قائم مقام مدیرعامل شرکت صنایع الکتریکی ناسیونال ایران با اشاره به وضعیت صادرات محصولات این شرکت، گفت: کالاهای ما از لحاظ کیفیت قابلیت رقابت با محصولات خارجی همرده خود را داراست، اما از لحاظ قیمت این قابلیت با توجه به هزینههای مواد اولیه و تولید مترتب بر کالاهای تولید داخل امکان رقابت بسیار ضعیف میشود. امروز بزرگترین تهدید در حوزه صنایع لوازم خانگی بهخصوص لوزام خانگی کوچک قاچاق کالای ساختهشده است و به دلیل ابعاد محصول و تنوع لوازم خانگی کوچک، قاچاق اینگونه کالاها به مراتب بیشتر از دیگر انواع لوازم خانگی انجام میشود.
عباس ابهری در گفتوگو با ایلنا، ادامه داد: متاسفانه کالاهایی که به صورت قاچاق وارد کشور میشوند؛ نه تنها به صنایع داخلی و تولیدکننده آسیب میزنند، بلکه این کالاها با کیفیتی پایین و با مواد اولیه نامرغوب و بدون استاندارد هستند. لذا برای آنکه بتوانیم با قاچاق کالا مبارزه کنیم باید بدواً بپذیریم که قاچاق خود معلول یکسری علت است که از تصمیمات و سیاستهای اشتباه ناشی میشوند. همچنین باید با راهکارها و روشهای مختلف فرهنگ خرید کالای ایرانی با کیفیت را تقویت کنیم و اینکه فرهنگ اشتباه «جنس خارجی بهتر از مشابه ایرانی آن است» را به فراموشی بسپاریم. متاسفانه با وجود آنکه اکثر شرکتهای ایرانی کالای باکیفیت داخلی تولید میکنند، بر اثر تبلیغ سوء فروشنده یا تصورات غلط قبل، مصرفکننده کالای خارجی را به دلایل نامعلوم و بدون تحقیق خرید کرده و همین مساله در زنجیره عرضه و تقاضای لوازم خانگی تاثیرگذار شده است.
ابهری با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان، گفت: هر فردی که در کشور کالایی تولید میکند با توجه به بیثباتی قیمت مواد اولیه و نوسانات بازار و تورم لجامگسیخته، قطعا مشکلات زیادی دارد. تامین مواد اولیه و حتی تهیه مواد اولیه که از داخل تهیه میشوند نیز مشکلات زیادی را برای تولیدکننده ایجاد کرده است. بهطور مثال، مواد پتروشیمی با توجه به نرخ ارز و فصول سال قیمتهای متفاوتی دارد و وقتی قیمت مواد اولیه حتی برای چند ماه ثابت نمیماند، توقع وزارت صمت برای آنکه تولیدکنندگان قیمت محصولات خود را ثابت نگه دارند، توقع به جایی نبوده و تولیدکننده چارهای جز افزایش قیمت یا برداشتن تخفیفات فروش نخواهد داشت. این درحالیست که هماکنون با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، رقابت فشردهای مابین تولیدکنندگان داخلی برای عرضه محصولات خود ایجاد شده است. همچنین بخش دیگری از این مشکلات به مقررات، قوانین و آییننامههای خلقالساعه و نقضکننده قوانین قبل یا جاری ارتباط دارد که ناشی از داشتن استراتژی معین و نقشه راه مورد تایید اجماع تولیدکنندگان در این صنعت است.
وی افزود: ما نیازی به حمایت واقعی داریم و انتظار داریم دولت در بخش سیاستگذاری راهکارهایی را ارائه کند که تولیدکننده بتواند با سرمایهگذاری اولیه خود و تایمن منابع و سرمایه درگردش لازم، بدون دغدغه در تامین مواد اولیه کالای خود را تولید کند. تثبیت نرخ حاملهای انرژی و موارد مشابه از این دست، عوامل اصلی کنترل افزایش قیمت مواد اولیه خواهد بود.
این فعال صنعت لوازم خانگی ادامه داد: ما به بهرغم افزایش قیمت مواد اولیه، گرانشدن بهای انرژی نظیر گاز و برق و مشکلات دیگر ناچار شدهایم تغییراتی در شیوه فروش کالاهای خود ایجاد کنیم که بازار رقابتیتر شود و گاها محصول با سود کمتری و حتی در برخی موارد بدون داشتن سود تجاری، عرضه میشود، ولی با توجه به شرایط اقتصادی حاضر و پایین آمدن قدرت خرید مردم، شاهد رکود قابل توجهی در بازار هستیم. حتی، توسعه راههای دیگر مانند فروش اقساطی یا شرایط ویژه برای فروش کالا هم نتوانسته است سیستم فروش و رکود بازار را ترمیم کند.
ابهری افزود: ما به هیچ عنوان علاقهای به افزایش قیمت محصولات خود نداریم، به همین جهت اگر دولت بتواند نرخ ارز را برای یک دوره یکساله ثابت نگه دارد و یا از افزایش قیمت مواد اولیه جلوگیری کند، قدرت برنامهریزی انعطافپذیرتری خواهیم داشت و متناسب با آن قیمت کالای خود را بدون تغییر نگه میداریم. اما امروز ما مجبور هستیم از سود معمول و ناچیز خود کم کرده و حتی برخی کالاها را بدون سود تجاری عرضه کنیم تا سبد کالا تکمیل شود.
وی درباره صادرات نیز اظهار کرد: در بحث صادرات مشکلات مختلفی داریم که مهمترین مشکل ما عدم مبادلات ارزی و تحریمهای بانکی است و اگر این مشکلات حل شود کاملا میتوانیم وارد بازار رقابتی شویم.