به گزارش آهام ایران به نقل از اتاق تهران؛ اعضای کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران در بیستوپنجمین گردهمایی خود، ضمن بازدید از واحد خدمات پس از فروش مجموعه صنعتی گلدیران، فرصتهای حضور در بازار کشورهای اوراسیا و آخرین تحولات موافقتنامه ترجیحی و تجارت آزاد با این اتحادیه را مورد بررسی قرار دادند.
رشد صنعت لوازم خانگی به رغم تحریمها
در این رویداد که با حضور عباس هاشمی، دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی همراه بود، حسین تنهایی، قائم مقام شرکت گلدیران ضمن اشاره به دستاوردهای این شرکت در حوزه تولید لوازم خانگی گفت: بهرغم تشدید تحریمها تولید در این مجموعه رشد پیدا کرده و علاوه بر تنوعبخشی به محصولات، کیفیت نیز ارتقا یافته است. البته این تنها دستاورد مجموعه صنعتی گلدیران نبوده و همزمان با رشد تولید، خدمات پس از فروش نیز توسعه پیدا کرده است.
جزئیاتی از مذاکره برای تجارت آزاد با اورسیا
پس از توضیحات توضیحات قائم مقام گلدیران، مشاور امور بینالملل سازمان توسعه تجارت و مذاکرهکننده توافق ایران و اوراسیا، به تشریح پتانسیلهای این توافقنامه و روند دستیابی به تجارت آزاد با این اتحادیه پرداخت.
میرهادی سیدی با اشاره به حدود به چهار سال مذاکرات صورت گرفته با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گفت: این اتحادیه متشکل از پنج کشور، در سال ۲۰۱۵ شکل نهایی به خود گرفت و یک سال بعد از آن مذاکره برای الحاق ایران به آن آغاز شد. حدود دو سال و نیم بعد از آغاز مذاکرات، یک موافقتنامه ترجیحی با این اتحادیه منعقد شد که به موجب آن ۴۰۰ قلم کالا از هر دو طرف برای اعمال تعرفه ترجیحی مورد پذیرش قرار گرفت.
سیدی با بیان اینکه این موافقتنامه از سال ۱۳۹۸ اجرایی شده است، ادامه داد: در مرحله بعد تلاش کردیم که سطح این موافقتنامه را از تجارت ترجیحی به تجارت آزاد ارتقا دهیم که به موجب آن، حدود ۸۰ درصد از کدهای تعرفه به تدریج صفر خواهد شد. مذاکرات این بخش نیز حدود یک سال و نیم به طول انجامید و در هفته آینده، آخرین دور مذاکرات برگزار میشود و پس از آن، متن موافقتنامه برای امضای مقامات آماده خواهد شد.
مشاور امور بینالملل سازمان توسعه تجارت ادامه داد که در سال نخست اجرای توافقنامه ترجیحی اوراسیا، صادرات اقلامی که در این آن گنجانده شده بود، ۸۲ درصد رشد پیدا کرد. البته در سالهای بعد این رشد کاهش یافت اما به کمتر از ۴۰ درصد نرسید. در عین حال، صادرات به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا پیش از اجرای توافقنامه ۲.۵ میلیارد دلار بود که اکنون به ۵ میلیارد دلار افزایش یافته است. این نویدی است که ما با بازار بزرگی مواجهیم که تجارت با آن به کاهش موانع تجاری حساس است.
سیدی حضور در این بازار را به مسابقه دو امدادی تشبیه کرد و گفت: دنیا در طول سه دهه گذشته دچار تحولات بسیاری شده و کشور ما به لحاظ سیستماتیک از این تحولات محروم بوده است. یکی از مهمترین تحولات، روی آوردن کشورها به توافقهای تجاری است؛ چنانکه در سال ۱۹۹۵ حدود ۷۰ الی ۸۰ توافقنامه تجاری در جهان منعقد شده بود و اکنون تعداد این پیمانهای تجاری بیش از ۶۰۰ مورد است.
این مقام سازمان توسعه تجارت به سبدکالایی واردات روسیه در حوزههای مختلف اشاره کرد و گفت: نباید از این بازارها غافل شویم و ضرورت دارد که فعالان اقتصادی شانس خود را برای حضور در این بازار مورد ارزیابی عالمانه قرار دهند.
به گفته سیدی اگر اقدامات مقدماتی برای حضور در بازارهای اتحادیه اوراسیا همین امروز آغاز شود، ممکن است دو سال بعد به نتیجه برسد. بنابراین، شرکتها نباید زمان را از دست بدهند و از هم اکنون برای یافتن شرکا و حضور در نمایشگاهها اقدام کنند. اما چنانچه متن توافقنامه به زودی امضا شود، اجرای آن حدود یک سالونیم زمان خواهد برد.
ضرورت شکلگیری شرکتهای مدیریت صادرات
در ادامه این جلسه، رئیس کمیسیون بهبود محیط کسبوکار و رفع موانع تولید اتاق بازرگانی تهران به دستاوردهای حضور شرکتهای قطعهسازی در نمایشگاه مسکو اشاره کرد و گفت: بزرگترین غرفه در این نمایشگاه متعلق به ایران بود و شرکتهای حاضر در این نمایشگاه توانستند تفاهمنامههایی به ارزش ۷۰۰ میلیون دلار برای قطعات و ۳۰۰ میلیون دلار برای خودرو امضا کنند.
محمدرضا نجفیمنش در ادامه گفت: واردات روسیه بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار برآورد میشود که در گذشته ۵۰ درصد آن از اروپا تامین میشد و اکنون به دلیل تحریمها سهم اروپا از واردات روسیه کاهش یافته و بنابراین فرصت خوبی برای ایران مهیا شده است. تکمیل راهآهن رشت – انزلی و راهاندازی شرکتهای صادرات محور برای ساماندهی صادرات به اتحادیه اوراسیا از اقدامات ضروری است.