایرانی قرار میدهد و مسیر مبادلات تجاری با کشورهای عضو تسهیل میکند.
کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای یکسوم جمعیت جهان را تشکیل میدهند. توسعه تعاملات با اعضای سازمان همکاریهای شانگهای، فرصتی بینظیر برای افزایش چندین برابری صادرات غیرنفتی و بهبود شرایط اقتصادی در اختیار کشور قرار میدهد؛ زیرا با توجه به موقعیت جغرافیایی استثنایی ایران میتوان بهترین بهرهبرداری را برای توسعه ارتباطات داشته باشیم.
این سازمان میتواند فرصت استفاده بیشتر از ظرفیتهای اقتصادی آسیای میانه را برای ایران مهیا کند و با گره زدن آن به اقتصاد کشوری مانند هند که از اعضای سازمان است، دستاوردهای بسیاری را برای ایران به همراه بیاورد.
یکی از مهمترین مزایایی که این پیمان برای ایران به همراه دارد، گذر از تحریمهای سالهای گذشته و دستیابی به بازارهای جهانی است؛ زیرا با توجه به تجارت ۲۱ هزار میلیارد دلاری هشت کشور عضو سازمان همکاریهای شانگهای با کشورهای جهان که حدود ۴۰ درصد مبادلات جهانی در اختیار اعضای این پیمان قرار میدهد. عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای، فصلی جدید برای روابط بازرگانان باز میکند و به همین دلیل اهمیت قابل توجهی برای فعالان اقتصادی دارد و باید هرچه زودتر پیشنهادها در بخش خصوصی مورد توجه قرار بگیرد.
سهم بیشتر ایران در منطقه با عضویت در اوراسیا
با امضای موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ماههای پایانی ۱۴۰۰ توسعه روابط با پنج کشور عضو را در اختیار اقتصادی ایران قرار داد و توانست دستیابی کشور به بازار ۳۰۰ میلیارد دلاری و تجارت با کشورهای ثالث را فراهم کند.از آغاز فعالیت خود قصد داشت تا در کمترین زمان، از تجارت ترجیحی که پیش از این با اتحادیه اوراسیا انجام میشد، عبور کرده و با در نظر گرفتن بسیاری از تسهیلات و فراهم کردن زیرساختها صادرات و واردات میان کشورهای عضو را افزایش دهد.
روسیه، قزاقستان، بلاروس، ارمنستان و قرقیزستان پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بازاری بیش از ۳۰۰ میلیارد دلاری دارند که میتواند تاثیر چشمگیری را بر آمار تجاری ایران بگذارد و با توجه به روابط مناسبی که ایران با همسایگان خود برقرار کرده است، دستاوردهای چشمگیری را میتواند به همراه داشته باشد.
پیش از این در توافق ترجیحی برخی کالاهای مورد مبادله با تعرفه تخفیفی یا اندک انتقال مییافت، اما اکنون میتواند با نرخ ارزانتری در اختیار مشتری قرار بگیرد و از سوی دیگر با قیمت واقعی به ایران برسد. یکی از مهمترین این کشورها در میان اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ارمنستان است که به دلیل داشتن مرز مشترک زمینی، دروازه طلایی ایران برای تجارت با این اتحادیه محسوب میشود و میتواند مسیری هموار برای ترانزیت کالا به مقاصد دورتر و کشورهای اروپایی باشد.
عضویت ایران در بریکس؛ تحقق وعده توسعه روابط اقتصادی دولت سیزدهم
دولت سیزدهم بعد از عضویت رسمی در سازمان همکاریهای اقتصادی شانگهای و گسترش روابط با اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای تجارت آزاد با اعضای این سازمان، اهداف خود را برای افزایش حضور در نهادهای بینالمللی متمرکز کرده است که از جمله آنها میتوان به بریکس اشاره کرد که به دنبال شکستن قدرت غرب هستند.
در دو سال اخیر،عضویت رسمی در سازمان همکاریهای اقتصادی شانگهای و توافق برای تجارت آزاد را کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ثمر نشسته است و از سوی دیگر قاره آفریقا پس از توسعه روابط با همسایگان در هدفگذاری اقتصادی برای ایران قرار گرفتند.
یکی دیگر از اهداف برنامهریزی برای عضویت و حضور مداوم در سازمان بریکس است که با عضویت پنج کشور برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی عضو هستند، بیش از ۴۰ درصد جمعیت جهان را شامل میشوند، حدود ۲۰ درصد تجارت جهانی را در اختیار دارند و ۲۵ درصد از سرمایهگذاری خارجی جهانی را به خود جذب کردهاند.
بریکس شامل کشورهایی میشود که به عنوان اقتصادهای نوظهور در جهان به دنبال تغییر در هژمونی اقتصادی و یک جانبه گرایی آمریکا هستند که طی دههها اجازه ورود به اقتصاد تک قطبی جهان را نمیداد اما اکنون با همکاریهای صورت گرفته میتوان امیدوار بود که دو قطبی شکل گرفته، معادلات را بر هم بزند زیرا هزینههای پایین نیروی کار، جمعیت مطلوب و منابع طبیعی فراوان در میان اعضای این گروه سریعترین تغییرات را رقم خواهد زد.
با در نظر گرفتن اینکه گروه بریکس یکچهارم تولید ناخالص ملی و حدود یکسوم خاک جهان را در اختیار دارد، میتوان متصور شد که با همکاریهای چند جانبه حذف دلار از مبادلات تجاری را رقم بزند و از سوی دیگر بلوک شرق سکاندار بخش بزرگی از اقتصاد جهان شود و در این میان ایران نیز فرصتی در اختیار خواهد داشت تا پس از دههها تحمل تحریمهای
پذیرش عضویت رسمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان منطقهای مهم شانگهای و حالا گروه بریکس، در کنار تعمیق روابط با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، فعالتر کردن همکاریها با سازمان اکو و گسترش و تقویت روابط و همکاریها با کشورهای همسایه، همسو و دوست که افزایش قابل توجه مبادلات تجاری کشورمان را به دنبال داشته است.