به گزارش آهام ایران، نوید ایزدپناه، مدیرعامل استیل البزر، در گفتگو با ماهنامه «آیندهسازان صنایع لوازم خانگی» تاکید کرد که راههای حمایت از صنعت لوازم خانگی ایران لزوما از ایجاد شرایط گلخانهای برای صنعت نمیگذرد، بلکه باید فرصتهای رقابتی را برای تولیدکنندگان داخلی با ایجاد سیاستهای افزایش تقاضای مؤثر و افزایش کیفیت و روزآمدی محصولات تولید داخل فراهم آورد.
به نظر شما اقتصاد ایران با توجه به مزیتهای موجود، توانسته به اقتصاد صنعتی نزدیک شود؟
اقتصاد کشور ایران، فاصله زیادی با اقتصاد صنعتی دارد. طبیعتا ما کماکان نتوانستهایم متکی بر مزیتهای نسبی کشورمان از منابع، مواداولیه و انرژی گرفته تا موقعیتهای زیستبومی و فرصتهای ژئوپلتیکی سرزمینی به ویژه موقعیت ترانزیتی کشور در جهت یافتن یک الگوی استراتژیک صنعتی گام برداریم و از این جهت یک افق گشوده پیشروی ماست.
اینکه چرا نمیخواهیم و نمیتوانیم به سمت این افق حرکت کنیم به عوامل متعددی بستگی دارد که از حوصله این مصاحبه خارج است؛ اما روشن است که سهم حداکثر ۳۰ درصدی صنعت در تولید ناخالص داخلی ایران با افق گشوده پیشرو فاصله بسیار دارد. ما ناگزیریم برای افزایش این سهم و طبعا رشد اقتصاد ملی با اتکا به افزایش سهم صنعت راههای بازگشت و پیوستن به زنجیره تولید جهانی و جذب سرمایهگذاری جهانی به اقتصاد صنعتی ایران را پی بگیریم.
در این میان جایگاه صنعت لوازم خانگی به عنوان دومین صنعت بزرگ ایران، چگونه ارزیابی میکنید؟
صنعت لوازم خانگی در سبد هر چند کوچک صنایع ملی ایران سهم قالبی دارد و جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است. طبیعی است که باید تلاش صنعتگران و کارآفرینان و تولیدکنندگان لوازم خانگی را ستود و به تقویت و حمایت از این صنعت پرداخت. البته راههای حمایت از این صنعت لزوما از ایجاد شرایط گلخانهای برای صنعت لوازم خانگی نمیگذرد بلکه باید فرصتهای رقابت را برای تولیدکنندگان داخلی با ایجاد سیاستهای افزایش تقاضای مؤثر و افزایش کیفیت و روزآمدی محصولات تولید داخل فراهم آورد.
به اعتقاد شما در شرایط موجود، صنعت لوازم خانگی میتواند نقش مهمی در اقتصاد غیرنفتی ایفا کند؟
صنعت لوازم خانگی اگر بتواند بازارهای صادراتی خود را افزایش داده و سهم بیشتری از بازارهای منطقه و جهان را برای خود کسب کند موجب رونق اقتصاد غیرنفتی خواهد شد و از سوی دیگر با پاسخگویی به نیاز داخلی از خروج ارز به واسطه واردات محصولات نهایی جلوگیری میکند. طبعا تأثیر بسیار قابل توجهی بر روی تراز تجاری کشور و ذخایر ارزی خواهد گذشت.
لطفا کمی درخصوص چالشها و مشکلات محیط کسبوکار صنعت لوازم خانگی در شرایط کنونی توضیح دهید و بگوید چه موانعی بر سر راه این صنعت قرار دارد؟
در حال حاضر صنعت لوازم خانگی با مشکلات عمومی که در همه صنعت و اقتصاد ایران وجود دارد، مواجه است. تأمین مواد اولیه و تأمین مالی فرایند تولید. قیمتگذاری دستوری و شیوه عرضه دستوری محصولات که در جهت سرکوب قیمتی اعمال میشود و نیز محدودیتهای سیاسی و اقتصادی که در کسب سهم بازار صادراتی برای صنایع لوازم خانگی عمدهترین چالشهای صنعت لوازم خانگی در حوزه شرایط محیط کسب و کار است.
در سوال آخر، به نظر شما جایگاه انجمن صنایع لوازم خانگی ایران به سبقه ۴۲ ساله برای پیشبرد اهداف صنعت لوازم خانگی چگونه است؟
انجمن صنایع لوازم خانگی کانون بسیار مؤثری در برقراری ارتباط چند جانبه صنعت، دولت، مراجع قانونگذاری و نظارتی، سازمانهای حمایتی و تعزیراتی، بازار سرمایه و مجموعه بانکی کشور میتواند باشد.
انجمن مسیر طولانی و دشواری را در طول چهار دهه گذشته طی کرده است و اعتبار و جایگاه بالایی در میان خانواده صنعت و نیز نهادها و مجامع مرتبط دارد. امیدوارم که این مسیر را هر روز بهتر از گذشته ادامه دهد و نقش مؤثر خود را بهتر از گذشته ایفا کند.