[su_image_carousel source=”media: 712″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
بحران کرونا تاکنون تأثیری ویرانگر بر دنیای اشتغال داشته است و احتمال میرود که این تأثیر همچنان ادامه داشته باشد و تعداد بیشتری از کارگران در سراسر جهان با مشکل مواجه شوند. با توجه به اعلام قرنطینه در بسیاری از کشورهای جهان و توقف فعالیت شرکتهای کوچک و بزرگ در بحران کرونا روز به روز میزان اثرگذاری کرونا بر اقتصاد کارگری شرکتها بیشتر میشود.
طبق گزارش سازمان بینالمللی کار (ILO) در وضعیت فعلی، میزان زیان گروه کارگری بیش از رکود اقتصادی دهه گذشته بوده است. در سال ۹-۲۰۰۸ حدود ۲۲میلیون شغل در اطراف دنیا از بین رفت اما پیشبینی سازمان بینالمللی کار برای سه ماه آینده یعنی در سه ماهه دوم سال جاری میلادی، این است که حدود ۱۹۵میلیون شغل کارگران تمام وقت در سراسر جهان از بین خواهد رفت که این رقم بسیار بالاتر از رکود قبلی است. درکل طبق این گزارش، ۳۷,۵درصد از اشتغال جهان تحت تأثیر این بیماری و حواشی آن قرار میگیرند.
سازمان بینالمللی کار همچنین در تازهترین گزارش خود اعلام کرد که محدودیتهای مربوط به کروناویروس و محدودیتهای سفر در حال حاضر تقریباً ۲,۷ میلیارد کارگر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است که این رقم حدود ۸۱ درصد از نیروی کار جهانی را تشکیل میدهد.
این شغلهای آسیبپذیر
گفتنی است طبق این گزارش، ۱,۲۵میلیارد نفر از ۲,۷میلیارد کارگر که به آنها اشاره شد یعنی حدود ۳۸درصد نیروی کار در جهان، بسیار آسیبپذیر هستند چراکه در هتلها، رستورانها، کارخانههای تولیدی، حملونقل و… فعالیت دارند و این حوزهها بیش از همه تحت تأثیر کرونا قرار گرفتهاند. به بیان دیگر بیش از یک میلیارد کارگر در معرض خطر از دست دادن شغل خود قرار دارند. همچنین این آمار نشان میدهد که اکنون ۴نفر از هر ۵کارگر در کشورهایی فعالیت دارند که اکنون در قرنطینه کلی یا جزئی قرار دارند و همین موضوع نگرانیها درباره وضعیت معیشت در دوران پساکرونا را افزایش میدهد.
گای رایدر، مدیرکل سازمان بینالمللی کار دراین باره گفت: چهار دسته از مشاغل در جهان به سختی آسیب دیدهاند که شامل هتلداری و خدمات غذا، تولید، خردهفروشی و خدمات تجاری و فعالیتهای اداری هستند. در بخش غذا همچون رستورانها و هتلها ۱۴۴میلیون کارگر و در بخش و حوزه خرده فروشی و عمده فروشی نیز ۴۸۲میلیون کارگر تحت تأثیر کرونا قرار گرفتهاند. همچنین این گزارش نشان میدهد که تعداد کارگران حوزه خدمات تجاری و اداری که در اثر کرونا در جهان آسیب میبینند، به ۱۵۷میلیون نفر و در کارخانهها و بخشهای تولیدی هم به ۴۶۳میلیون نفر خواهد رسید. یکی دیگر از مواردی که در گزارش سازمان بینالمللی کار به آن اشاره شده، این است که بیشترین سهم کارگران در این حوزه کاری پرریسک را کارگران آمریکایی و اروپایی تشکیل میدهند.
علاوه بر میزان بیکاری کارگران، یک موضوع دیگر هم در این گزارش مورد توجه قرار گرفته و آن هم وضعیت کار و سلامت آنهاست. طبق این گزارش، درحال حاضر ۱۳۶میلیون نفر در جهان در خط مقدم سلامت و بهداشت قرار دارند و این روزها تحت تأثیر مستقیم کرونا قرار دارند. گای رایدر، مدیرکل سازمان بینالمللی کار با اندکی تأمل بر ۱۳۶ میلیون فعال بهداشت و درمان جهان که در خط مقدم مبارزه با ویروس مشغول فعالیت هستند، تأکید کرد که به دلیل شیوع گسترده ویروس کووید ۱۹ در جهان، این گروه از کارگران و فعالان حوزه سلامت بسیار تحت تأثیر قرار گرفتهاند. وی گفت: هرچند شغل آنها از دست نرفته اما تحت فشارهای جسمی و روحی بسیاری قرار گرفتهاند. به همین دلیل هم خواستار حفاظت بهتر از جانشان در این مدت شدهایم. وی یادآور شد ما باید مطمئن شویم فعالان این بخش به حد کافی از جانشان حفاظت شده است.
این سازمان بینالمللی، همچنین در گزارش خود آورده است: در صورت از بین رفتن شغلهای برخی از کارگران، این افراد حتی برای زنده ماندن و تغذیه خانوادههای خود هم به پشتیبانی پولی نیاز دارند و دردسر زیادی برای جوامع کارگری جهان ایجاد میشود. این هشدار تقریبا سه هفته بعد از این اعلام شد که سازمان جهانی کار (ILO) پیشبینی کرد ۲۵میلیون شغل توسط کروناویروس تهدید شده است.
گای رایدر، مدیر کل سازمان بینالمللی کار بتازگی از طریق یک ویدئو کنفرانس در ژنو، اظهار داشته است: در آغاز سال ۲۰۲۰ یعنی قبل از گسترش COVID-19 در سراسر جهان، میزان بیکاری جهانی در حدود ۱۹۰ میلیون نفر بوده است. وی افزود: با اضافه شدن شوک ناشی از کووید ۱۹ واضح است که وضعیت بازار کار از پاندمی کروناویروس تأثیر زیادی میگیرد و شاهد ریزش غیرعادی شغلها در سال جاری خواهیم بود و تعداد افراد بیکار جهان روندی افزایشی و رو به رشد خواهد داشت.
هرچند مناطق مختلف جهان همگی از مشکلات و بحرانهای این ویروس تأثیر گرفته است اما باید گفت نیروهای کار موجود در کشورهای عربی و اروپا به دلیل این ویروس بیماریزا بیشترین ضربه را از نظر اشتغال خوردهاند. اما اگر بخواهیم از نظر عددی به موضوع نگاه کنیم باید گفت ازآنجا که منطقه آسیاپسیفیک (آسیا- اقیانوسیه) بیشترین جمعیت منطقهای را در جهان در دل خود جای داده است این منطقه بیشترین بیکاری را در شرایط کرونا به خود اختصاص خواهد داد.
سازمان بینالمللی کار همچنین در گزارش خود آورده است که در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ میلادی یعنی از آوریل تا ژوئن، میزان ساعات کاری هم با کاهش ۶,۷درصدی مواجه خواهد شد. با توجه به میزان استاندارد ساعات کاری در هفته یعنی ۴۸ساعت در هفته، این کاهش به معنای این است که در سراسر جهان ۱۹۵میلیون کارگر تمام وقت با سختیها و احتمال از دست دادن شغل خود مواجه خواهند بود. البته برخی کشورها همین موضوع کم شدن ساعت کاری را راهی برای ممانعت از بیکار شدن و تعدیل کارگران عنوان کردهاند به عنوان مثال دولتها در فرانسه و آلمان ازکمپانیها و کارخانهها خواستهاند به جای تعدیل نیرو، به کاهش ساعت کاری روی بیاورند تا بتوان از این وضعیت راحتتر عبور کرد.
سازمان بینالمللی کار در آخرین گزارش خود نوشت: مهم نیست که در کدام بخش جهان یا در کدام بخش شغلی فعالیت دارید واقعیت این است که بحران کرونا تأثیر چشمگیری بر سراسر نیروی کار جهان دارد. سیاستهای پاسخ دهی به این موضوع درجهان باید بر تأمین فوری نیازهای کارگران و بنگاههای اقتصادی کوچک و بزرگ متمرکز شود تا بتوان برای معیشت آنان فکری کرد. همچنین باید به فکر مشاغل اقتصادی بادوام، بهویژه در بخشهایی که ضربه سختی از وضعیت موجود خوردهاند و همچنین کشورهای در حال توسعه بود.
یکی دیگر از نگرانیهای مهم سارمان بینالمللی کار این است که در کشورهای فقیرنشین یا با درآمد کم یعنی کشورهای توسعه نیافته، شاهد صنایع و سرویسهایی هستیم که ضربه مهلکی از وضعیت موجود جهان خوردهاند. در همین صنایع تعداد زیادی از کارگران مشغول به فعالیت هستند که عمدتا کارگران رسمی و تمام وقت به شمار نمیروند به همین دلیل نیز محدودیت دسترسی به سرویسهای سلامت و رفاه را دارند. بنابراین بدون اتخاذ سیاستهای درست، کارگران با ریسک و خطر بالایی در نتیجه فقر مواجه خواهند شد و در دوران پساکرونا چالشهای بزرگتری را تجربه میکنند تا بتوانند به زنگی عادی و معمولی خود بازگردند.
وی همچنین تأکید کرد که حدود دو میلیارد کارگر غیررسمی درجهان فعالیت دارند که البته بیشتر آنها نیز در کشورهای نوظهور و در حال توسعه زندگی و کار میکنند. تاکنون هم دهها میلیون کارگر غیررسمی تحت تأثیر COVID-19 قرار گرفتهاند.
علاوه بر این طبق گزارش سازمان بینالمللی کار، این کارگران در مناطق شهری بیشتر در بخشهای اقتصادی مشغول کارند که به میزان بالایی در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا قرار دارند. از این افراد میتوان به کارگران حوزه بازیافت زباله، دستفروشهای موجود در خیابانها و میادین و دوره گرد و همچنین کارگران حوزه تهیه و طبخ غذا، کارگران ساختمانی، کارگران حوزهحملونقل و همچنین کارگران محلی اشاره کرد.
سازمان بینالمللی کار با توجه به تأثیراتی که تاکنون کرونا در هند داشته و با توجه به سهم تقریباً ۹۰ درصدی کارگران در اقتصاد غیررسمی این کشور در گزارش خود نوشت: حدود ۴۰۰ میلیون کارگر در بخشهای آسیبپذیرفعالیت دارند و در شرایط کنونی، نمیتوان تصور فقرزدایی را برای آنان داشت و احتمالا وضعیت آنان بدتر از گذشته خواهد شد. قرنطینه طولانی مدت و از دست رفتن فرصتهای شغلی برای این کارگران بسیاری از آنها را مجبور میکند به نواحی روستایی بازگردند. طبق این گزارش، برزیل و نیجریه نیز از نظر کارگران رسمی سطح مشابهی همچون هندوستان دارند و میزان خطر هم مشابه است هرچند تعداد جمعیت در هندوستان بیشتر است.