داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه به تازگی آخرین آمارهای مربوط به رشد در سال۱۴۰۲ را اعلام کرد. طبق گفته او، رشد اقتصادی سال گذشته برابر با ۵.۷درصد بوده است. محاسبات نشان میدهد با توجه به این رقم، رشد اقتصادی فصلی در زمستان سال۱۴۰۲ به ۲.۸درصد رسیده است که کمترین میزان رشد در ۸فصل اخیر محسوب میشود.
به گزارش اهام ایران از دنیای اقتصاد؛ پیش از این در گزارشی به وضعیت رشد اقتصادی نفتی اشاره کرده بود. به نظر میرسد در شرایط کنونی اثر افزایش صادرات نفت (بهدلیل گشایشهای دیپلماتیک) در رشد کاهش یافته است. بنابراین به نظر میرسد در زمستان۱۴۰۲ ماهعسل رشد نفتی به پایان رسیده است و درصورتیکه سیاستگذار خواهان تداوم رشد باشد، باید زمینه برای رشد اقتصادی با موتور جدید را فراهم کند. فراهم کردن شرایط برای افزایش سرمایهگذاری داخلی و خارجی در شرایط با ثبات، بهبود بهرهوری و استفاده از تکنولوژی میتواند عوامل موثر در بهبود رشد اقتصادی باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه بهتازگی و پس از مدتی طولانی در یک نشست خبری با اصحابرسانههای مختلف به گفتوگو پرداخت. منظور در این نشست از نرخ رشد اقتصادی ۵.۷درصد در سال۱۴۰۲ خبر داد. محاسبات «دنیایاقتصاد» نشان میدهد در صورتیکه رشد اقتصادی سالانه در سال۱۴۰۲برابر با ۵.۷درصد باشد، رشد اقتصادی فصلی در زمستان این سال برابر با ۲.۸درصد است که حاکی از افت ۲.۳ واحددرصدی این متغیر در زمستان نسبت به فصل قبل است. بررسی آمارها به ما میگوید که این رقم رشد فصلی، پایینترین میزان رشد در دو سالاخیر محسوب میشود. رئیس سازمان برنامه و بودجه پیش از این اشاره کردهبود که حدود نیمی از این رشد اقتصادی مربوط به بخش نفت و گاز بودهاست. با توجه به افت این رشد بهنظر میرسد اثر افزایش فروش نفت و گاز در سالگذشته در آمارهای رشد بهتدریج کمرنگ شدهاست.
داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه در نشست خبری خود در روز شنبه ۱۲خرداد رشد اقتصادی سال۱۴۰۲ را ۵.۷درصد اعلام کرد. با اعلام رشد اقتصادی سال۱۴۰۲ میتوان با توجه به آمارها گفت که در سه سالگذشته رشد اقتصادی کشور بیش از ۵درصد بودهاست، با این حال علاوهبر میزان رشد، باید کیفیت رشد را نیز بهعنوان یک عامل مهم مورد بررسی قرار داد. منظور پیش از این در یک گفتوگوی تلویزیونی اعلام کردهبود حدود نیمی از میزان رشد اقتصادی اخیر مربوط به رشد بخش نفت و گاز بودهاست. همچنین بررسیها نشان میدهد بخشی از رشدهای اخیر، به دلیل بهکارگیری ظرفیتهای اقتصادی کشور که در دهه۱۳۹۰ و دوره کرونا مورداستفاده قرار نگرفته، بودهاست.با توجه به این وضعیت میتوان ادعا کرد رشد اقتصادی در سه سالاخیر، اگرچه رقمی بالا را ثبت کرده اما کیفیت مناسبی نداشتهاست و مردم آنرا احساس نکردهاند.
بودجه انقباضی منظور
منظور در نشست خبری خود همچنین در رابطه با وضعیت کسری بودجه، گفت: امسال دولت تلاش کرد منابع را واقعی ببیند و براساس پیشبینیها کسریبودجه نخواهیم داشت؛ زیرا منابع ما پایدار و حدود ۲۳درصد بودجهعمومی رشد داشته که در برخی سالها این رشد به بیش از ۵۰درصد رسیدهاست. رئیس سازمان برنامه و بودجهدر رابطه با بودجهامسال یادآور شد: دولت از کسریبودجه پنهان اجتناب کردهاست، منابع واگذاری شرکتهای دولتی نصف شده و منابع حاصل از مولدسازی نیز پنجاهدرصد کاهشیافت تا منابع موهومی در بودجه وارد نشود.