اقتصاد۱۴۰۳ پر از رویدادهای مختلف بود. تحلیل روند اقتصاد در این سال میتواند چراغ راه وضعیت اقتصاد در سال آینده باشد. در همایش چشمانداز اقتصاد ایران در سال۱۴۰۴ سه ضلع مهم اقتصاد کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت: یک ضلع شرایط اقتصاد کلان است، ضلع دوم وضعیت بازارها در سال آینده و ضلع مهمتر تحولات سیاسی و رویدادهای منطقه است.
به گزارش اهام ایران، اقتصاد کلان در ایران به دلیل شرایط خاص اقتصادی و چالشهای متعددی که کشور با آن روبهروست، از اهمیت ویژهای برخوردار است. میتوان گفت یکی از مهمترین و جذابترین بخشهای همایش چشمانداز اقتصاد ایران ۱۴۰۴، بررسی تحولات و چشمانداز اقتصاد کلان است. شاید بتوان گفت ساختار دولتی اقتصاد ایران در دهههای گذشته یکی از مهمترین معضلات کشور بوده است. با توجه به اهمیت این مساله، موسی غنینژاد در ابتدای این نشست به سخنرانی خواهد پرداخت.
پس از این یک نشست تخصصی با عنوان «چشمانداز رشد اقتصادی، تورم و نرخ ارز در سال پیش رو» برگزار خواهد شد. در این نشست مسعود نیلی تحت عنوان «اقتصاد ایران به سوی چه مقصدی حرکت میکند؟» سخنرانی میکند. تورمهای بالا و مزمن در ایران به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، ایجاد نااطمینانی اقتصادی و تاثیر منفی بر سرمایهگذاری و رشد اقتصادی، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این نشست نیز احمدرضا جلالی نائینی تحت عنوان «چارچوبی برای تبیین تورم لجامگسیخته در ایران» سخنرانی خواهد کرد. علاوه بر او، تیمور رحمانی نیز با عنوان «داستان مرغ و تخممرغ» به بررسی نرخ ارز و تورم خواهد پرداخت.
بررسی تحولات بازارها
میتوان گفت یکی از جذابیتهای همایش «چشمانداز اقتصادی ایران ۱۴۰۴» زیر ذرهبین قرار دادن تمامی بازارها توسط کارشناسان متخصص هر حوزه است. سرمایهگذاری در بازارهای مختلف برای ایرانیان از دو جنبه مهم است. دسته اول افرادی که قصد سرمایهگذاری در بازارهای مختلف را دارند، همانند مردم سایر کشورها به دنبال کسب سود هستند. بااینحال دسته دوم ایرانیان افرادی هستند که نه به قصد سود، بلکه به قصد حفظ ارزش دارایی خود در مقابل تورم در بازارهای مختلف سرمایهگذاری میکنند.
در نشست مذکور نیز مهدی دارابی، علی رضاپور و حمید زمانزاده به بررسی بازار طلا و ارز میپردازند. از آنجا که این دو بازار معمولا به مثابه آلارم سایر بازارها به صدا درمیآیند، رصد کردن روندهای مربوط به آن برای مردم اهمیت زیادی دارد. علاوه بر این، بورس، بهعنوان نبض اقتصاد یک کشور، اطلاعات و سیگنالهای مهمی درباره وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی آن کشور بازتاب میدهد. در این همایش حسین عبدهتبریزی با موضوع «چشمانداز بازار سرمایه در سال پیش رو» به سخنرانی خواهد پرداخت. علاوه بر او، ولید هلالات و مهدی حیدری تحولات و چشمانداز این بازار را زیر ذرهبین قرار میدهند.
همچنین در سالهای گذشته بازار رمزارزها مورد توجه مردم جهان قرار گرفته و ایرانیان نیز به دلایلی مانند فرصت سرمایهگذاری در بازاری متنوع، حفظ ارزش دارایی و امکان دسترسی به بازارهای جهانی، با وجود تحریمهای بینالمللی به این بازارها علاقه نشان دادهاند. در همایش دنیای اقتصاد نیز در یک نشست تخصصی بازار رمز ارزها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. با وجود اهمیت بازارهای مذکور، میتوان گفت بازار مسکن، فراتر از سرمایهگذاری، به عنوان سرپناهی ضروری برای همه افراد، نقشی حیاتی در زندگی روزمره انسانها بازی میکند. در این نشست نیز فرید قدیری و حسین توکلیان به بررسی تحولات و چشمانداز این بازار میپردازند.
نگاهی به تحولات جهانی
تحولات منطقهای و جهانی به دلیل تاثیر مستقیم و غیرمستقیمی که بر اقتصاد، سیاست، امنیت و زندگی روزمره همه افراد میگذارند، از اهمیت بالایی برخوردارند. برای مثال نگاهی به یک دهه گذشته نشان میدهد که تحولات مذکور در روند بازارهای مختلف و شاخصهای کلیدی اقتصاد کلان نقش زیادی بازی کردهاند. به دلیل اهمیت این مساله، محمود سریعالقلم به بررسی روندهای اقتصاد سیاسی بینالمللی میپردازدعلاوه بر این، نشست تخصصی «ایران، ژئوپلیتیک ایران در شرایط بینالمللی، تنشهای منطقهای و سناریوهای مختلف» برگزار خواهد شد.
در این نشست محمدمهدی بهکیش به بررسی مساله گسترش تجارت و راه کاهش هزینه اصلاحات اقتصادی برای جامعه میپردازد و علیرضا ساعدی درباره تحولات منطقه و ظهور هند و رقابتهای جهانی سخنرانی خواهد کرد. در دهههای گذشته مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران یکی از مهمترین محلهای مناقشه با سایر قدرتها بوده است. در همایش «چشمانداز ایران ۱۴۰۴»، رحمن قهرمانپور به بررسی سناریوهای پیش روی مساله هستهای ایران در سال آینده خواهد پرداخت. یکی دیگر از سخنرانان این نشست تخصصی فریدون مجلسی است که موضوع اهمیت ژئوپلیتیک ایران در شرایط عادی در توسعه اقتصادی در قالب همکاری منطقهای را مورد بررسی قرار میدهد.
تبادل دانش نظری و سیاستگذاران
یکی از ویژگیهای همایش «چشمانداز اقتصاد ایران ۱۴۰۴» آن است که علاوه بر اساتید دانشگاه، کارشناسان و متخصص هر حوزه، برخی از سیاستگذاران نیز حضور دارند. برای مثال در این همایش سید حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، نیز حضور خواهد داشت. علاوه بر این، صمد حسنزاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی در این نشست با عنوان «الزامات پیشبینیپذیر بودن محیط کسبوکار در ۱۴۰۴» سخنرانی خواهد کرد.
در نهایت میتوان گفت از میان سیاستگذاران پرویز خوشکلام خسروشاهی با عنوان «چشمانداز صنعت بیمه در سال پیش رو» سخنرانی خواهد کرد. حضور سیاستگذاران اقتصادی در میان استادان دانشگاه و کارشناسان، تبادل دانش نظری با تجربه عملی را تسهیل کرده و به تدوین سیاستهای واقعبینانهتر و کارآمدتر کمک میکند.
منبع؛ دنیای اقتصاد