با توسعه صنعت لوازم خانگی، گسترش فضای مجازی و افزایش سطح آگاهی و انتظارات مصرفکنندگان داخلی، اهمیت تولید محصولات با کیفیت، مطابق سلیقه روز و رقابتی، بیش از پیش پررنگ شده است. لذا به تناسب این گستردگی وجود مراکز آزمایشگاهی آموزشی مستقل با امکانات و دانش روز در کنار واحدهای تولیدی بیش از گذشته اهمیت مییابد. در نتیجه، سیاستگذاری سازمان ملی استاندارد، ارگانها و انجمنهای مرتبط در تقویت و رشد چنین مجموعههایی بسیار تعیینکننده است.
در همین ارتباط، روابطعمومی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران گفتوگوی اختصاصی با محسن مداحی، مدیرعامل مجتمع آزمایشگاهی آموزشی آروین آزمای سرمد، انجام داده که در ادامه میخوانید.
aمجتمع آزمایشگاهی آموزشی آروین آزمای سرمد فعالیت خود را از چه سالی و در چه زمینهای آغاز کرده است؟
شرکت آروین آزمای سرمد پس از ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی با موضوع سیاستهای کلی توسعه بخشهای غیر دولتی از طریق واگذاری فعالیتها و بنگاههای دولتی به بخش خصوصی، از سال ۱۳۸۵ فعالیت خود را بهعنوان آزمایشگاه و مرکز آموزشی همکار سازمان ملی استاندارد ایران آغاز کرده است. این شرکت ابتدا مجوز فعالیت آزمایشگاهی خود را از اداره کل استاندارد تهران و سپس گواهی ISO/IEC 17025 را از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران دریافت کرد. زمینه فعالیت این شرکت در حوزه برق، الکترونیک و مکانیک بوده و با تمرکز بر آزمونهای ایمنی، عملکرد و مصرف انرژی، طیف وسیعی از لوازم الکتریکی خانگی و تجاری را در دامنه کاری خود قرار داده است. تجربه ۱۰ سال حضور اینجانب در آزمایشگاههای کنترل کیفیت و تحقیق و توسعه واحدهای تولیدی معتبر و همراهی جمعی از فارغالتحصیلان نخبه و جوان از دانشگاههای معتبر کشور، گرانبهاترین سرمایه بدو تاسیس این شرکت است.
تا به امروز موفق به کسب چه جوایز و دستاوردهایی شدهاید؟
به لطف خدا و تلاش تیمی کارشناسان این مجموعه، از سال ۱۳۸۵ تاکنون آزمایشگاه این شرکت ۴ مرتبه بهعنوان آزمایشگاه نمونه استاندارد استان تهران برگزیده شده و در سال جاری نیز مرکز آموزشی این شرکت بهعنوان مرکز آموزشی نمونه انتخاب شده است که بدون شک این مهم در سایه تلاش و تجربه اساتید و مدرسین میسر شده است. اجرای پروژههای مشترک با سازمان بهرهوری انرژی (سابا)، پژوهشگاه سازمان ملی استاندارد و شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی کشور نیز از دیگر تجارب ارزنده این شرکت است.
مجموعه شما در سه بخش آزمون، آموزش و مشاوره در تهیه و ساخت تجهیزات آزمایشگاهی به واحدهای تولیدی، شرکتهای بازرسی فنی، واردکنندگان کالا و سایر متقاضیان فعالیت میکند. به اهم اقدامات در هر کدام از این ۳ بخش اشاره بفرمایید.
در بخش ارائه خدمات آزمایشگاهی، علاوه بر انجام آزمونها براساس استانداردهای ملی و بینالمللی مربوطه، مطابق با درخواست مشتریان آزمونهای تکی یا اختصاصی تعریف شده و به اجرا درمیآید. خوشبختانه همکاری متقابل و اعتمادی که طی سالهای گذشته در این زمینه بین واحدهای تولیدی و این آزمایشگاه ایجاد شده است سبب شده است تا بسیاری از تولیدکنندگان لوازم خانگی جهت ارزیابی پیمانکاران و آزمایشگاههای خود از این ظرفیت استفاده میکنند.
در بخش آموزش علاوه بر برگزاری دورههای کارآموزی تئوری و کارگاهی ویژه مدیران کنترل کیفیت واحدهای تولیدی، تلاش بر این است تا آخرین تغییرات استانداردها در قالب برگزاری دورههای تخصصی آموزشی، برای پیمانکاران واحدهای تولیدی (مانند تولیدکنندگان المنت، بوردهای الکترونیکی، فن ست موتور و …) و همچنین برای تیمهای تحقیق و توسعه، طراحی مهندسی و کنترل کیفیت ارایه شود. طبعا اطلاع از چنین مواردی سبب صرفهجویی در زمان و حذف هزینههای دوبارهکاری در اصلاح یا تغییر قالب یا قطعات خواهد بود. همچنین انعطاف لازم در دورههای آموزشی با برگزاری آنها بهصورت عمومی یا اختصاصی چه در محل این شرکت و چه در محل واحد تولیدی سبب شده است تا استقبال بیشتری از آن صورت بگیرد. در سالهای اخیر موضوعات آموزش نیز تخصصیتر شده و مسائلی فراتر از استاندارد نیز به موضوعات دورهها اضافه شده است. بهعنوان مثال، در سال جاری این شرکت دورههایی با موضوعاتی مانند اصول تبرید و طراحی سیکل یخچال فریزرهای خانگی، الزامات طراحی و تست بردهای الکترونیکی، الزامات مربوط به موتورهای مورد استفاده در لوازم خانگی و … را برگزار کرده است که مورد استقبال قطعهسازان لوازم خانگی نیز قرار گرفت.
در بخش مشاوره در تهیه و ساخت تجهیزات آزمایشگاهی نیز با توجه به نیاز مشهود واحدهای تولیدی و آزمایشگاههای همکار، تیم نرمافزاری و سختافزاری بسیار باتجربه و قدرتمندی این شرکت را پشتیبانی کرده و تاکنون افتخار تجهیز آزمایشگاهها و ایستگاههای کنترل و آزمون حین فرآیند تولید بسیاری از واحدهای لوازم خانگی کشور را داشتهایم.
در حوزه کاری شما چه مشکلاتی وجود دارد؟ چه راهکارهایی جهت حل و فصل آنها پیشنهاد میکنید؟
درحال حاضر مهمترین دغدغه چنین مراکزی عدم تناسب هزینهها و درآمدهاست. سرمایهگذاری بهویژه در آزمایشگاههای تخصصی ایمنی، عملکرد و مصرف انرژی لوازم خانگی با توجه به هزینههای هنگفت تجهیزات تخصصی، هیچگونه توجیه اقتصادی نداشته و درصورت ادامه این روند بهزودی شاهد برچیده شدن بسیاری از آزمایشگاههای تخصصی و مستقل خواهیم بود. بدیهی است که حذف آزمایشگاههای مستقل و وجود تنها چند آزمایشگاه وابسته به برندهای تولیدی مطرح در آینده نزدیک مشکلاتی را برای بسیاری از واحدهای تولیدی بهوجود خواهد آورد. لذا تعریف و اجرای پروژههای مشترکی همچون بهینهسازی عملکرد و مصرف انرژی لوازم خانگی، تشریح الزامات استانداردهای ملی و بینالمللی برای کارشناسان و مدیران واحدهای تولیدی و استفاده از ظرفیت موجود در آزمایشگاهها بهویژه در بخش خدمات آزمایشگاهی و آموزش یکی از بهترین موارد استفاده از این ظرفیت بوده و منجر به ثبات و رشد چنین مراکزی میشود.
موضوع دیگر توزیع و فروش کالای غیر استاندارد در بازار و عدم نظارت و کنترل آنها در بازار لوازم خانگی است. توزیع چنین محصولاتی با استفاده از قطعات بیکیفیت یا تقلبی و با قیمت تمامشده پایینتر، رقابت برای محصولات دارای نشان استاندارد را سخت کرده و باعث شده تا هم آزمایشگاههای همکار استاندارد در ترغیب واحدهای تولیدی دارای استاندارد به ارتقا کیفیت و رعایت الزامات با چالش مواجه و هم واحدهای تولیدی استاندارد که نظام کنترل کیفیت را مستقر کردهاند دلسرد شوند. بدون شک در این راستا جهت کنترل و نظارت بر بازار لوازم خانگی و جلوگیری از فروش و توزیع محصولات غیر استاندارد، انجمن لوازم خانگی ایران و ادارات کل استاندارد استانها میتوانند نقش قابل توجهی را ایفا کنند.
چه طرحها و برنامههایی برای بهبود وضعیت شرکت در نظر گرفتهاید؟
همکاری متقابل با NGOها، از جمله مهمترین برنامههای پیش روی این شرکت است. بهعنوان مثال انجمن لوازم خانگی ایران میتواند با همکاری واحدهای تولیدی عضو خود و استفاده از ظرفیتهای آزمایشگاهی و آموزشی چنین مراکزی، اقدام به رصد بازار لوازم خانگی کند. پس از نمونهبرداری از محصولات غیر استاندارد و بیکیفیت در سطح بازار میتوان مستندات نتایج آزمون و سایر مدارک را به ادارات کل استاندارد ارجاع داد تا مطابق با قانون تولید چنین محصولاتی را متوقف کرده و یا این واحدهای تولیدی را الزام به دریافت نشان استاندارد کرد.
از دیگر طرحهای در دست اقدام، مشارکت با چند واحد بزرگ تولیدی در راهاندازی آزمایشگاههای عملکرد و مصرف انرژی لباسشویی، ظرفشویی، کولر گازی و لوازم صوتی تصویری است.
همچنین چند سالیست که با مهندسی معکوس تجهیزات تست ایمنی عملکردی انتهای خط تولید اروپایی، اقدام به ساخت و فروش این تجهیزات کردهایم. خوشبختانه استقبال خوبی از این سری دستگاهها به جهت کیفیت و قیمت مناسب آنها بهعمل آمده است و درصدد افزایش تیراژ تولید و تنوع بیشتر در طراحی چنین محصولاتی هستیم.
خدمات و ظرفیتهای قابل ارائه شرکت به اعضای انجمن صنایع لوازم خانگی ایران بهعنوان بزرگترین و قدیمیترین تشکل ملّی این صنعت چیست؟
رئوس خدمات قابل ارائه به اعضای محترم انجمن لوازم خانگی ایران به شرح زیر است:
- ارائه خدمات آزمون براساس استانداردهای ملی و بینالمللی مرتبط با لوازم خانگی
- در صادرات لوازم خانگی، با توجه به گواهی ISO/IEC 17025 این شرکت، نتایج آزمون صادره برای شرکتهای بازرسی قابل استناد است.
- بررسی وضعیت اولیه محصول طراحی شده به لحاظ انطباق با الزامات استاندارد قبل از تولید با تیراژ بالا
- بررسی و ارزیابی قطعات مهم مورد استفاده در لوازم خانگی پیش از خرید و استفاده در محصول
- بررسی دورهای محصولات تولیدی بهخصوص مواردی که آزمایشگاه واحد تولیدی فاقد امکانات آزمون است.
- ارائه خدمات آموزشی حضوری و مجازی شامل برگزاری دورههای آموزشی مورد درخواست انجمن یا واحدهای تولیدی معرفی شده توسط انجمن در محل آزمایشگاه، محل انجمن یا واحد تولیدی متقاضی و در نهایت صدور گواهی مورد تایید سازمان ملی استاندارد ایران.
لازم به توضیح است که مرکز آموزشی آزمایشگاه دارای مجوز تاییدیه آموزشی به شماره ۲۷۰۴۶۷ برای آموزش حضوری و شماره E/2/00/289446/66 برای آموزش الکترونیکی و مجازی صادره از سازمان ملی استاندارد ایران است.
- مشاوره در تهیه و تجهیز آزمایشگاههای واحدهای تولیدی و دستگاههای مخصوص تستهای کنترل مواد اولیه ورودی، حین خط تولید و تست نهایی پیش از بستهبندی برای واحدهای تولیدی عضو انجمن.
- مشارکت با انجمن و واحدهای تولیدی عضو آن در زمینه تدوین استانداردهای ملی، کمیتههای فنی مرتبط با استانداردهای بینالمللی IEC و اجرای پروژههای مشترک در زمینه بهبود عملکرد و کاهش مصرف انرژی درصنعت لوازم خانگی.
جایگاه استانداردسازی فنی در محصولات و نیز فرآیندها و زیرفرآیندهای چرخه تولید محصولات مختلف لوازم خانگی را چگونه ارزیابی میکنید؟
تغییر کیفیت محصولات تولیدی از مهمترین دغدغههای مدیران واحدهای تولیدی است. لذا استانداردسازی فرآیندها، کارکنان و محصولات تولیدی مهمترین راهکار برای جلوگیری از بروز این رخداد است. از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که استاندارد یک زبان مشترک جهانی است. بنابراین اگر تولیدکنندگان ما خود را با این زبان مشترک همراه نکنند فرصتهای ورود به بازارهای منطقهای و جهانی را از دست میدهند. همچنین با توجه به رونق فضای تولید در شرایط تحریمی فعلی و بهوجود آمدن فضای رقابتی در بازار و البته بالاتر رفتن سطح آگاهی مصرفکنندگان راهی جز پیادهسازی سیستمهای کیفیت و استقرار فرآیند استاندارد از مرحله خرید و انتخاب مواد اولیه، کنترل حین فرآیند و در نهایت کنترل محصول نهایی وجود ندارد. نکته مهم دیگر آنکه عدم توجه به استاندارد و استانداردسازی فرآیندها منجر به تحمیل هزینههای سرسامآور خدمات پس از فروش و خدشهدار شدن اعتبار یک برند تجاری و نارضایتی مشتریان در بازار کنونی خواهد شد.
چشمانداز کسب و کار خود را چگونه ترسیم میکنید؟
وجود مراکز تخصصی آزمایشگاهی و آموزشی مستقل در کنار صنایع لوازم خانگی این اطمینان خاطر را به تولیدکنندگان میدهد که همواره تیمی مجرب از کارشناسان فنی در کنار آنها قرار داشته و جهت استقرار سیستمهای کیفی و آزمایشگاهی مطابق با استانداردهای ملی و بینالمللی بهروز میتوان از آنها استفاده کرد. با توسعه صنعت لوازم خانگی، گسترش فضای مجازی و افزایش سطح آگاهی و انتظارات مصرفکنندگان داخلی، اهمیت تولید محصولات با کیفیت، مطابق سلیقه روز و رقابتی، بیش از پیش پررنگ شده است. لذا به تناسب این گستردگی وجود مراکز آزمایشگاهی آموزشی مستقل با امکانات و دانش روز در کنار واحدهای تولیدی بیش از گذشته اهمیت مییابد. در نتیجه، سیاستگذاری سازمان ملی استاندارد، ارگانها و انجمنهای مرتبط در تقویت و رشد چنین مجموعههایی بسیار تعیینکننده است.