[su_image_carousel source=”media: 3860″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
براستی تا چه اندازه باید عاشق باشی که هر صبحدم در تاریکی باقیمانده از شب از خانه بیرون بزنی تا به کارخانهای در ۶۰ کیلومتری تهران برسی تا جان و نیروی تازه در کالبد کارگرانی که هنوز خستگی روز گذشته درجانشان مانده بدمی و شروعی تازه داشته باشی و خم به ابرو نیاوری… .
آری چرخهای تولید و صنعت در کشوری که سالها زیرفشار تحریمهای داخلی و خارجی است وقتی اینگونه میچرخد، نوایی جز نوای عاشقی به سر ندارد.
صبح یکی از آخرین روزهای دیماه ۹۹ مهندس هاشمی، دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، به همراه مهندس لطافتی، مدیر فنی مهندسی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، و بنده مریم بیامنش مدیر ارتباطات و برنامهریزی سری زدیم به کارخانه سناتور به مدیریت مهندس یوسف فتح اللهی تولیدکننده و صنعتگر یکی از بزرگترین تأمینکنندههای قطعات اجاق گاز کشور در شهرکی که به راستی محق چنین نام ارزندهای است. بله شهرک «جنت آباد»… .
کارگران با شور و هیاهو در خط ریختهگری مشغول فعالیت بودند، به سمت واحد سنگ زنی و پرداختکاری که قدم گذاشتیم صدا به صدا نمیرسید خلاصه اینکه این همه تلاش و تکرار هرروزه آن، برای من پشت میزنشین غیرقابل تصور و غیرممکن بود. تازه فهمیدم صنعت یعنی خون دل خوردن و ذوبشدن در عشق… .
عشقی در میان جرقههای آتش بر جوانان کشور، وقتی برایشان شغل ایجاد میکنی و برای آیندهشان ثروت بزرگ انسانیت و پشتکار را… .
از بیکاری به سمت تلاش و از بیحالی به سمت پویایی، از بزه به سمت نوآوری و از شعلههای خانمانسوز اعتیاد به سمت شعلههای سرافرازی صنعت.
و چقدر زیباست این همه یکرنگی و صفا و این همه عشق و امید را در چشمان کارگران به خط شده در تولید و صنعت نظارهگر باشی… .
سناتور و همه قطعهسازان نقش مادر صنایع را دارند
واحدهای قطعهسازی از مهمترین زنجیرههای تولید محسوب میشوند یکی از قطعهسازهای بزرگ کشور ما سناتور است که در ساخت قطعات مورد نیاز کمپانیهای صاحبنام ایرانی و خارجی دستی بر آتش دارد.
با هم پای صحبتهای شیرزن این کارخانه سرکار خانم «مهندس ارقند»که تقریبا از سالهای اولیه ی تأسیس سناتور تاکنون به عنوان مهندس برجسته و متبحر و دست راست مدیریت کارخانه (مهندس افسریان) و مدیریت عامل (آقای فتح اللهی) مجموعه بوده است نشستیم.
[su_image_carousel source=”media: 3858″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
لطفا برای مخاطبان از چگونگی شکلگیری سناتور از بدو تأسیس تاکنون بگویید.
بنای سناتور ازسال ۱۳۸۶ گذاشته شد و خط ریختهگری آن، کپیبرداری از یک شرکت ریخته گری چینی بود. در واقع طی بازدیدی که آقای فتح اللهی و برادر بزرگشان از یک شرکت چینی داشتند با چیره دستی و نکته سنجی مناسبی، خط ریختهگری نیمه اتوماتیک و کاراتر را در سناتور ایجاد کردند و البته کنار آن یک واحد سنگزنی و یک سالن لعابکاری هم بنا نهاده شد. در ابتدا با تولید روزی حدود ۲۰۰دست کار شروع شد ولی در سالهای پس از آن پیشرفت قابل ملاحظهای از نظر تعداد و کیفیت و تنوع تولید حاصل گردید. در سال ۸۷ با حضور مهندس افسریان (از مدیران با مجرب و برجسته ی صنعت) و بکارگیری تخصص و تجربیات ایشان در عرصه ی تولید و مدیریت کارخانه، تغییرات شگرفی در واحد تولید ایجاد شد و تیراژ تولید و کیفیت تولید ما هم فوقالعاده بالاتر رفت و تقریبا در عرض کمتر از یک و نیم سال (در سال ۸۹) به روزی هزار تا هزار و ۲۰۰دست رسیدیم و با شرکتهای معروف و بزرگ تولید کننده ی اجاق گاز ایرانی، شروع به همکاری نمودیم. در سالهای اخیر با برنامههایی که جهت افزایش ظرفیت تولید وجود داشت، سولهسازی و افزایش وسعت کارخانه و به واسطه ی آن خرید ماشین آلات و تجهیزات بیشتر و به روزتر، ظرفیت تولید سنگکاری و ریخته گری و لعاب ما نرخ صعودی مناسبی داشته و تعداد شیفتهای کاری ما نیز افزایش یافته است. ازسال ۸۸ تاکنون تغییرات زیادی در سناتور داده شده ازجمله اینکه ما در سالهای نخست از کورههای دوار در ریخته گری استفاده میکردیم ولی اکنون حدود ۸ سال است که کورههای القایی جایگزین آن شده و هر ساله به تعداد کورهها اضافه میشود. به کمک این کورهها ذوب چدن با آنالیز یکنواخت و قابل کنترل (توسط دستگاه اسپکترومتر آنالیز مذاب) برای تولید شبکههای چدنی آماده میگردد.
همچنین به خط تولید ریختهگری هم یک سالن و خط جدید دیگر اضافه شده و اکنون هر دو سالن، در دو شیفت روز و شب مشغول بکار هستند. از نظر تعداد نیروی انسانی نیز در بخشهای مختلف ریختهگری، سنگ زنبی لعابکاری و کنترل کیفیت و واحدهای فنی مهندسی افزایش چشمگیری داشتهایم. درحال حاضر دو کوره پخت لعاب داریم ضمن اینکه در نوع لعاب و کیفیت لعاب و تأمینکنندههای آن نیز تحقیقات و بحثهای کارشناسی زیادی را پیش بردهایم و همچنان دنبال میکنیم و اکنون مراوداتمان با ترکیه جهت تامین لعاب و مواد اولیه مورد نیاز بسیار زیاد شده و تأمینکنندههای بهتری داریم.
نام سناتور از چه برگرفته شده است؟
نام این شرکت «اریس سازه پارسیان» بوده ولی به دلیل طولانی بودن این نام برای یک برند تجاری و ازسوی دیگر علاقه زیاد آقای فتح اللهی به برند و نام سناتور، اسم دیگری کنار اسم اولیه شرکت نوشتند و در حال حاضر برند سناتور پشت قطعات حک میشود و درنهایت به برند اصلی ما تبدیل شد.
فرمودید که صادرات هم دارید. صادرات سناتور از چه زمانی آغاز شد و چه میزان از تولید را شامل میشود؟
صادرات در سناتور از ۷سال پیش آغاز شد و در حال حاضر حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد از تولید سناتور، صادر میشود.
مابقی میتواند نیاز داخل را تأمین کند؟
تغییرات در تولید بصورت مداوم به در حال انجام است ولی ما تلاش میکنیم تا کار را گسترش دهیم و بتوانیم با استفاده از ظرفیتهای موجود، نیاز داخلی و خارجی را تا حد امکان تامین کنیم. گاهی تغییرات در سیاستهای اقتصادی داخلی و خارجی و تحریمها باعث ایجاد موانعی میگردد که قابل کنترل و پیشبینی نیستند. مثلا در بازههای مختلف زمانی، مواد اولیه ی پر مصرف (مانند قراضه و شمش چدن) بسیار گران و یا کمیاب میگردد و یا واردات برخی مواد اولیه (مانند لعاب چدن) بسیار دشوار میشود. کارخانه سناتور، مشکلات اینچنینی را با صرف هزینه ی بیشتر جهت دپوی برخی مواد اولیه و تاسیس دفتر بازرگانی در ترکیه تا حدی کنترل و مدیریت کرده است.
یکسری گوشیهایی اختصاصی برای کارگران داریم که درواقع با توجه به شکل داخل گوش هرکارگری شده است. از گوش کارگران قالب گرفته شده و هرکسی گوشی مخصوص به خود را دارد. با این گوشیها کارگران بخش سنگ کاری صدای بلند را نمیشنوند و فقط صدای آرام را میشنوند
درباره سالن ریختهگری توضیحاتی بفرمایید؟
در واحد ریختهگری ما حدود ۲۵۰ نفر در دو سالن و دو شیفت کاری مشغول بکار هستند و تنوع تولیدمان هم در هر شیفت ۱۴ قالب در روز است یعنی در دو شیفت کاری میتوانیم بیش از ۲۸ نوع قالب مختلف در ریخته گری داشته باشیم.
در خط ریختهگری سناتور ما میتوانیم کار را حتی با تیراژهای پایین یعنی از صد تا ۲۰۰دست نیز تولید نماییم. البته هرچه تیراژ تولید از یک یا چند نوع قالب بالاتر باشد در فرآیند ریخته گری به نفع تولید ماست، ولی مشتریان ما زیاد هستند و تنوع قالبها و اجاق گازهایشان هم بالاست. از این رو خط ریخته گری ما با انعطاف بالایی که در تنوع تولید دارد، نیاز مشتریان را تا حد زیادی پوشش داده است. همچنین کورههای القایی و کنترل مداوم آنالیز مذاب و ماسه مورد نیاز در فرآیند ریخته گری در آزمایشگاه مجهز سناتور تأثیر به سزایی در کیفیت ریخته گری شبکههای چدنی سناتور دارد. در این راستا حتی ما با شرکتهای تولید کننده ی لعاب، که تامین کننده ی لعاب مصرفی ما هستند، مشارکت و همکاری نمودهایم تا ایشان لعابی که همخوانی با آنالیز و نوع چدن ما دارد را برای سناتور تولید و آماده کنند.
بر اساس سفارشهایی که میگیرید طراحی قالب انجام میشود؟
مدلسازی ما معمولا بر پایه طرح خود مشتری است؛ اما یکسری قالبهای عمومی هم داریم که هر شرکتی درخواست کند قطعات تولیدی این قالبهای عمومی را در اختیارش قرار میدهیم. قالبهای عمومی را اکثرا خودمان طراحی کردهایم، ولی قالبهای اختصاصی معمولا طراحی خود شرکتهاست و ما این طرحها را فقط برای همان شرکت تولید میکنیم و به شرکت دیگری ارائه نمیدهیم. تنوع قالبها در کارخانه سناتور بسیار زیاد است و برای برخی شرکتهای بزرگ حتی ممکن است این تعداد تنوع به حدود صد نوع قالب هم برسد که با توجه به نیازشان برای ایشان قالبسازی میکنیم. در واقع مشتری خواستهاش را به صورت یک ایده در ذهن یا نقشه شماتیک و یا طرح و نقشه سه بعدی مشخص ارائه میدهد، سپس نقشه طرح توسط طراحان وکارشناسان سناتور طراحی شده و یا تغییرات مورد نیاز روی نقشه طرح اعمال میشود و در اختیار مشتری قرار میگیرد و مشاورههای لازم توسط کارشناسان طراحی فنی مهندسی سناتور به مشتری داده میشود. پس از تأیید طرح توسط مشتری، قالب مورد نیاز ساخته میشود. نمونه اولیه از قالب ریختهگری و برای مشتری ارسال میگردد و مشتری روی آن نمونه نظراتش را عنوان میکند. اگر تغییراتی مد نظرش باشد اعمال میشود و پس از تأیید نمونه نهایی توسط مشتری، پروسه تولید انبوه آغاز میشود.
چه تعداد نیروی انسانی در این واحد تولیدی فعالیت دارند؟
هم اکنون حدود ۶۰۰ نفر در کارخانه و دفتر تهران سناتور مشغول بکار هستند.
روزانه تولیدتان را هم میفرمایید که چقدر است؟
تولید روزانه سناتور حدود ۵۰۰۰ دست تولید شبکه برای هر ست اجاق گاز است که میشود حدود ۲۰هزار عدد شبکه چدنی.
با چه شرکتهایی همکاری و فعالیت دارید؟
شرکتهای داخلی اگر بخواهم بگویم که اکثرا با برندهای معتبر داخلی مانند شرکتهای گرانقدر اخوان، استیل البرز، اسنوا، البا گاز، داتیس و اسنوا و… افتخار همکاری در سالهای اخیر را داشته و داریم. در خصوص شرکتهای خارجی هم میتوانم به شرکت گلم گاز ایتالیا و بسیاری از شرکتهای ترکیهای مانند آرچلیک، ایزالبا، سیمفر، فماش و… و چند شرکت از کشور ازبکستان را اشاره نمایم.
با این حجم کار، فرصت میکنید که سفارشها را سر موقع تحویل بدهید؟
غالبا بله ولی گاهی در بعضی بازهها با مشکلاتی مواجه میشویم. ما ۳۵ تا ۴۰درصد تولید خود را برای شرکتهای داخلی گذاشتهایم ولی زمانی که بازار نامتعادل داخلی بدون پیش زمینه قبلی بسیار داغ میشود و مشتریان به صورت غیر منتظره و برنامهریزی نشده سفارششان را در بازه زمانی کوتاه افزایش میدهد ما با مشکلاتی در خصوص ارائه به موقع سفارش به مشتریان روبرو میشویم که گاها در چنین بازههای زمانی ما درصد صادرات و تولید داخل را کمی تغییر میدهیم تا بتوانیم رضایت مشتریان گرانمایهمان را تا حد امکان برآورده نماییم.
ما حتی برای مشتریان خارجی نیز با مشکلات زیادی از تولید و ارائه به موقع و چگونگی ارسال کالا و دریافت به موقع بار توسط ایشان روبرو هستیم. مثلا بحران کرونا که دردسرساز شد. حدودا ۳۰درصد از شرکتهای خارجی طرف همکاری با ما، که فقط سناتور تأمینکننده ایشان میباشد، در زمان بحران کرونا با مشکلات زیادی مواجه شدند و مابقی هم که قطعات مورد نیازشان را علاوه بر ما از کشور چین و یا ترکیه تأمین میکنند، در زمان بحران کرونا با مشکلاتی مواجه شدند. شرکتهایی که علاوه بر ما، از چین نیز قطعه میگرفتند در دوران اولیه شروع کرونا تمایل داشتند همه خریدشان را از سناتور انجام دهند که این امر برای ما امکانپذیر نبود. همچنین در بازههای زمانی که ارسال بار زمینی با مشکلاتی مواجه میشود و به علت محدودیتها و تحریمها محموله در گمرک میماند و به موقع به دست مشتری نمیرسد، دچار مشکلاتی میشویم. در زمان تغییرات جهانی و بحرانها، عمدتا شرکتهای خارجی میخواهند که همه محصولاتشان را ما برایشان تأمین کنیم که در چنین برهههایی ما به مشکل میخوریم.
واحدهای قطعهسازی از مهمترین زنجیرههای تولید محسوب میشوند یکی از قطعه سازهای بزرگ کشور ما سناتور است که در ساخت قطعات مورد نیاز کمپانیهای صاحبنام ایرانی و خارجی دستی بر آتش دارد.
الان چندتا خط ریختهگری دارید؟
دو خط ریختهگری داریم که هر کدام در دو شیفت کار میکنند.
درباره واحد سنگزنی هم توضیحاتی میفرمایید.
سنگزنی تقریبا کاملا اپراتوری و کار دست است و بجز ریختهگری که کار سخت و صنعت مادر است، سختترین و انرژی برترین واحد کاری ما، سنگزنی محسوب میشود. چون قطعات مختلف هستند و طراحیهایشان با یکدیگر متفاوت است و نمیتوان این بخش را به دستگاهها سپرد و مکانیزه کرد، پس مجبوریم آن را به اپراتور بسپاریم. ازسوی دیگر باید گفت که تقریبا بیشترین تعداد نفرات کاری ما در واحد سنگ زنی حضور دارند که باید تک به تک و جز به جز کل قطعهها را سنگ زنی کنند. این واحد همچنین جزء پرهزینهترین واحدها از نظر دستمزد کارگری هم به حساب میآید و هم پرچالشترین واحد ما محسوب میشود. ما وقتی درخواست استخدام نیروی کار داریم شاید درواحد لعاب و ریخته گری راحتتر استخدام انجام دهیم ولی چون سنگ زنی یک کار فنی و سخت است، استخدام و نگهداری نیرو در این واحد برایمان دشوارتر میباشد. علاوه بر آن آموزش و نگهداری نیروهای خبره هم بسیار مشکل است.
لطفا بگویید که تعریف شما از سناتور چیست؟
من سناتور را یک شرکت مادر میبینم و درواقع همیشه سناتور برای من یادآور مادر خانواده است. هرچند ریخته گری صنعت مادر است ولی سناتور تقریبا در صنعت اجاق گاز و… جزو صنایع مادر محسوب میشود یعنی سختترین مشاغل را در خود دارد و هم باید قطعاتی از دل آن بیرون بیاید که ظریف و زیبا باشند و خانواده را سربلند کنند. یعنی همانطور که مادر بیشترین زحمات را میکشد و بالاترین آسیبها را هم میبیند تا فرزندش به ثمر بنشیند و آیندهای روشن داشته باشد که باعث افتخار گردد، سناتور هم همین است؛ تمام مشکلات را چه در فرآیند تولید و چه مشکلات عمدهای که در حوزه صنعت، جامعه و اقتصاد ما درحال حاضر وجود دارد را باید تحمل کند و در کنار همه ی این مشکلات، یک محصول زیبا و شکیل تحویل شرکتها بدهد. مصرفکننده خانگی هرگز سناتور را نمیبیند و نمیشناسد ولی محصول مشتری را که سناتور با افتخار بر روی آن میدرخشد را میبیند و اظهار نظر میکند. افتخار سناتور در واقع افتخار مشتریانش و مطرح شدن آنها میباشد.
کارگران چندساعت کار میکنند؟
ساعت کاری آنها از۷صبح تا ۶ بعدازظهر است و البته یک ساعت هم ساعت ناهار و استراحت دارند. درکل میتوان گفت که حدود ۱۰ساعت در طول روز کار میکنند. در شیفت شب هم حدود ۹ ساعت کار میکنند.
در قسمت سنگزنی و ریختهگری سرو صدا بسیار زیاد است به لحاظ سختی کار و برای سلامت کارگران برای آنها چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟
ما یکسری گوشیهایی اختصاصی برای کارگران داریم که درواقع با توجه به شکل داخل گوش هرکارگر ساخته شده است. کمپانی سازنده گوشیهای ایر مولد ابتدا از گوش کارگران قالب گرفته و گوشی مناسب با هر کارگری را میسازد و هر فرد گوشی مخصوص به خود را دارد. این گوشیها صداهای بلند و آزار دهنده (دسیبل بالا در فرکانسهای مختلف) را به محدوده مجاز برای شنوایی کاهش میدهد. اما این گوشیها باید مراقبت شوند یعنی مدام باید شسته و هر روز پاک شوند ولی کارگران در سیکل کاریشان خیلی به نظافت خودشان توجهی نمیکنند و این موضوع ممکن است به آنها آسیب بزند ولی ما نهایت تلاشمان را انجام دادهایم. ضمن اینکه واحد ایمنی و بهداشت (HSE) در سناتور با دو کارشناس به صورت تمام وقت در طول هفته مشغول به فعالیت هستند.
در بخشی هم قطعات مورد بررسی قرار میگیرند که اگر نیاز باشد آنها را مجددا به کوره بازگردانید روزانه چقدر چنین مواردی را دارید؟
ما در هریک از سه واحد ریختهگری، سنگزنی و لعاب، واحد کنترل کیفیت جداگانه و اپراتورهای کیفی داریم که همه آنها در هر واحد صد درصد قطعات را چک میکنند. اگر یک قطعه مشکلدار از ریختهگری تا لعاب را طی کند و درنهایت متوجه شویم که مشکل داشته است و باید ضایعات گردد، هزینه زیادی به ما تحمیل میشود. به همین دلیل هم، همه قطعات در هر واحد باید کنترل ظاهری شده و در صورت تأیید به واحد بعدی منتقل شوند.
ما ضایعات تولیدی زیادی هم داریم که بیشترین آن مربوط به واحد ریختهگری میباشد. به طور متوسط ما روزانه حدود ۱۲ درصد ضایعات در فرآیند تولید داریم و حدود ۵ تا ۶ درصد دوباره کاری که شامل سنگزنی مجدد و یا لعاببرداری و پوششدهی لعاب مجدد هستند.
[su_image_carousel source=”media: 3861″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
قطعاتی که پوشش لعاب دارند در صورت ضایعات و ذوب مجدد در کوره مشکلی در بخش ذوب ایجاد نمیکند؟
خیر. دمای پخت لعاب چدن تا حداکثر ۷۸۰ درجه سانتیگراد است ولی دمای ذوب در کورههای القایی تا ۱۴۰۰درجه سانتیگراد میرسد و از این بابت هیچ مشکلی ایجاد نمیشود.
دررابطه با خطوط تولیدتان صحبت دیگری دارید که برای مخاطب جذاب باشد؟
ما درحال ایجاد یکسری تغییرات اساسی در سناتور هستیم. خیلی از شرکتهای بزرگ گاها بخشی از کارهای خدماتی یا کارهایی که کنار کارشان میتوانند واگذار کنند را به پیمانکاران یا شرکتهای دیگری واگذار میکنند. ما تنوع تولید زیادی داشته و داریم. خط ریختهگری کنونی کارخانه برای ما و مشتریانمان بسیار مناسب است ولی با توجه به این که ظرفیت تولید ریختهگری ما پاسخگوی نیاز داخل و خارج نیست و همچنین ظرفیت واحدهای سنگزنی و لعاب ما بیشتر از ریختهگری است، به همین خاطر در کنار ریختهگری شرکت سناتور که در حال فعالیت در زمینه ریختهگری است ریختهگریهای بزرگ دیگری که دستگاههای دیزاماتیک دارند و میتوانند کار تولید شبکههای چدنی را انجام دهند برای ما این عملیات را انجام میدهند. ما قالبهایی برای این شرکتها ساختهایم که در کنار کار تولیدی ما، قطعاتی را نیز از آنها دریافت نماییم. ولی معمولا چون خطوط ریختهگری دیزاماتیک تیراژی میزند و نمیتوانند تنوع تولید بالایی داشته باشند ما قالبهایی که تیراژ تولیدشان زیاد است یا قالبهای عمومی ما هستند را به شرکتهای محترمی که خط ریختهگری دیزاماتیک دارند میدهیم و ایشان قطعات پرتیراژ ما را با آنالیز مشخص و کیفیت سطحی مورد نظر سناتور تولید نمایند و پس از آن این قطعات در سناتور سنگزنی و لعاب میشوند.
جمله پایانی؟
در سالهای اخیر صحبتهای زیادی در حمایت از تولید میشود ولی همه صنعتگران به عملها و کارهایی که در این خصوص انجام میشود توجه دارند نه فقط صحبتهای شفاهی، در واقع تبلور صحبتهای حمایت از تولید باید با ایجاد زیرساختهایی در شهرکهای صنعتی و یا تنظیم قوانینی که بستر تولید و ارزش افزوده و صادرات را در صنعت فراهم نماید، مشخص گردد. معمولا صحبتها در خصوص حمایت از تولید است ولی تبلور آن در بخش بازار خرید و فروش و واسطهها و واردات و… که دستی در تولید ندارند و مواردی غیر تولید هستند، دیده میشود. امید است شعارهای حمایتی روزی به عمل تبدیل شوند و تولید که قلب تپنده کشور است همیشه زنده و سلامت باشد.
[su_image_carousel source=”media: 3859″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]