گزارش جلسه:
نهمیــــن جلسه کمیسیون صــادرات انجمن صنایع لوازمخانگی ایران، در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران و با حضور خانم مهندس مریم خزاعی؛ معاون سیـاستهای اقتصادی اتاقتهران در تــــاریخ ۲۲ دیماه برگزار شد.
در این جلسه آقای دکتر حبیباله انصاری؛ دبیرکل و رئیس ستاد برنامهریزی و اجرایی انجمن، رفع موانع تولید را رأس کلیه فعالیتهای انجمن عنوان کرد و آزادسازی قیمتها را بعد از پنج ماه فعالیت مستمر و تلاش مصرانه از دستاوردهای مهم این تشکل بیان نمود.
وی با اشاره به جلسات متعدد در وزارت صمت، شورای گفتگوی دولت و بخشخصوصی در اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و تهران، گفت: مهمترین بحث در جلسات، صادرات بوده است و ریشه صادرات در تولید است که متأسفــــانه به دلیل فاصلهای که بین صنایع بالادستی پتروشیمی، فولاد، مس و … با صنایع پاییندستی به وجود آمده، تولید با شرایط سختی مواجه شده است.
وی ادامه داد: به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و تورمی که در بازار به وجود آمده، در تعامل با وزارت صمت به دنبال کاهش قیمت مواداولیه تولید، حل مشکلات ثبت سفارش و تخصیص ارز نیمایی هستیم و قطعاً این مجموعه فعالیتها به نتیجه نیز خواهد رسید.
وی افزود: اقتصاد ایران به شدت بیمار است و باید حل مشکلات برحسب فوریت و ضرورت انجام شود.
در ادامه خانم مهندس مریم خزاعی؛ معاون سیاستهای اقتصادی اتاقتهران، پتانسیل صادراتی لوازمخانگی را با توجه به گزارشهای انجمن مثبت ارزیابی نمود و جهت حل مشکلات صـــادرات واحدها، خـــواستار احصاء مشکلات شرکتها به صورت پروژهای و موردی شد و از مدیران و کارشناسان صادراتی درخواست کرد تا برای افزایش صادرات محصول شرکت متبوعشان، دقیقاً بیان کنند
با چه مشکلی مواجه هستند و مصادیق آن را به صورت کامل و شفاف ذکر و در کنار آن پیشنهاد ارائه کنند و حمایت و پشتیبانیهای مورد نیاز ذکر شود.
سپس خانم شراره کامرانی؛ معاون برنامهریزی، اجرایی و ارتباطات انجمن، فرصت تعاملی انجمن با سازمانهای متولی و نیز اهتمام اتاق تهران در طرح و پیگیری مسائل صنعت لوازمخانگی را، فرصتی مغتنم شمرد و از حاضران در جلسه درخواست کرد تا موارد به صورت موردی و ریز و بر اساس مواجهه شرکتها با مسائل بیان شوند تا با شناخت دقیق مسائل و گلوگاههای اصلی، امکان پیگیری و رفع مسائل به کمک سازمانها از جمله اتاقتهران به صورت دقیقتری فراهم شود.
وی در ادامه سخنانش، بازار سوریه را یکی از بازارهای بکر صادراتی عنوان کرد و گفت: دولت سوریه به دلیل حمایت از تولیدات داخلی خود، واردات کالاهای نهایی (CBU) را به این کشور ممنوع کرده و این قانون برای همه کشورها اجرا شده است و حضور کالای ساخته شده در بازار این کشور، قطعاً به صورت قاچاق بوده و اطلاعات در این خـــصوص حتماً باید به صورت صحیح و درست رد و بدل شود.
در ادامه آقای دکتـر محمـود استقلال؛ رئیس کمیسیون صادرات انجمن، یکی از استراتژیهای شرکتها را تولید در بازار هدف عنوان کرد و گفت: بهتر است به جای صــــادرات کالای نهایی به کشــورهای مقصد، بخشی از تولیدات در بازارهای هدف انجام گیرد. وی عنوان کرد به جای جنگ قیمتی با چین و جنگ در کیفیت محصولات با ترکیه باید به فکر تولید مشترک با آنها بوده و به صورت همکاری با آنها در زمینههایی که مــزیت نسبی وجود دارد تولید و صادرات انجام گیرد.
وی صدور بخشنامههای متعدد را معظل بزرگی بر سر راه تولید و صادرات عنوان کرد و برنامهریزی و طرحهای ۳ساله صادراتی را بسیار مهم ارزیابی کرد.
آقای دکتر استقلال در ادامه از اتاق تهران درخواست کرد، سازوکاری اندیشیده شود تا صادرات و فروش به کشورهای همسایه با اطلاع تولیدکننده باشد که اگر نیازی به خـــدمات پسازفروش باشد و یا اینکه فروش در کشور هدف با برند دیگری توسط تولیدکننده انجام میگیرد، به نحوه ممکن و شایستهای قابلیت رویایی و رفع مشکل باشد.
در ادامه خانم ســـارا عقیلی از شرکت آبسال، ارسال کالاهای بی کیفیت به عراق با مهر استاندارد تقلبی را از مشکلات بزرگ حال حاضر صادرات شرکتهای نامی عنوان کرد و از دستاندرکاران درخواست نمود تا جلوی صادرات این کالاها به عراق گرفته شود.
سپس آقای عباس رفیعی؛ مدیرفروش و صادرات شرکت تکران مبرد، برگشت ارز و تعهد ارزی را از موانع مهم پیشروی صادرات عنوان کرد و گفت: متأسفانه قدرت رقابت با محصولات چینی در بازارهای عراق و افغانستان بسیار سخت شده و از طرفی قوانین دست و پاگیر داخلی از جمله تعهد ارزی و یا واریز به سامانه نیما بسیار مشکل ساز شده است؛ به نحوی که فروش ریالی به عراق را با خرید ارز آزاد و واریز به سامانه نیما انجام دادهایم. این مجموعه عوامل باعث شده است تا فروش به صورت داخلی انجام شود و عملاً صادرات شرکت به صفر رسیده است. نکته دیگر اینکه، در فروش داخلی هم مالیات بر ارزشافزوده ۹درصد توسط خود شرکت پرداخت میشود و دیگر نه توان رقابت در بازارهای هدف را داریم و نه اینکه میتوانیم قیمتها را در حالت ثابت نگه داریم و مجبور به افزایش قیمتها هستیم؛ با افـــزایش نرخ ارز نیمایی به حدود ۱۰الی ۱۱ هزار تومان، نزدیک شدن به شب عید، کاهش سطح تولید و حتی تهیه مواداولیه، توان کاهش قیمت محصولات را نداریم و مجموع این عوامل باعث افزایش قیمتها میشود.
در ادامه آقای محمدحسن خوش مشربان؛ کارشناس بازرگانی شرکت انرژی، صادرات را انتهای زنجیره تولید عنوان کرد و گفت: اگر تولیدی نباشد نمی توان صادرات انجام داد و این مهم در گرو تولید با کیفیت، سازوکارها و زیرساختهای اساسی در تولید است که متأسفانه هرروز با دستور العملهای جدید و مصوباتی که ارائه میشود، تولید با مشکل مواجه میشود و انتقال ثبت سفارشها به استان بدون زیرساخت لازم و آموزش به کارشناسان استانی، عملاً تولیدات را با وقفه مواجه کرده است. وی افزود: در خصوص برگشت ارز نیمایی و تعهد ارزی ایجاد شده، بهتر است فشار بر شرکتهای دولتی و خصولتی که حدود ۸۰ درصد اقتصاد را دربر گرفتهاند، اعمال شود و ۲۰درصد باقیمانده بخشخصوصی از این تعهدات مبرا شود.
در ادامه جلسه آقای حسین براتی؛ مدیرفروش و صادرات شـــرکت سولان سبز، ایجاد زیرساختهای سیاسی در عراق و سوریه را مهمترین عامل در بهبود روابط تجاری و صادرات به این دو کشور عنوان کرد و گفت: متأسفانه فرصتهای طلایی صادرات در حال از بین رفتن هستند و در صورت ایجاد زیرساختهای سیاسی به خصوص در عراق میتوان صادرات را به ارقام چندبرابری رساند.
سپس آقـــای کامیار فتحی؛ مدیر توسعه بازار شرکت مادیــــران، ناتوانی در تأمین قطعات برای پوشش بازار داخلی و انتقال وجه از طریق بانکها را بزرگترین دغدغه شرکتها عنوان کرد.
آقای احسان کاظمــی؛ معاون فروش و بازاریابی گروه صنعتی ناباستیل نیز از نبود زیرساختهای لازم صادراتی و تأمین مواداولیه برای تولید و همچنین نوسانات ارزی به عنوان بزرگترین مشکلات صادراتی یاد کرد.
آقای محمدرضا علیپور؛ مدیر صادرات شرکت پاکشوما، مباحث ارزی، مشکلات حملونقل، نبود زیرساختهای صادراتی از جمله صنـــدوق ضمـــانت صادرات، وزارت امورخارجه، سازمان توسعه تجارت، ضعف عملکرد بانکها در عملیات بانکی را از مهمترین مشکلات صادراتی عنوان کرد. وی گفت: صادرات زنجیره نهایی از چرخه تولید تا فروش است و لازم است زنجیرههای اولیه تأمین و تهیه مواد و تولید، مورد بازنگری جدی قرار گرفته و به نحو شایستهای اصلاح گردند.
سپس خانم فائــــزه شاه میرزایی؛ کارشناس صادراتی شرکت دمنده، مشکلات پرداختها و نبود صرافیهای معتبر در روسیه برای نقل و انتقال پول را از چالشهای پیش روی شرکتها عنوان کرد.
آقای سید سعید موسوی؛ مدیرفروش و صادرات شرکت لوازمخانگی پارس، ارسال محصولات بیکیفیت و ارزان قیمت بی نــــام و نشان را از جملـــه مشکلات بزرگی عنوان کرد که در آینده برند ایران را در کشورهای هدف به خصوص عراق به خطر میاندازد.
سپس آقای امیر هوشنگ آجیلی؛ مدیر پروژههای تأمین شرکت بوتان، برند ملی و حفظ آن را از موارد مهمی دانست که نباید تحت تأثیر صادرات محصولات بی کیفیت و بی نام و نشان به آن خدشهای وارد شود؛ چرا که هرگونه خدشه در آن باعث اثر مستقیم در سایر محصولات حتی محصولات با کیفیت هم میشود.
وی در ادامه تعـــرفههای بالای واردات بـــرای برخی محصـــولات، ارزشگذاریهای بعضاً نادرست صادراتی برای محصولات، بــــرگشت ارز طی ۳ماه و پــرداخت مابهالتفاوت گمــرکی برخی از محصولات این شرکت را از جمله مهمترین موانع صادراتی دانست. وی همچنین عدم تخصیص ارز به علت عدم امکان ثبت سفارش برای کالاهای ورود موقت جزء مشکلاتی یاد کرد که علی رغم پیگیریهای زیاد جهت رفع این مشکل هنوز باقی مانده است و عدم تأمین و تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی؛ علی رغم اینکه کالاهای آنها در اولویت یک بوده، پروسه زمانبر تأمین ارز، عدم تخصیص ارز برای ثبت سفارشهای بالای ۱۰۰ میلیون یورو و منع واردات اقلام ضروری که تولید با کیفیت داخلی ندارد و واردات آنها نیز ممنوع شده است و موجب پایین آمدن کیفیت محصولات و بالا رفتن قیمتها میشود ازجمله عمده مسائل تولید عنوان کرد.
وی ضمن اشاره به تحریمهای اعمال شده و قطع همکاری با کشورها، مشکلات در تهیه و تأمین مواداولیه، انتقال پول و حملونقل را مشکلاتی اساسی دانست و اقدام سریع در خصوص حل این مشکلات را ضروری عنوان کرد.
آقای آجیلی ایجاد زیرساختهای لازم همراه با پشتیبانی و ارائه خدمات مناسب در خصوص سیستم یکپارچه جامع و نیز استانی شدن ثبت سفارشها را بسیار مهم خواند و درخواست کرد علاوه بر موارد فوق، سوبسیدها و معافیتهای مالیاتی صادراتی به دلیل جذابیت هم بیشتر شوند و هم اینکه در آخرین حلقه فروش و صادرات قرار نگیرند.
سپس آقای محمد حسین تهرانچی؛ رئیس هیأتمدیره شرکت نانیوا، حل مشکلات سیاسی را در اولویت همه امـــور دانست و گفت: مطالبات سیــاسی، حل مشکلات بانکی و نیز موضوع FATF، قوانین متعدد و بعضاً متناقض وضع شده در ماههای اخیر برای صادرات و واردات، قوانین سلبی و تعزیراتی به جای قوانین جذبی از جمله مسائلی هستند که بــــاید مورد توجه جدی سیاست مداران و دولتمردان قرار گیرد؛ چرا که تولید به شدت در معرض خطر قرار گرفته و تا تولیدی صورت نگیرد، صادراتی هم در کار نخواهد بود. وی مشکلات داخلی از جمله زمانبر بودن ثبت سفارشها و رسیدگی به آنها، تهیه مواداولیه و نوسانات نرخ ارز را از جمله چالشهای مهم این مسائل در کنار مسائل و تحریمهای جهانی را در گرو حل مشکلات سیاسی و اعتماد دولت به بخشخصوصی عنوان کرد.
وی درخصوص تهیه ارز صادرکنندگان نیز گفت: ارز صادراتی و نیز تهیه ارز از صرافیها بسیار سخت شده و گاهاً ناممکن است؛ چرا که درخصوص پرداخت مالیات و نیز صادراتی که به اسم اشخاص دیگر و یا صادرکنندگان دیگر انجام شده است، ابهامات و مشکلاتی به وجود آمده است.
در ادامه آقای مهران عباس زاده؛ مدیر صادرات شرکت پاکشوما، کیفیت کالاها را مقدم بر فاکتورهای دیگر در فروش عنوان کرد و گفت: باید کالاهای با کیفیت ولو با قیمت بالا تولید کرد و آنها را به مشتریان قدرتمند و قوی فروخت.
وی مشکلات کشتیرانی و حملونقل دریایی و استفاده از حق پرچم به کشتیهای غیرمعتبر، عدم امکان فروش مدتدار به علت برگرداندن ارز طی ۳ماه، عدم ثبات در نرخ ارز و به تبع فروش محصولات، عدم تأمین ارز، استانی شدن ثبت سفارشها و عدم آگاهی کارشناسان استانی دانست و گفت: موارد یادشده فرآیندهای لازم ازجمله مشکلات پیش روی تولید و صادرات است که باید به طور جد نسبت به رفع آنها اقدام شود. وی ایجاد یک سیستم بانکی بین ایران و عراق برای گشایش “LC ” و انتقال پول، ایجاد تعرفه ترجیحی بین ایران با کشورهای همسایه و حوزه “CIS” و اعطای جوایز صادراتی را به عنوان پیشنهاداتی در جهت رشد صادرات مطرح کرد.
در این جلسه آقایان: کامیار فتحی؛ مدیرتوسعه بازار شرکت مادیران، سید محمود روحانی پور؛ مدیر فروش شرکت ناباستیل، حسن تجسسی؛ مدیرفروش شرکت فیلور، شاهو مرادی؛ کارشناس صادرات شرکت امرسان، محمدعلی خروجی؛ رئیس صادرات شرکت استیلالبرز، عابد قاسم نژاد؛ مدیرفروش شرکت نیکسان صنعت ساوه، سید اشکان حسینی؛ مدیر بازرگانی شرکت کن و افشین شیخی؛ دبیر کمیسیون صادرات انجمن و خانمها: شیوا کیمنش و رعنا کرمی از کارشناسان سازمان توسعه تجارت ایران، معصومه هاشمی؛ کارشناس صادرات شرکت بوتان و نازنین گرجی؛ معاون امور بینالملل فدراسیون صادرات انرژی نیز حضور داشتند.