[su_image_carousel source=”media: 1757″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
[su_note note_color=”#cbcbcb” radius=”2″]واردات از کره جنوبی و ادعای برخی تولیدکنندههای داخلی مبنی تولید با قطعات کرهای همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد. از یک طرف ایران مدتهاست برای گرفتن طلب ۹ میلیارد دلاری از کره حتی به شکل تهاتر کالا در تکاپو است از طرفی برخی تولیدکنندهها مدعیاند راههای دور زدن تحریمها را بلدند و قطعات مورد نیاز را وارد میکنند. اما آیا این ادعا واقعیت دارد یا صرفا جنبه تبلیغاتی و بازار گرمی دارد؟ [/su_note]
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، عباس هاشمی دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در پاسخ به این سوال که «آیا قطعات کرهای به ایران وارد میشود یا ادعاهای مطروحه از سوی یک سری تولیدکنندگان لوازم خانگی کذب است، گفت: «این ادعاها صرفا جنبه تبلیغاتی است زیرا در حال حاضر قطعه کرهای در ایران موجود نیست. در واقع می توان گفت واردات قطعات لوازم خانگی کرهای عملا قطع است.»
عباس هاشمی در تکمیل صحبتهای خود گفت: «حالا نه اینکه واردات از کره صددرصد قطع باشد؛ ولی به ندرت اتفاق میافتد. قطعاتی که از کره وارد میشوند، بیشتر تامینکنندههای چینیاند؛ آن هم نه جنس درجه یک چینی زیرا برندهای معروف چین به نوعی از تجارت با ایران به دلیل تحریمها اکراه دارند. در حال حاضر برندهای معروف چینی مثل «مدیا» و… نمیتوانند به دلیل تحریمهای بانکی، آزادانه اجزاء و قطعات برای ایران بفرستند.
برندهای شناخته شده چینی هم برای صادرات به ایران محدودیت دارند
دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در مورد برندهای تولیدکننده قطعات لوازم خانگی چینی که نمیتوانند به ایران صادرات داشته باشند، گفت: «حتی برندهای شناخته شده چینی هم محدودیت دارند، کرهایها که دیگر موضوعی علیالسویه است و تقریبا میشود گفت واردات از آنجا قطع است چون خود «گلدیران» و «سام» که همان «سامسونگ» و «ال جی» بودند در شرایط فعلی نمیتوانند از کره قطعه وارد کنند. شرکتهای دیگر که جای خود دارند. اما در مورد تولیدکنندگانی که ادعا دارند، من خودم نمیتوانم این ادعا را بپذیرم.»
کره به پیشواز تحریمها رفته و به ایران قطعه نمیدهد
دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران ادامه داد: «برای اثبات درستی یا نادرستی سخن شرکتهایی که چنین ادعایی دارند، میتوان به پروفرمهای این شرکتها مراجعه کرد. در این پروفرمها میتوان دید که قطعات وارداتی اصلِ کره است یا خیر. همچنین مورد دیگر مراجعه به لیست واردات ۵ ماهه نخست سالِ بانک مرکزی است.»
هاشمی در مورد عدم همکاری برندهای معروف چینی برای صادرات لوازم و قطعات لوازم خانگی به ایران گفت: «برندهای معروف چینی مثل «مدیا»، «گری» و برندهای معروف دیگر در حال حاضر به دلیل محدودیت ناشی از تحریم ایران با کشورمان کار نمیکنند. مدتی بود که شرکت «مدیا» قطعهای به ایران صادر نمیکرد؛ اما با وجود مذاکرات بسیار و پی در پی در حال حاضر به طور محدود به ایران قطعه می دهد. این در حالی است که کره به پیشواز تحریم رفته و به نظر من بعید است که قطعهای را به ایران عرضه کند.»
واردات گسترده قطعات متفرقه چینی به ایران
دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران ادامه داد: «برندهای بزرگ چینی که با بانکهای دنیا کار میکنند، با ایران کار نمیکنند. بنابراین یک سری برندهای متفرقه چینی در حال حاضر به ایران اجزا و قطعات میفرستند زیرا برندهای بزرگ به صورت مستقیم نمیتوانند به ایران کالا بدهند یا اگر بخواهند صادرات به ایران داشته باشند، باید ریسک این کار را بپذیرند.
بارها شرکت هایی مثل «گری»، «هایر» «مدیا» و… اظهار داشتهاند فعلا نمیتوانیم به دلیل تحریم با ایران کار کنیم. به طور مثال دستگاههایی که ماسک تولید میکنند، متفرقه و چینی است. زیرا چین به دلیل شیوع کرونا همه کارخانههای صنعتی تولیدی خود را به سمت تولید ماشین ماسک برده است. اجزاء و قطعات متفرقه چینی به عناوین مختلف وارد میشود و این در حالی است که برخی از این قطعات ناقص است و یک نوع به هم ریختگی در آنها وجود دارد.»
نگاهی به آمار واردات کره جنوبی در سالهای اخیر به ایران داشته باشیم؛ کره جنوبی تا اواخر دهه ۹۰ شمسی، جز سه کشور اصلی واردکننده کالا به ایران بود و سالانه بین ۳ تا ۴ میلیارد دلار صادرات انواع کالاها به خصوص لوازم خانگی به داخل مرزهای ایران داشت اما ترس از گرفتار شدن در تحریمهای ضدبرجامی آمریکا باعث شد این کشور شرق آسیایی از سال ۹۷ به این سو با اقتصاد ایران خداحافظی کند و تجارت ایران با این کشور تقریبا به صفر برسد.
بررسی آمارهای تجارت خارجی دو کشور ایران و کره جنوبی نشان میدهد طی سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۹ میلادی، میزان واردات ایران از کره جنوبی از ۷۷۲ میلیون دلار در سال ۲۰۰۱ به ۴/۷ تا ۴/۸ میلیارد دلار در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ رسیده بود که این میزان طی سالهای اخیر و به ویژه با تحریمهای جدید آمریکا بهطورقابلتوجهی کاهش یافته و در سال گذشته نیز با کاهش ۸۶ درصدی به رقم ۲۸۲ میلیون دلار رسیده است.
واردات ۲۸۲ میلیون دلاری سال ۲۰۱۹ ایران از کره جنوبی و سقوط آزاد ۸۶ درصدی آن در یکسال، طی ۲۰ سال اخیر بیسابقه بوده و این رقم کمترین میزان واردات کشورمان از کره جنوبی طی این مدت است.