[su_image_carousel source=”media: 2186″ crop=”16:9″ spacing=”no” align=”center” arrows=”no” dots=”no” link=”lightbox” autoplay=”15″ outline=”no”]
حدود ۲۶سال از زمانی که در سال ۱۹۹۴ نخستین خرید آنلاین مستند در جهان به ثبت رسید، گذشته است و از آن زمان تاکنون خرید آنلاین روند روبه رشدی را تجربه کرده و حالا دیگر به صنعتی چند تریلیون دلاری تبدیل شده است؛ صنعتی که شیوع کرونا به آن جان تازهای بخشید و بخشی از مردم جهان که هیچ علاقهای به دنیای دیجیتال نداشتند را نیز جذب خود کرد تا رکوردی تازه به ثبت برسد.
تجارت ۴,۲تریلیون دلاری آنلاین در ۲۰۲۰
درحالی که مجموع فروش تجارت الکترونیک جهان در سال ۲۰۱۴ تنها ۱,۳تریلیون دلار بود، با توجه به شرایط موجود انتظار میرود این رقم در سال ۲۰۲۰ سه برابر شده و به ۴,۲ تریلیون دلار برسد. گفتنی است میزان فروش تجارت الکترونیک جهان در سال ۲۰۱۹ حدود ۳,۵۳ تریلیون دلار بود و پیشبینی میشود این رقم در سال ۲۰۲۱ به ۴,۹ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۲ به ۶,۵۴ تریلیون دلار برسد. طبق پیش بینیهای موسسه پژوهشی «اوبرلو»، ارزش بازار فروش آنلاین در سال ۲۰۲۳ هم به ۶,۷ تریلیون دلار و در سال ۲۰۲۵ به ۸تریلیون دلار خواهد رسید. این، خبر بزرگی برای برندهای دیجیتال است و نشان میدهد چه فرصتهایی در دل فناوری تجارت الکترونیک نهفته است.
فضای آنلاین زمینه ساز خرید سنتی
یک موضوع مهم دیگر در خرید بیشتر مردم جهان این موضوع است که در بسیاری موارد حتی اگر خرید به صورت آنلاین هم انجام نشود باز احساس نیاز به کالای مورد نظر و جمعآوری اطلاعات درباره آن ازطریق فضای آنلاین انجام شده است. طبق گزارش اوبرلو، ۶۳درصد از موقعیتهای خرید به صورت آنلاین ایجاد میشود یعنی کاربران بیشتر از طریق گوگل و آمازون تحقیقات خود درباره کالا را انجام داده و سپس بسته به شرایط آن را از فروشگاههای فیزیکی یا به صورت آنلاین خریداری میکنند این موضوع نشان میدهد که در بیشتر موارد خرید سنتی، باز هم ردپای فضای آنلاین دیده میشود و به همین دلیل هم بیشتر برندها در این عرصه حاضر هستند.
بیش از ۲میلیارد کاربر در ۲۰۲۰
بازار فروش آنلاین و تجارت الکترونیک از منظر دیگری نیز قابل بحث است و آن هم روند روبه رشد جمعیت خریداران آنلاین در جهان است. طبق گزارش موسسه پژوهشی «اوبرلو» تا پایان سال ۲۰۲۰ که جمعیت جهان به ۷,۸ میلیارد نفر خواهد رسید، بیش از یک چهارم آنها یعنی ۲۶,۲۸ درصد، خریدار آنلاین هستند که این تعداد به ۲,۰۵میلیارد نفر خواهد رسید. درحالی که این رقم درسال ۲۰۱۹ حدود ۱,۹۲ میلیارد نفر و درسال ۲۰۱۸ نیز ۱,۸میلیارد نفر بوده است، انتظار میرود تعداد خریداران آنلاین جهان در سال ۲۰۲۱ به ۲,۱۴ میلیارد نفر برسد. این ارقام نشان از رشد معنادار تعداد خریداران دیجیتال در سالهای اخیر دارد به گونهای که تعداد کاربران خریدار آنلاین از ۱,۳۲ میلیارد نفر در سال ۲۰۱۴ به ۲,۰۵ میلیارد خریدار آنلاین در سال ۲۰۲۰ رسیده است. هرچه تعداد خریداران آنلاین بیشتر میشود، برندها نیز فرصت بیشتری برای مواجهه با جامعه هدف پرتعداد دارند البته اگر این فرصت را غنیمت بشمرند.
یکی دیگر از مواردی که در این گزارش به آن اشاره شده این است که ۶۲ درصد از خریداران آنلاین حداقل یک بار در ماه خرید آنلاین انجام میدهند. ۲۰درصد این افراد به صورت هفتگی خرید آنلاین خود را انجام میدهند، ۲۴ درصد آنها هر دو هفته یک بار و ۳۱ درصد هم حداقل یک بار در ماه خرید آنلاین انجام میدهند. وقتی مجموع را در نظر میگیریم میبینیم که ۷۵ درصد از خریداران آنلاین حداقل یک بار در ماه خرید آنلاین انجام میدهند. همچنین طبق این گزارش، ۱۵ درصد این افراد ۳ تا ۴ بار در هر سه ماه خرید میکنند و ۱۰درصد هم هر سه ماه یک بار برای خرید آنلاین به فروشگاههای آنلاین سر میزنند.
تنوع، اولویت خریداران آنلاین
خریداران به طور دائم منتظر کالاهای جدید و متنوع از برندها هستند و ۷۵ درصد مشتریان هرماه در جست و جوهای آنلاین خود به دنبال کالاهای جدید هستند. همچنین در این گزارش عنوان شده که برای ۶۹ درصد از کاربران بسیار مهم است که با هر بار بازدید از سایت فروشگاه، کالاهایی تازه ببینند. صاحبان برندها و فروشگاهها باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند تا چشم کاربران با تنوع اجناس آشنا شوند. به این ترتیب این فروشگاهها میتوانند از رقبای خود پیش بیفتند.
گوشی هوشمند، محبوبترین ابزار خرید آنلاین در جهان
خرید آنلاین یکی از محبوبترین فعالیتهای آنلاین جهان به شمار میرود و این فروش از طریق هر وسیله دیجیتال ازجمله تلفن همراه، تبلت، لپ تاپ، کامپیوترهای پی سی و… صورت میگیرد. اما کدام یک از این وسایل دیجیتال بیشتر توسط مردم برای خرید آنلاین مورد استفاده قرار میگیرد؟ در پاسخ باید گفت نیمی از مردم جهان ترجیح میدهند خرید خود را از طریق گوشی هوشمندشان انجام دهند. یا این که در سال ۲۰۱۸ میزان خرید آنلاین کاربران از طریق کامپیوترهای خانگی و کوشیهای هوشمند به یک میزان بود اما حالا به دلیل افزایش ضریب نفوذ تلفنهای هوشمند و اینترنت موبایل در جهان، میزان استفاده از این وسیله دیجیتال افزایش چشمگیری یافته و عملا در این زمینه پیشتاز است. به همین دلیل هم بیشتر برندها وخرده فروشها تلاش دارند تا وبسایتهایشان علاوه بر نسخه وب، از نسخه موبایلی نیز پشتیبانی کند و کاربران بتوانند تجربه لذتبخشی از خرید آنلاین داشته باشند. این گزارش نشان میدهد که حدود نیمی از خریدهای آنلاین یعنی ۴۹,۲ درصد آنها از طریق وسایل دیجیتال سیار انجام میشود و این رقم در سال ۲۰۲۰ نسبت به ۴ سال گذشته افزایشی ۱۵ درصدی نشان میدهد. گفتنی است در سال ۲۰۱۷ تنها ۳۴,۵ درصد از فروش تجارت الکترونیک از طریق تلفن همراه انجام میشد ولی این عدد در سال ۲۰۲۰ به ۵۰ درصد رسیده است و انتظار میرود که در سال ۲۰۲۱ هم ۵۳,۹ درصد از فروش تجارت الکترونیک ازطریق موبایل انجام شود.
برترین پلتفرمهای خرید آنلاین جهان
همچنین طبق این گزارش پلتفرم چینی Taobao بزرگترین بازار آنلاین جهان محسوب میشود و Tmall و آمازون در ردههای دوم و سوم قرار گرفتهاند. Rakuten و والمارت نیز از پرکارترینهای تجارت الکترونیک در جهان به شمار میروند. یکی دیگر از مواردی که در خرید آنلاین در جهان مورد توجه قرار میگیرد نحوه پرداخت اینترنتی است. این گزارش نشان میدهد eWallet یکی از محبوبترین راههای پرداخت آنلاین در جهان به شمار میرود. گفتنی است که Apple Pay ، Samsung Pay ، Google Pay و همچنین PayPal در زیرمجموعه این مدل از پرداخت آنلاین قرار میگیرند. همچنین باید گفت که بیش از ۳۶درصد از کل خریداران آنلاین از eWallet برای خرید آنلاین استفاده میکنند و کردیت کارتها و دبیت کارتها در ردههای دوم و سوم قرار میگیرند.
تأثیر کرونا بر رفتار خرید کاربران
یا شیوع گسترده کرونا در جهان و قرنطینه بخش زیادی از نقاط دنیا و اعمال محدودیتهای فراوان به منظور کاهش سرعت انتشار کروناویروس، خرید آنلاین بهویژه در بخش کالاهای ضروری و مصرفی روزمره محبوبیت زیادی پیدا کرد. به عنوان مثال به دلیل کرونا ۴۲ درصد از جمعیت آمریکا در مارس ۲۰۲۰ خرید خواروبار و سبزی خود رابه صورت آنلاین انجام دادند که این رقم حدود ۲۲ درصد بیشتر از سال ۲۰۱۸ است. همچنین میزان فروش آنلاین روزانه خواروبار دوبرابر سال گذشته شد و بیش از نیمی از این خریداران اعلام کردند که حتی بعد از بحران کرونا به این مدل خرید ادامه خواهند داد. همچنین باید گفت که آمازون برای این خرید بسیار ذینفع بوده است چراکه در این مدت از هر ۱۰نفر، ۶ نفر خرید آنلاین خواروبار و سبزی خود را از طریق آمازون انجام دادهاند وسفارشها بر روی آمازون افزایش ۵۰درصدی داشته است.
همچنین از بخشهایی که بیشترین سرعت رشد فروش آنلاین داشتهاند میتوان به محصولات ضدعفونی کننده با افزایش ۸۰۷ درصدی و داروهای آنفلوآنزا با افزایش ۲۱۷ درصدی اشاره کرد. خرید آنلاین دستمال توالت هم در جهان رشد ۲۳۱ درصدی داشت و این رقم افزایش برای غذاهای کنسروی و مدت دار به ۸۷ درصد رسید. با توجه به بسته شدن باشگاهها میزان تقاضا برای خرید آنلاین لوازم ورزشی و تناسب اندام هم تا ۵۵ درصد افزایش یافت. ازآنجا که مردم خانه نشین شدند بیشتر به دکوراسیون خانه شان اهمیت دادند ومیزان خرید آنلاین مبلمان و وسایل خانه در آمریکا نسبت به سال قبل تا ۱۳ درصد افزایش یافت.
بازار آنلاین لوازم خانگی در چین
در سال ۲۰۱۹ بازار آنلاین چین ارزشی ۱,۵ تریلیون دلاری داشت که این رقم از مجموع ۱۰ بازار بزرگ جهانی بعد از چین بیشتر است. با شیوع کرونا تجارت الکترونیک در چین رشد بیشتری یافت و عملا این ویروس فرصتی بزرگ به بازار تجارت الکترونیک این کشور برای شکوفا شدن داد. قبل از کرونا هم مردم چین جزو کاربرانی بودند که از فضای مجازی و آنلاین سیر نمیشدند چرا که طبق تحقیقات موسسه مکنزی این کاربران حدود ۴۴ درصد از زمان خود را به گشتوگذار در فضای مجازی میپرداختند و بعد از کرونا این رقم بسیار بالاتر رفت به همین دلیل هم خرید آنلاین را خیلی بیشتر از کاربران در سایر نقاط دنیا انجام دادند.
هرچند در دوران کرونا تعداد زیادی از فروشگاههای سنتی تعطیل شدند و یا به دلیل عدم مراجعه مردم برای خرید، درآمد و فروش چندانی نداشتند اما علی بابا و JD.com رکورد فروش ۱۳۶ میلیارد دلاری را در دوران کرونا به جای گذاشتند تا جایی که درآمد JD با رشدی ۲۰ تا ۳۰ درصدی مواجه شد.
در این میان نگاهی هم به فروش آنلاین لوازم خانگی داریم. در تازهترین آمار شینهوا، میزان فروش آنلاین لوازم خانگی در چین در سال ۲۰۱۹ حدود ۴۱,۱۷ درصد از کل فروش آنلاین این کالاها در کشور چین بوده است. درآمد فروش لوازم خانگی در چین در سال ۲۰۱۹ حدود ۱۲۷,۱۷ میلیارد دلار بوده است و محصولاتی که بتازگی محبوبیت بیشتری در جهان یافتهاند ازجمله ماشین ظرفشویی، مسواکهای برقی و لوازم خانگی با مصرف انرژی پایین مثل کیک پزها فروش آنلاین بالایی داشتند به همین دلیل هم بسیاری از فروشگاههای سنتی شاخه فروش آنلاین خود را نیز راه اندازی کردند.
انتظار میرود که حجم فروش آنلاین لوازم خانگی در سال ۲۰۲۰ رشد داشته باشد و ۵۰ درصد از کل فروش لوازم خانگی این کشور را به خود اختصاص بدهند که این پیشبینی در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰ محقق شده است. البته باید گفت که به دلیل شیوع کرونا میزان کلی فروش لوازم خانگی نسبت به سال گذشته کاهش داشته و در بازه زمانی ژانویه تا مارس ۲۰۲۰، میزان فروش به ۱۷ میلیارد دلار رسیده است. همچنین این گزارش نشان میدهد در سه ماهه نخست سال جاری میلادی میزان فروش سنتی و آنلاین لوازم خانگی بزرگ با کاهش چشمگیری همراه بوده است درحالی که میزان فروش لوازم خانگی کوچک همچون سال گذشته بوده است به همین دلیل هم امسال تعداد بیشتری از فروشندگان کانالهای فروش آنلاین ایجاد کردهاند. گفتنی است که این تنها چین نیست که از شرایط کرونا استفاده برد و برزیل هم رشد ۳۰ درصدی تجارت الکترونیک را تجربه کرد و این رقم در ایتالیا در دوران کرونا به ۸۱ درصد رسید.