[su_image_carousel source=”media: 1700″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
[su_note note_color=”#cbcbcb” radius=”2″]تصمیم جدید برای صدور کارت بازرگانی از سوی متولیان تجاری اتخاذ شد. سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامهای به رئیسکل سازمان توسعه تجارت ایران دستور داده است که سامانه قبلی صدور کارت بازرگانی به مدت دو ماه دیگر، به موازات سامانه جدید (سامانه جامع تجارت) به فعالیت خود ادامه دهد.[/su_note]
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران؛ از اوایل مرداد امسال سیاستگذار تصمیم گرفت که مسیر صدور کارت بازرگانی از وزارت صمت آغاز شود و در پایان حلقه اتاق بازرگانی دستور لازم را برای صدور کارت صادر کند. اکنون سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامهای به حمید زادبوم دستور داده است که به موازات سامانه جدید صدور کارت بازرگانی، سامانه قبلی نیز به مدت دو ماه دیگر به فعالیت خود ادامه دهد. جعفر سرقینی، سرپرست این وزارتخانه در ابلاغیهای به رئیسکل سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرده است که ایجاد و استقرار سامانه یکپارچه اعتبارسنجی ورتبهبندی اعتباری برای صدور و تمدید کارت بازرگانی، به دقت عمل و شفافیت در این خصوص کمک شایانی کرده؛ ازاینرو بهمنظور رفع ایرادات و نواقص احتمالی سامانه و در نظر گرفتن آن دسته از متقاضیان و فعالان اقتصادی که تا کنون به فرآیند سامانه جدید آشنایی و تسلط پیدا نکردهاند، ضروری است ترتیبی اتخاذ شود تا به مدت دو ماه، هر دو سامانه بهصورت همزمان و بهموازات، به فعالیت خود ادامه دهد. سرقینی همچنین عنوان کرده است که محدودیت ارائه خدمات و تسهیلات به صادرکنندگانی که نسبت به بازگشت ارزحاصل از صادرات خود اقدام نکردهاند، برابر با توافقات بهعملآمده میان سازمان توسعه تجارت ایران و بانک مرکزی، به قوت خود باقی خواهد بود.
ماجرا از جایی شروع شد که بروز برخی مشکلات از جمله دقیق نبودن، کند بودن، بهنگام نبودن و نبود بسترهای لازم برای این اقدام در سامانه جامع تجارت سبب شد که بخش خصوصی نسبت به رویه جدید صدور کارت بازرگانی اعتراض کند. مطابق اظهارات فعالان بخش خصوصی در هفتههای اخیر رقمی بین ۷ تا ۱۰ هزار نفر در سامانه جامع تجارت برای تمدید یا صدور کارت بازرگانی ثبت نام کردهاند که تعداد قابل توجهی از آنها موفق به تأیید مدارک و دریافت کارت بازرگانی نشدهاند و از این رو متقاضیان کارت بازرگانی در این مدت مشکلات و موانع خود را در این زمینه نزد اتاقهای بازرگانی مطرح کردهاند و این در حالی است که اتاقهای بازرگانی بیان میکنند تا زمانی که مسیر سامانه جامع تجارت اصلاح و درست نشود، اتاقهای بازرگانی هم نمیتوانند اقدامی در جهت تمدید یا صدور کارت بازرگانی انجام دهند، چرا که عملا رویه جدیدی که از مرداد ماه اجرایی شده، چنین اجازهای را نمیدهد. بخش خصوصی تصریح میکند که پشتیبانی و دفاع از حقوق قانونی اعضا و فعالان اقتصادی کشور، وظیفه ذاتی تشکلهای بخش خصوصی است و هماکنون بهدلیل بروز برخی ناهماهنگیها و ابهامات، متولی تجارت خارجی یعنی سازمان توسعه تجارت باید در این خصوص پاسخگو باشد و حل سریع مشکلات به وجود آمده را در دستور کار قرار دهد. اما اکنون نیز با دستور سرپرست وزارت صمت، سامانه اتاق بازرگانی به موازات سامانه جامع تجارت در عرصه تجاری حضور خواهد داشت. در هفته جاری نیز مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت خبرهای تازهای را در مورد وضعیت صدور کارت بازرگانی و شرایط تمدید آن اعلام کرد. مطابق اعلام این مقام مسوول در وزارت صمت، صدور مجوز موردی صدور کارت بازرگانی برای صادرکنندگان مبتدی ممنوع شد. این تصمیم شامل افرادی میشود که برای اولین بار درخواست دریافت کارت بازرگانی دادهاند. این اقدام با هدف جلوگیری از سوءاستفاده احتمالی و انباشتگی تعهدات ارزی در دستور کار سیاستگذار تجاری قرار گرفت.
دیدگاه متولی تجارت
اما حمید زادبوم، رئیسکل سازمان توسعه تجارت در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» درخصوص دستور جدید سرپرست وزارت صمت اظهار کرد: سامانه اتاق بازرگانی و سامانه وزارت صمت به یکدیگر متصل است و در کنار هم برای صدور کارت اقدام میکنند. البته این الزام ایجاد شده که نقطه شروع برای صدور کارت بازرگانی از وزارت صمت باشد که یک عدهای نسبت به این قضیه مقاومت کردهاند. در حال حاضر مسیری برای کارت بازرگانی میان سازمان توسعه تجارت، دفتر مقررات صادرات و واردات و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعریف شده است که از طریق آن عمل میشود. او افزود: این دستور را به مرکز توسعه تجارت الکترونیک دادهام که هم از مسیر قبل فرآیند صدور کارت اتفاق بیفتد و هم از مسیر سامانه جامع تجارت این امکان فراهم باشد. قرار نیست ما هر روز کارت بازرگانی صادر کنیم، یکی از مشکلاتی که تجارت کشور با آن مواجه است این است که همه انتظار دارند که برای تمامی افراد کارت صادر شود. این طور نیست که یک عدهای صف بسته باشند و ما هم به آنها کارت بدهیم.