در آستانه روز ملی صنعت و معدن نشست طرح بیان دغدغه های تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با حضور عزت الله اکبری تالار پشتی رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، دبیرکل و اعضاء هیئت مدیره در روز یکشنبه ۸ تیرماه در محل انجمن برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران؛ در این جلسه رئیس و اعضاء هیات مدیره آقایان؛ دانیالی، فتاحی، عراقی، رضوانی، مصطفوی و دبیر کل انجمن عباس هاشمی حضور داشتند و به بیان مسائل و مشکلات صنعت کشور نظیر نوسانات قیمت ارز ،فرایند قیمت گذاری، معضل جولان کالای قاچاق، کاهش صادرات و روند تخصیص ارز توسط بانک مرکزی، پرداختند و راهکارهای لازم توسط حاضران پیشنهاد و به بحث گذاشته شد. ماحصل گفتمان یک ساعته دبیر کل انجمن و اعضاءهیات مدیره با رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی را در ذیل می خوانید.
براساس قوانین علم اقتصاد تصمیم بگیریم نه بگیر و ببند تعزیرات
در ابتدای این جلسه مهندس علیرضا محمدی دانیالی رئیس هیات مدیره انجمن لوازم خانگی با اشاره به اینکه شاخصه های اقتصادی ایران فرایند خوبی را طی نمی کند اظهار داشت :رشد اقتصادی منفی پوئن منفی برای تولید محسوب می شود و با توجه به افزایش نرخ تورم قدرت خرید مردم جامعه روز به روز کاهش پیدا می کند .در شرایطی که مقام معظم رهبری امسال را سال جهش تولید معرفی کرده اند، نیازمند برنامه عملیاتی هستیم تا با شاخصه های مشخص رشد و پیشرفت اقتصادی را طی کنیم. در غیر این صورت خدای نانخواسته درپایان سال در می یابیم که نه تنها پیشرفتی نداشتیم بلکه به سوی رشد اقتصاد منفی شتاب کرده ایم که این کارنامه، شایسته کشور و تولیدکنندگان نیست.
دانیالی ضمن تاکید بر همکاری و همفکری متقابل خانواده صنعتی کشور و مسئولان گفت:با بگیر و ببند، مشکلات اقتصادی حل نمی شود ،همه باید بپذیریم که اقتصاد علمی است که قوانین عرضه و تقاضا بر آن حاکم است و کار آفرین و صنعتگر اگر احساس امنیت اقتصادی نداشته باشد؛ نمی تواند به فعالیت های اقتصادی خود ادامه دهد و به وظیفه ملی و اجتماعی خود عمل کند.
وی افزود : ورود مستقیم تعزیرات و سازمان حمایت در فرایند قیمت گذاری نه تنها کمک نیست بلکه مشکل تازه ای در مسیر تولیدکنندگان ایجاد می کند ،این سبک ورود دولت با قوانین علم اقتصاد و قوانین عرضه وتقاضا همخوانی ندارد.
مهندس دانیالی ضمن تاکید بر اینکه حفظ اشتغال، مهم ترین وظیفه صنعتگران در شرایط فعلی است،گفت:اگر بپذیریم صنعت لوازم خانگی ۶۰۰ کارخانه در کشور دارد و یک میلیون سیصد هزار اشتغال مستقیم وغیر مستقیم در این صنعت بزرگ ملی فعال هستند؛ به اهمیت این صنعت بیشتر پی می بریم . بیکاری فعالان این قشر عواقب گسترده اجتماعی و اقتصادی دارد که همه به آن واقف هستیم ،بنابراین اگر این مشکل حل نشود، مشکلات گسترده اقتصادی دیگر از راه می رسند.
رئیس هیات مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با اشاره به اینکه برنامه وزراتخانه این است که صنعت لوازم خانگی ۳۴ درصد رشد داشته باشد گفت :به طور میانگین برای تامین ۱۲ میلیون دستگاه نیازسالیانه لوازم خانگی از خارج نیاز به تامین ۹ میلیارد دلار ارز می باشد. در حالیکه با تزریق ۲/۱ میلیارد دلار ارز توسط بانک مرکزی می توان این میزان کالا را با کیفیت مطلوب در داخل تولید و با حفظ اشتغال مولد برای توسعه صنعت و توسعه ملی نیز اقدام نمود. وی خاطر نشان کرد: چنانچه تداوم تامین ارز را انجام نگیرد ؛سیکل تولید متوقف می شود و این به معنای شکست تولید در دراز مدت است.
با ابر تحریم های داخلی در داخل کویر سوزان یخ تولید میکنیم
مهندس علیرضا عراقی نایب رئیس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت تکبان کنترل انرژی با انتقاد از سیاست های حاکم برتولید کشور گفت : متاسفانه کشتی اقتصادی کشور در دریایی مواج سرگردان است و هر روز با تحریم های داخلی و خارجی مواجه می شویم؛ حداقل انتظار ما این است که دولت اگر مشکل ما را حل نمی کند برای ما مشکل آفرینی نکند.وضعیت ابر تحریم های داخلی برای ما تولیدکنندگان این است به مانند تولید یخ در کویر است درحالی که رقبای ما در قطب شمال به تولید یخ مشغول هستند حال با این وضعیت چگونه می توان سهمی عمده از بازار به دست آورد؟
وی با ابراز تاسف گفت؛ خرید مواد مخدر از خرید مواد اولیه تولید آسان تر است زیرا ما باید هر روز برای تهیه مواد اولیه بجنگیم. عراقی ضمن تاکید بر اینکه صنعتگران دغدغه ای جز تولید ندارند ،خاطر نشان کرد :تولیدکنندگان همواره در راه اشتغالزایی حرکت می کنند وحتی از سود شخصی خود در راه تولید و اشتغالزایی استفاده می کنند عراقی خاطر تاکید کرد: فعالان عرصه تولید در حقیقت سربازانی هستند که با مال و جان خود برای اقتصاد کشور می جنگند .جولان ۲۷ میلیارد دلار کالای قاچاق در بازار درد کمی نیست و ما انتظار داریم مجلس شورای اسلامی بنا بر وظیفه ذاتی خود با فساد اقتصادی مبارزه کند ،اگر این مشکلات رفع نشود، نسل آینده به تولید و صنعت علاقه ای نشان نمی دهد.
لزوم تدوین قوانین صنعتی با همکاری انجمن و مرکز پژوهش های مجلس
مهندس عباس هاشمی دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با اشاره به ضرورت توسعه واحد های صنعتی در کشور اظهار داشت :یکی از معضلاتی که در استان تهران وجود دارد بحث توسعه واحدهای تولیدی مستقر درشهرک های صنعتی حومه پایتخت است ..هم اکنون توسعه واحد های تولیدی مستقر در شهرک های صنعتی به دلیل بهانه های زیست محیطی متوقف شده است ومعمولا درخواست توسعه واحد صنعتی از سوی سازمان محافظت محیط زیست به ماده ۱۱ ارجاع می شود وحتی درخواست جاگزینی نوع تولیدمحصولات مشابه با کالای پاک در این در این سیکل مجاز شمرده نمی شود که این موضوع از پویایی واحدهای صنعتی جلوگیری می کند. امیدواریم با همکاری مجلس و نهادهای مسئول این موضوع هر چه سریع تر حل و فصل شود.
وی افزود:موضوع بعدی که بیشتر از هر چیزی به آن نیاز داریم تصویب قوانین صنعتی مناسب و کار آمد در مجلس شورای اسلامی است ،اگر قوانین با همکاری انجمن ها و مرکز پژوهش های مجلس تصویب شود، مسلما بهتر پاسخگوی نیاز صنعتی جامعه کشور خواهد بود.
هاشمی تاکید کرد :فشارهای مالیاتی باید به میزان سهم صنعت از تولید ناخالص داخلی باشد و نباید خارج از توان صنعتگران موضوعی را به آنان تحمیل کرد. وی موضوع بعدی را افزایش سهم صنعت از شبکه بانکی کشور برشمرد و گفت :امروز تنها ۳۰درصد میزان تسهیلات شبکه از سهم بانکی کشور به صنعت تعلق می گیرد. اگر اعتقاد داریم که موتور محرک کشور باید به سمت سرمایه گذاری مولد حرکت کند؛ این سهم باید حداقل به ۴۵ درصد برسد.
دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران گفت :مسئله بعدی نحوه ارائه مواد اولیه در بورس است ،قیمت مواد اولیه داخلی دربورس مانند ورق فولاد ،مقاطع فلزی و مسی،مواد آلمینیومی ،مواد پتروشیمی و فلزات رنگی با قیمت جهانیl.M.E محاسبه وعرضه می شود و این عرضه مواد اولیه در بورس برای تولید کنندگان مزیت به شمار نمی آید. متاسفانه در این شرایط عرضه مواد اولیه توسط برخی شرکت ها به شکل قطره چکانی و مهندسی شده از مجرای مبهم عرضه می شود و چون نظارتی بر عرضه در بورس وجود ندارد،تولیدکنندگان در نهایت مجبور می شوند، نیاز خود را از بازار آزاد تامین کنند.
توقف صادارت به دلیل عدم ثبات ارز
قاسم مصطفوی عضو هیات مدیره انجمن و مجموعه بوتان با اشاره بحث ثبات در تولید اظهار داشت :متاسفانخ در چهارسال اخیر چهار وزیر در وزارت صمت روی کار آمده است .تغییرات مدیریتی در نهادهای مسئول ؛ عدم شفافیت در قانون و برخوردهای سلیقه ای با واحدهای تولیدی ما را خسته کرده است.
وی افزود:قیمت فولاد بالای ۸۰ درصد رشد داشته است هم اکنون در بازار آزاد قیمت فولاد ۱۸ هزارتومان است درحالیکه این فولاد به ما داده نمی شود در بازار آزاد به وفور وجود دارد این درحالی است که اگر بخواهیم از فولاد مبارکه خرید کنیم، باید سه ماه جلوتر هزینه آن را پرداخت کنیم. در نظر بگیرید اگر بخواهیم همین فولاد را از خارج از کشور وارد کنیم قیمت برای ما ۱۱ هزار تومان تمام می شود. پس ممنوعیت واردات عملا کمکی به تولیدکنندگان نکرده است. وی با اشاره به مشکلات صادارت گفت :به دلیل عدم ثبات ارزی صادرات متوقف شده است وزارت صمت به ما تکلیف کرده است ،سی درصد درصد مقیاس تولید را بالا ببریم اما وقتی تعامل اقتصادی با کشورها نداریم؛ موضوع تعرفه ترجیحی با نرخ سی درصد برای کشورها توجیه اقتصادی ندارد و در نتیجه تولید و صادرات ما به کشورهای گوناگون کاهش داشته است.
عضو هیات مدیره بوتان تاکید کرد:با این شرایط گاهی می بینیم سازمان حمایت در فرایند قیمت گذاری ها با لحن دستوری اعمال قدرت می کند که این نگاه ها باید اصلاح شود.
با تولیدکنندگان شفاف برخورد کنیم
سعید رضوانی عضو هیات مدیره و مدیر عامل شرکت نیکسان صنعت ساوه با اشاره به اینکه در حال حاضر تقاضای خوبی برای صنعت لوازم خانگی وجود دارد اظهار داشت : تقاضای خوبی برای محصولات ایرانی وجود دارد و ما باید میزان تولیدات خود را افزایش دهیم برای تامین جهش تولید نیازمند تامین مواد اولیه هستیم و به دلیل عدم تامین منابع ارزی تنها با ۶۰ درصد ظرفیت در حال تولید هستیم. متاسفانه ثبت سفارش های ما کد تخصیص ارز نگرفته اند .ما فکر می کنیم حتی اگر ارزی برای تخصیص نداریم با تولیدکنندگان شفاف باشیم تا تولید کنندگان بتوانند برای آینده برنامه ریزی کرده و چاره اندیشی کنند.
انتظار واحد های صنعتی در خصوص بهبود فرایند تخصیص ارز توسط بانک مرکزی
سلطان حسین فتاحی مدیر عامل مجموعه صنعتی امرسان با تاکید بر گفت وگوی های دو جانبه با مسئولان و تامین کنندگان مواد اولیه اظهار داشت: در سال ۹۷ در وزارت صمت کمیته هایی تشکیل شد که به مستقیم چهره به چهره با مسئولان فولاد ،پتروشیمی و گمرک گفت وگو کردیم، این راهکار مناسب بود تا دغدغه های تولیدکنندگان با نهادهای ذی ربط به شکل رو در رو مطرح شود. وی با ارائه راهکاری برای حل مشکل ارزی گفت : میزان آمار تولید در سامانه بهین یاب وجود دارد فکر می کنم اگر میزان تولید واحدهای صنعتی در نظر گرفته شود و مبنای رشد ۳۴ درصدی صنعت لوازم خانگی که وزارت صمت بر آن تاکید کرده است را در نظر بگیریم ،فرایند تخصیص ارز بانک مرکزی بهبود پیدا کند.
صنعت لوازم خانگی به اشتغال هزاران نفر کمک کرده است
عزت الله اکبری تالاری پشتی رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی پس از استماع مشکلات تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی رئیس ،هیات مدیره و دبیر کل انجمن اشاره اینکه باید ساز و کاری ایجاد کرد تا مشتریان داخلی بتوانند به راحتی کالای ایرانی را بخرند.بیان داشت: صنعت لوازم خانگی بخش مهمی از صنعت ملی است که با داشتن بیش از ۶٠٠ واحد تولیدی در سراسر کشور به اشتغال مستقیم و غیر مستقیم بیش از هزار نفر کمک کرده است.رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از دولت تقاضا داریم که به مشکلات تولیدکنندگان رسیدگی کنند و همه دست به دست دهیم مشکلات را برطرف کنیم.تالارپشتی گفت: باور دارم با توان تولیدکنندگان میتوانیم موانع را از سر راه برداریم و این توان بالقوه در کشور تبدیل به توانمندی بالفعل شود.به گفته این مقام مسئول باید بتوان محصولات داخلی را ارتقا و جایگزین محصولات خارجی کرد.
وی افزود :باید منشأ نظر در ارتقا محصولات فعالیت تولیدکنندگان باشد، باید ساز و کاری ایجاد کرد تا مشتریان داخلی بتوانند به راحتی کالای ایرانی را بخرند در این راستا بازرسی از انبارها و برخورد با احتکار کالا لوازم خانگی پر مصرف با نرخ اقتصادی در اختیار اقشار هدف قرار می گیرد.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه همه ما چه در مجلس و چه در دولت بایستی مدافع و حامی تولیدکنندگان باشیم، افزود : دولت بایستی از تولیدکنندگان حمایت کند تا بتوانیم به محصولات با کیفیت برسیم. وی با اعلام اینکه در سال جهش تولید برنامه وزارت صمت بر افزایش ٣۴ درصد تولید نسبت به سال گذشته شکل گرفته است ،بیان کرد: باید به فکر تولیدکننده بود و تسهیلاتی برای آنها در نظر گرفت. برای کاهش قاچاق باید فکر ارتقاء کیفیت تولید داخل باشیم که این کار با دلگرم شدن تولیدکننده انجام میشود.تالاری پشتی گفت: باید بتوانیم نیاز بازار داخلی را تامین کنیم و نگاهی جدیتر به توسعه بازارهای صادراتی داشته باشیم. عزم صنعتگران برای کمک به تحقق أهداف عالی باید بیش از گذشته جزم شود و برنامههای اجرایی در واحدهای تولیدی را اجرا کند.