معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان، با بیان اینکه ۱۰هزار شرکت دانشبنیان در کشور وجود دارد، گفت: ۷۰ درصد شرکتهای نوپا با درآمدی کمتر از ۵ میلیارد تومان هستند و تنها ۱۰ درصد شرکتهای دانشبنیان
به گزارش اهام ایران، رئیس کمیسیون کسبوکارهای نوین و دانشبنیان اتاق ایران، گفت: معاونت علمی ریاست جمهوری به ورود شرکتهای دانشبنیان به بازار نوآفرین کمک کند.
محسن میرصدری، در نشست کمیسیون کسبوکارهای نوین و دانشبنیان اتاق ایران، ادامه داد: با عملیاتی شدن این امر، تعداد زیادی از شرکتهای دانشبنیان میتوانند از این محل تأمین مالی شوند.
او تأکید کرد: باید در این زمینه اقدامات به نحوی پیش برود که معاونت علمی تصمیمگیرنده اصلی باشد. در حال حاضر در جلسات هیات بررسی بازار نوآفرینی، نماینده معاونت علمی حضور دارد اما خواسته ما این است که همانند اعتبار مالیاتی، صفر تا صد این موضوع را معاونت علمی به عهده بگیرد.
شرکتهای دانشبنیان نوپا، مورد ارزیابی مجدد قرار بگیرند
میرصدری با اشاره به وجود ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان در کشور، افزود: ارتقا رده شرکتهای دانشبنیان مهم است. ضرورت دارد در یک ارزیابی مجدد شرکتهای دانشبنیان نوپا بررسی شوند که آیا اساساً وجود خارجی دارند و مشغول فعالیت هستند یا صرفاً در حد اسم در آمار ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان حضور دارند.
رئیس کمیسیون کسبوکارهای نوین و دانشبنیان اتاق ایران، اظهار کرد: هدف اصلی این کمیسیون، تجمیع و یکپارچهسازی مسائل شرکتهای دانشبنیان است تا بتوان این مسائل را با صدای واحد به گوش دولت برسانیم. ما تلاش میکنیم سهم شرکتهای دانشبنیان از اقتصاد را افزایش دهیم.
درآمد ۲۴۵ همتی شرکتها از محل فروش محصولات دانشبنیان
تورج امرایی، معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان در معاونت علمی ریاست جمهوری، نیز با بیان اینکه یکی از برنامههای اصلی این معاونت، ارتقا شرکتهای دانشبنیان نوپا به شرکتهای نوآور و فناور است، گفت: از ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان، ۷۰ درصد آنها شرکتهای نوپا هستند و درآمد آنها زیر ۵ میلیارد تومان است. از این تعداد نیز حدود ۵۰ درصد درامدشان نزدیک به صفر است.
او ادامه داد: اگرچه در سال ۱۴۰۲ مجموع فروش شرکتهای دانشبنیان ۹۸۰ همت (به ارزش امروز معادل ۱۵۰۰ همت) بوده است، اما فقط ۲۴۵ همت آن مربوط به فروش محصولات دانشبنیان بوده است. این یعنی ۱۷ هزار محصول دانشبنیان تأییدشده در معاونت علمی، ۲۴۵ همت فروش داشتهاند. این رقم با پیشبینی رشد ۷ درصدی اقتصاد دانشبنیانها در برنامه هفتم فاصله زیادی دارد و کمتر از یکسوم این عدد است.
امرایی، افزود: در سال ۱۴۰۲ صادرات شرکتهای دانشبنیان، ۲.۵ میلیارد دلار بوده که از این میزان فقط نیم میلیارد دلار مربوط به صادرات محصولات دانشبنیان بوده است.
او به اولویتهای معاونت علمی در دولت چهاردهم اشاره کرد و گفت: اولویت اول ما کیفیت ۱۰ هزار شرکت دانشبنیان است. عمدتاً شرکتهای فناور در اقتصاد کشور سهم دارند که تعداد آنها حدود ۱۰ درصد شرکتهای دانشبنیان است.
او ادامه داد: هدف دیگر رسیدن به عدد ۳۰ هزار شرکت دانشبنیان تا پایان ۱۴۰۷ است. توسعه شرکتهای دانشبنیان از نظر کمی و کیفی در مواردی که در آنها ضعف داریم از اهداف دیگر ماست. اگر ۱۷ هزار محصول دانشبنیان را در ۹ حوزه فناوری تقسیمبندی کنیم در برخی حوزهها به ازای تعداد ردیف فناوری آن حوزه آمار خوبی داریم. مثلاً در زمینه IT و ماشینآلات پیشرفته به ازای هر ردیف فناوری که در فهرست کالا و خدمات دانشبنیان تأیید کردیم، عددی حدود ۱۰ وجود دارد. یعنی به ازای هر ردیف فناوری که در این بخش تعریف کردهایم ۱۰ محصول دانشبنیان ایجاد شده است. در بعضی از حوزه اما این عدد ۵ یا کمتر است. بنابراین رویکرد ما این است که تولید کالای دانشبنیان یا کالای راهبردی مورد نیاز مردم را در قالب زنجیرههای فناوری تقویت کنیم.
امرایی با بیان اینکه برای توسعه شرکتهای دانشبنیان، منابع معاونت علمی محدود است، اظهار کرد: در کنار منابع صندوق نوآوری و شکوفایی، یک منبع خیلی خوب و دائمی برای تأمین مالی دانشبنیانها، استفاده از ظرفیت اعتبار مالیاتی ماده ۱۱ قانون توسعه تولیدات دانشبنیان است. هم در قالب تحقیق و توسعه و هم در قالب سرمایهگذاری در شرکتهای دانشبنیان و هم در قالب سرمایهگذاری در صندوقهای پژوهش فناور یو صندوق نوآوری و شکوفایی میتوان از این منابع استفاده کرد.
منبع؛ اتاق ایران