نمایشگاه اختصاصی ارائه دستاوردهای تولیدکنندگان و صنعتگران ایرانی توسط شرکت سبد طلایی ایرانیان از ۱۶ تا ۱۸ اسفندماه در تاشکند ازبکستان برگزار میشود.
بر اساس این گزارش، علاقمندان میتوانند از طریق این لینک sticompany.co برای ثبتنام اقدام کرده یا جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۰۲۱۸۸۸۶۲۱۸۳ تماس بگیرند.
معرفی کشور ازبکستان
جمهوری ازبکستان با جمعیت حدودا ۳۵ میلیون نفری، پرجمعیتترین جمهوری آسیای میانه محسوب میشود. ۷۵ درصد از جمعیت این کشور کمتر از ۴۵ سال دارند و حدود ۳۳ درصد کمتر از ۱۴ سال. اغلب مردم ازبکستان مسلمان اهل سنت و پیرو مذهب حنفیه هستند.
تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۰ معادل ۵۷.۷ میلیارد دلار میباشد که ۵۲ درصد از آن از صنعت، ۳۲ درصد از حوزه خدمات و ۲۶ درصد مبتنی بر کشاورزی است. این کشور بهویژه پس از ریاست جمهوری شوکت میرضیایف از سال ۲۰۱۷، روندهای گسترده اصلاحات سیاسی و اقتصادی را آغاز کرده است. همین امر نیز منجر به بهبود روابط این کشور با همسایگان، کشورهای اسلامی و بهویژه کشورهای غربی شده است. در نتیجه این روند، رشد اقتصادی محسوسی در اقتصاد ازبکستان پدیدار شده که در تاریخ این کشور بیسابقه بوده است. این موضوع زمینه جذب سرمایهگذاری خارجی را نیز فراهم آورده به طوری که از ۸۰۹ میلیون دلار جذب سرمایه مستقیم خارجی در سال ۲۰۱۴، در سال ۲۰۱۹ این کشور توانست ۲.۲۸ میلیارد دلار سرمایه مستقیم جذب کند.
نرخ تورم در ازبکستان بر اساس اعلان بانک جهانی ۱۹ درصد بوده و کمیته دولتی آمار این کشور رقمی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد را اعلام میکند. میانگین دستمزد در ازبکستان برای کارگران حدود ۲۵۰ دلار در ماه است که در شهر تاشکند این رقم ۳۳۰ دلار میباشد. در سال ۲۰۱۹ مجموع واردات این کشور ۲۲ میلیارد دلار بوده که رشد حدوداً دو برابری نسبت به ۹.۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ نشاندهنده ظرفیت عظیم بازار این کشور است.
بازار دارو و تجهیزات پزشکی در ازبکستان
با وجود جمعیت قابل توجه ۳۵ میلیون نفری، ازبکستان نیاز مبرمی به تولیدات و صنایع حوزه بهداشت و درمان دارد و فقدان ظرفیت لازم برای تولید این ملزومات، این کشور را بازاری بسیار مناسب و مساعد برای این حوزه قرار داده است. ازبکستان پس از روسیه و اوکراین، سومین بازار بزرگ حوزه بهداشت و درمان در شوروی سابق محسوب میشود. این جمهوری بر اساس آمارهای رسمی دارای ۷۷۷ بیمارستان، ۸۱۷ کلینیک روستایی، ۲۲۸۸ کلینیک سیار، ۲۰۷ بیمارستان تخصصی، ۱۹۲ درمانگاه و ۱۶ مرکز تحقیقاتی ویژه در حوزه پزشکی است. همچنین ازبکستان دارای ۶۶۹ مرکز عمدهفروشی و توزیع دارو و ۱۳۹۵۷ داروخانه است. این ارقام به خوبی گویای بازار بزرگ این کشور در حوزه بهداشت و درمان است. همچنین تعداد کل پزشکان در جمهوری ازبکستان حدود ۹۲ هزار نفر است که از این تعداد ۴۷ درصد زن و ۵۳ درصد مرد هستند. عمده متخصصان در شهر تاشکند هستند. در همین حال از نظر سرانه درمانی، تراکم پزشکان با ۲۷.۱ دکتر برای هر ۱۰ هزار نفر کم است که به سبب مهاجرت متخصصان ماهر طی سالهای اخیر بوده است. از طرف دیگر تراکم تخت بیمارستان با سرانه ۴۰ تخت برای هر ۱۰۰۰ نفر از برخی کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا نیز بیشتر است.
بر اساس گزارش رسمی آژانس توسعه سرمایهگذاری ازبکستان، از میان ۸۵۰۰ قلم داروی مصرفی در این کشور، ۶۳۰۰ قلم وارد میشود و تنها ۲۲۰۰ قلم در داخل این کشور تولید میشود. در سال ۲۰۲۰ بازار حوزه سلامت ازبکستان بالغ بر ۱.۴ میلیارد دلار بود که از این میزان تنها ۱۷ الی ۲۰ درصد (حدود ۳۰۰ میلیون دلار) در داخل این کشور تولید شد و الباقی نیازهای این بازار بزرگ (حدود ۱.۱ میلیارد دلار) وارد شده است.
واردات دارو در ازبکستان به تنهایی در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۷۴۰ میلیون دلار بوده است. این بازار دارویی بزرگ به طور عمده توسط هند تامین شده است. محصولات دارویی وارد شده به ازبکستان نیز بسیار متنوع بوده و شامل انواع دستههای مختلف دارویی شده است. در سال ۲۰۲۰ ده کشوری که بیشترین محصولات دارویی را به ازبکستان صادر کردهاند به ترتیب شامل هند، ترکیه، آلمان، چین، پاکستان، اسلوونی، فرانسه، ایتالیا، لهستان و مجارستان بودهاند. در این بین هند با سهم ۴۱ درصدی، و ترکیه و آلمان به ترتیب با ۹ و ۶ درصد در رتبههای اول تا سوم قرار داشتهاند.
در همین حال واردات تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی در ازبکستان نیز قابل توجه بوده است. در میان تجهیزات وارد شده سیستمهای مانیتورینگ، تجهیزات تشخیصی و آزمایشگاهی، تجهیزات بیمارستانی، دستگاهها فیزیوتراپی، دستگاههای بیهوشی و احیاء و … از جمله مهمترین تجهیزات وارد شده به این کشور بوده است. درعینحال نکته حائز اهمیت، تنوع صادرکنندگان این حوزه تجهیزات پزشکی به ازبکستان است که در ۱۰ صادرکننده برتر به این کشور شامل چین، آلمان، روسیه، آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، ایتالیا، ترکیه و سوئیس میشود. چین بزرگترین بخش از بازار ازبکستان را با سهمی حدوداً ۳۰ درصدی در اختیار دارد و آلمان و روسیه نیز با سهم ۱۷ و ۱۱ درصدی در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
فرصتهای ویژه در حوزه سرمایهگذاری در صنایع دارویی
دولت ازبکستان از سال ۲۰۱۶ به بعد یک برنامه فشرده و منسجم پنج ساله را برای توسعه صنایع داروسازی خود آغاز کرده که سریعترین رشد صنایع دارویی در منطقه را به خود تخصیص داده است. حجم تولید دارو در این کشور از ۱.۱۴۴ میلیارد صوم (حدود ۱۰۶ میلیون دلار) به ۲.۴۶ میلیارد صوم (حدوداً ۲۳۰ میلیون دلار) رسیده است که رشدی بیش از ۲ برابری را تجربه کرده است. دولت ازبکستان نیز در همین راستا حمایتهای قابل توجهی را در قبال سرمایهگذاری خارجی در این حوزه اعلام کرده است. در این چارچوب هفت منطقه آزاد تجاری به طور ویژه برای صنایع داروسازی در این کشور تأسیس شده که شامل استانهای قرهقالپاقستان (نوکوس)، جیزاخ (ضامین)، نمنگان (کاسانسوی)، سیردریا (سیردریا)، سرخندریا (بویسان) و تاشکند (بوستانلیک و پارکنت) میشود. در این چارچوب قراردادهای ۳۰ ساله برای استقرار در این مناطق با معافیتهای ویژه مالیاتی، گمرکی، مبادلات مالی و … را شامل میشود. دولت حتی در زمینه تأمین مزارع کشاورزی برای تأمین مواد اولیه و ارائه زمین برای احداث مراکز تولیدی نیز همکاری میکند.