اولین جلسه کمیسیون صادرات در سال جاری با حضور نسرین اوجاقی، دبیرکل انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران، محمدمهدی طباطبایی، دبیرکل کنفدراسیون صادرات و جمعی از نمایندگان اعضای انجمن برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران، ابتدای جلسه با بررسی مشکلات و موانع صادراتی شرکتهای صادرکننده لوازم خانگی آغاز شد. یکی از مسائل مهمی که در این جلسه مطرح شد، مشکلات پیمانسپاری ارزی بود که به گفته شرکتهای تولیدی، این موضوع بهطور قابل توجهی روند صادرات را پیچیده و دشوار کرده است. همچنین چالشهای قانونی از دیگر مشکلات مطرحشده در این جلسه بود که تولیدکنندگان معتقدند بیش از ۶۰ درصد مشکلات صادراتی کشور ناشی از خودتحریمیهای داخلی است.
در این جلسه، محدود شدن صادرات به بازار عراق نیز به عنوان یکی از مسائل مهم مطرح شد. برخی از تولیدکنندگان لوازم خانگی به دلیل تنشهای سیاسی، بازارهایی همچون سوریه را از دست دادهاند و بازار عراق نیز به دلیل ریسکهای بالای اقتصادی و سیاسی نتواسته است بازار پایداری برای تولیدکنندگان ایرانی باشد. علاوه بر این، برخی از شرکتهای صادرکننده عنوان کردند که یکی از دلایل کاهش صادراتی، عدم توانایی در رقابت قیمت با رقبای خارجی است و به همین دلیل بسیاری از بازارهای هدف خود را به رقبا واگذار کردهاند.
بنا به گفته تولیدکنندگان، یکی دیگر از مشکلات اساسی که تولیدکنندگان در امر صادرات با آن مواجهاند، تعرفههای گمرکی، مسائل لجستیکی، و هزینههای بالای حملونقل است که این عوامل منجر به کاهش رقابتی شدن کالاهای ایرانی در بازارهای صادراتی شده است. همچنین، هزینههای بالا در تأمین مواد اولیه از دیگر مشکلاتی بود که در این جلسه به آن اشاره شد.
تدوین سند توسعه لوازم خانگی
در ادامه، نسرین اوجاقی، دبیرکل انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران، همزمانی برگزاری این جلسه با چهل و چهارمین سالگرد تاسیس انجمن را به فال نیک گرفت و اعلام کرد که انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران دو هدف مهم را در سال جاری دنبال خواهد کرد. این اهداف عبارتند از توسعه صادرات لوازم خانگی و ورود فناوری لوازم خانگی به کشور.
وی همچنین خبر داد که سند توسعه لوازم خانگی با حمایت مالی اتاق بازرگانی تهران در حال تدوین است و این سند بهزودی به مرحله اجرایی خواهد رسید.
دبیرکل انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران در ادامه عنوان کرد که مزیتهای صادراتی در حوزه لوازم خانگی تنها به کالاهای انرژیبر محدود نمیشود و در حال حاضر برخی از ظروف لوازم خانگی نیز مزیت رقابتی بالایی برای امر صادرات دارند. این موضوع نیز در سند توسعه لوازم خانگی به طور کامل مدنظر قرار خواهد گرفت.
وی تاکید داشت: این جلسه که به بررسی و تحلیل مشکلات صادراتی لوازم خانگی ایران پرداخته شد، نشاندهنده نیاز فوری به ایجاد راهکارهای عملی برای رفع موانع صادراتی و افزایش رقابتپذیری کالاهای ایرانی در بازارهای جهانی است
بازار لوازم خانگی محدود به عراق نباشد
رزازی، رئیس کمیسیون صادرات، در این جلسه با بیان اینکه “با حذف پیمانسپاری ارزی، حجم صادرات لوازم خانگی قطعاً دو برابر خواهد شد”، اظهار داشت که مشکلات موجود در روند صادرات باعث شده تا بسیاری از تولیدکنندگان واحدهای صادراتی خود را تعطیل کنند. وی همچنین به مشکلات سامانه توسعه تجارت اشاره کرده و افزود که در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد اقتصاد کشور دولتی است.
رئیس کمیسیون صادرات ادامه داد که بسیاری از حوزههای تولید لوازم خانگی در حال اشباع شدن هستند و این موضوع باید به بخش صادرات منتقل شود، چراکه برخی از کشورهای همسایه ایران حتی تولیدکننده لوازم خانگی هم نیستند و این خود یک پتانسیل بالا برای صادرات است.
وی عراق را بزرگترین بازار لوازم خانگی ایران دانست و تاکید کرد که نیاز است تا بازارهای صادراتی دیگری نیز توسعه یابد، چرا که ادامه صادرات تنها به عراق باعث افزایش ریسکپذیری میشود. رزازی تاکید کرد که ما نباید تنها بازار صادراتی را به عراق محدود کنیم.